Trei cartiere sociale din Piatra Neamţ, terorizate de un grup de cămătari şantajişti. Ce metode foloseau infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cincisprezece persoane au fost reţinute, miercuri, în urma unor percheziţii făcute de Direcţia de investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Neamţ în cazul unor cămătari şantajişti care percepeau taxe de protecţie şi agresau oamenii.

Procurori DIICOT şi poliţişti au făcut, miercuri, mai multe percheziţii domiciliare în judeţului Neamţ, într-un dosar penal ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj. Au fost reţinute 15 persoane, care în perioada 2017 - 2020, sub „comanda“ unui individ din Piatra Neamţ, Vasile Capră, arestat în altă cauză acum, au format o structură infracţională bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi.

Cercetările au arătat că infractorii ofereau bani cu împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate. 

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute represaliile. 

„S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de

pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de SC Locativ Serv. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de 

închiriere, au fost  obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier“, se arată într-un comunicat DIICOT. 

Anchetatorii mai spun că locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi jafuri. 

În urma unor fapte de şantaj, unul din membrii grupului infracţional, Vasile Capră - n.r.), a fost arestat preventiv, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Bacău. Urma ca în această noapte procurorii să dispună reţinerea acuzaţilor şi să propună Tribunalului Neamţ arestarea preventivă.

Pentru alte fapte, liderului grupării a fost arestat în ianuarie 2020

„O anchetă a Poliţiei Piatra Neamţ, care a dus la arestarea unui individ cu nenumărate infracţiuni şi condamnări la activ, a scos la iveală aspecte „întunecate“ ale traiului într-un cartier social“. Aşa începea un articol publicat în Adevărul.ro, în ianuarie 2020, în care relatam despre arestarea lui Vasile Capră, şeful bandei, pentru şantaj. 

Era vorba despre zona cunoscută în oraşul Piatra Neamţ ca Văleni II, situată pe malul drept al Bistriţei, oarecum izolată de localitate, acolo unde primăria a construit câteva sute de locuinţe sociale. Aici îşi făcea veacul şi Vasile Capră, de 38 de ani, căruia localnicii îi ştiau de frică din cauza constituţiei fizice impresionante, dar şi a palmaresului infracţional început încă de când era minor. 

Ultimele fapte, care i-au adus un nou mandat de arestare, pentru şantaj şi violare de domiciliu, au avut loc în perioada Crăciunului 2019 şi primele zile din acest an. Capră îi teroriza pe o parte din chiriaşii din cartierul Văleni Ii, cerându-le taxă de protecţie pentru a le permite să locuiască acolo. 

Suma era de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin. Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi de Capră şi-au părăsit casele, mutându-se la Roznov, un orăşel aflat la câţiva kilometri de Piatra Neamţ. 

Ancheta a mai arătat că, pe 6 ianuarie 2020, suspectul a pătruns fără drept în locuinţa uneia dintre victime, având asupra sa un cuţit, proferând ameninţări, dar a părăsit imobilul în momentul în care a

observat prezenţa în zonă a unui echipaj de poliţie. 

O parte dintre cei cărora Vasile Capră le-a cerut taxă de protecţie l-au reclamat, astfel că au fost demarate cercetările. Pentru prinderea suspectului au intervenit cadrele Serviciului Pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Neamţ, iar pe 13 ianuarie 2020 Capră a fost arestat.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 26 decembrie 2019 - 6 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi exercitat acte de constrîngere fizică şi psihică faţă de cinci persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, cu scopul de a-i determina să îi remită sume mari de bani, pentru a le permite să locuiască în continuare, în aceeaşi zonă. Pe fondul acestor constrângeri, persoanele vătămate ar fi fost determinate să

părăsească imobilele“, transmitea Poliţia Neamţ. 

Ca să fie convingător, Capră ameninţa victimele că le violează copiii, iar pe femei că le obligă să se prostitueze. 

„Pe 26 decembrie 2019, au venit mătuşa, unchiul şi fratele din Spania să facă sărbătorile acasă. Unchiul a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în... Avem şapte copii... Ne-a ameninţat

că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, spunea una din victimele şantajului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite