Trei alpinişti din Neamţ ţintesc un vârf de peste 8.000 de metri din Himalaya. Un membru al echipei va urca pe Cho Oyu fără rezerve de oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Laza (stânga), Ionuţ Ştefănescu şi Iulian Petre pregătiţi de exepdiţie FOTO: facebook
Adrian Laza (stânga), Ionuţ Ştefănescu şi Iulian Petre pregătiţi de exepdiţie FOTO: facebook

Trei alpinişti nemţeni vor să-şi îmbunătăţească performanţele şi să atingă, în premieră, un vârf de peste 8000 de metri. Expediţia a început pe 3  septembrie şi va dura o lună şi jumătate.

Ionuţ Ştefănescu, Andrei Laza şi Iulian Petre, trei alpinişti cu experienţă din judeţul Neamţ vor ca anul acesta să continue provocările celui mai grandios lanţ muntos din lume şi să atace vârful Cho Oyu (8201 m), al şaselea optimar din Himalaya.  

În urmă cu doi ani, cei trei au participat alături de alţi trei colegi din Neamţ (Ciprian Chelariu şi Marin Amarinei) şi Bacău (Ştefan Teodoru) la o expediţie în care au cucerit un vârf de peste 7000 de metri (Baruntse, 7162 m, o premieră pentru România), respectiv două piscuri de peste 6000 de metri (Island Peak şi Mera Peak). 

„Se spune că dacă faci două vârfuri de peste 6000 de metri într-o tură, eşti pregătit pentru un optmiar. Am avut de ales între Manaslu, de 8163 metri şi Cho Oyu, şi am ales Cho Oyu, sau «Zeiţa de peruzea», cum îi spun tibetanii vârfului aflat la 30 de km de Everest“, a declarat Ionuţ Ştefănescu, aflat la a cincea expediţie în Himalaya în ultimii şase ani. 

Vârful Cho Oyu (8201 m) FOTO: biosphere.no

alpinisti

Adrian Laza şi Iulian Petre, au la rândul lor experienţe utile în expediţii în Himalaya, Alpi, sau în munţii cei mai înalţi din America de Nord. Pentru toţi va fi însă o premieră atunci când vor ajunge să fluture tricolorul pe un optimar. 

Unul din alpinişti, ascensiune fără rezerve de oxigen

Membrii expediţiei au plecat spre Nepal sâmbătă dimineaţă, 3 septembrie,  de unde îşi vor continua drumul spre Tibet (Lhassa). Pentru aventura care se va încheia pe 25 octombrie, când este programată revenirea în ţară, au făcut un antrenament în Alpi, pe Mont Blanc, cel mai înalt pisc muntos din Europa Occidentală (4810 metri). 

„A fost o ultimă aclimatizare, pe care am ales să o facem mai rapid, adică într-o zi şi jumătate la dus şi o zi la întors“, a declarat Iulian Petre

Adrian Laza şi Iulian Petre pe Mont Blanc (4810 m) FOTO: facebook / Ionuţ Ştefănescu 

alpinisti

Revenind la ascensiunea pe Cho Oyu, aceasta va fi făcută pe versantul nordic al muntelui, pe partea chineză, flancul sudic, dinspre Nepal, nemaifiind practicabil în ultimii ani după mai multe avananşe şi cutremurele care au modificat structura masivului.   

„Urcarea de la tabăra de bază spre tabăra avansată, la 5700 metri, va dura între 10 şi 14 zile. Celelalte trei tabere vor fi la cotele 6400, 7100 şi 7500 de  metri“, a precizat Ionuţ Ştefănescu înainte de plecare. El a ales să urce până la capăt fără resurse suplimentare de oxigen, un impediment în respiraţie ţinând cont de aerul tot mai rarefiat după cota 5000 metri. 

„Pe Baruntse, la 7200 de metri, în 2012, nu am folosit rezerve de oxigen şi m-am simţit foarte bine, nu am avut probleme“, a menţionat Ştefănescu. Alpinistul vrea ca să realizeze şi un studiu asupra comportamentului uman în condiţiile unei asemenea încercări extreme. 

Ionuţ Ştefănescu

alpinisti

Cei trei au mai precizat că drumul spre vârf va fi foarte lung, de circa 16 ore dus-întors, iar cei care practică alpinismul ştiu că cele mai mari riscuri de accidente sunt la coborâre.  

„Nu e atât de dificil, cât foarte lung acest drum şi va trebui să ne dozăm foarte bine energia pentru că, de regulă, cam 80% din accidente se produc pe drumul de coborâre, nu la urcare“, a spus Iulian Petre.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite