Trei afacerişti din China, cercetaţi penal la scurt timp după ce au venit în România din ţara natală. Sunt acuzaţi că au încălcat condiţiile izolării la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile au dispus măsuri pentru a combate răspândirea afecţiunii. FOTO: adevarul.ro
Autorităţile au dispus măsuri pentru a combate răspândirea afecţiunii. FOTO: adevarul.ro

Este vorba despre trei chinezi care deţin un magazin în judeţul Neamţ. Ei s-au întors recent din ţara natală şi nu au respectat condiţiile izolării la domiciliu.

Măsurile dispuse de diverse autorităţi pentru protejarea populaţiei faţă de o potenţială răspândire a temutului coronavirus au căpătat aspect penal în România. 

Primele dosare de urmărire penală au fost întocmite în Neamţ, fiind vorba despre trei cetăţeni chinezi care au afaceri într-un oraş al judeţului. 

Ei sunt acuzaţi de zădărnicirea combaterii bolilor, poliţiştii sesizându-se din oficiu în acest caz. Altfel spus, afaceriştii sunt anchetaţi pentru că au părăsit domiciliile în perioada celor 14 zile de izolare la domiciliu, măsură dispusă după ce

s-au întors în România din China. 

Cei trei nu prezentau simptome de coronavirus, ei întorcându-se în România pe data de 12 februarie 2020, când au aterizat pe Aeroportul Henry Coandă, venind de la Shanghai, China.

Ajunşi la Piatra Neamţ, autorităţile sanitare au decis izolarea la domiciliu, dar cei în cauză nu au respectat condiţia, pe 24 februarie fiind văzuţi la magazinul pe care-l au în oraşul Roznov.

Persoanele care i-au observat şi ştiau că tocmai au venit din China au sesizat Prefectura Neamţ, care la rându-i a înştiinţat Poliţia. 

De remarcat este faptul că Direcţia de Sănătate Publică Neamţ nu a comunicat nimic despre situaţia cetăţenilor străini izolaţi la domiciliu nici presei şi nici altei autorităţi.

Ce riscă cetăţenii chinezi 

„În seara zilei de 24 februarie, în jurul orei 20.00, înainte de desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, conducerea  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ a fost sesizată

de către Instituţia Prefectului, cu privire la faptul că trei persoane din Republica Chineză, care deşi se aflau în izolare voluntară la domiciliu, au fost observaţi, în cursul aceleaşi zile, în timp ce desfăşurau activităţi la o societate comercială de pe raza oraşului Roznov. 

În urma verificărilor efectuate în colaborare cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a reieşit că cele trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 32 de ani, se aflau sub monitorizarea acestora“, se

precizează într-un comunicat al IJP Neamţ. 

Aşa se face că poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea

combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 352 din Codul penal, cercetările fiind efectuate sub supravegherea unui procuror.

Articolul menţionat arată la alineatul 1 că „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se

pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşita din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă“. 

Cel mai probabil, chinezii din Neamţ nu vor fi trimişi în judecată, putând fi sancţionaţi pecuniar.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite