Tragedia din Siret. „Filmul” morţii celor cinci tineri care s-au înecat încercând să se salveze unul pe altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Menevrele de resuscinare nu au avut rezultatele scontate FOTO ISU Neamţ
Menevrele de resuscinare nu au avut rezultatele scontate FOTO ISU Neamţ

Plecaţi la scăldat, cinci tineri dintr-o comună nemţeană s-au înecat în apele Siretului, unul câte unul, la diferenţă de câteva zeci de secunde, deşi au încercat cu disperare să se salveze unul pe altul. Tragedia a îndoliat o întreagă comunitate.

Siretul, Moldova şi Bistriţa sunt cele mai mari râuri care străbat judeţul Neamţ şi nu este an în care să nu se întâmple măcar o nenorocire la scăldat. Însă data de 1 august 2021 va rămâne una neagră din acest punct de vedere, în Siret petrecându-se o tragedie cum alta n-a mai fost. 

Cinci adolescenţi, dintre care doi erau fraţi, au murit unul după altul, în decurs de câteva minute. În ziua menţionată, opt tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din comuna Bahna, judeţul Neamţ, au plecat cu bicicletele la Filipeşti, în judeţul vecin, Bacău, pentru a se scălda în apele Siretului. 

Primul băiat care a intrat în apă a fost luat rapid de curent, moment în care un amic, realizând că se îneacă, a sărit să-l ajute. Curentul puternic l-a luat şi pe el, astfel că ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie pentru a se salva unul pe altul. 

„Ceea ce mai putem face pentru aceste familii  greu

încercate  este să le stăm alături şi după ce-şi vor conduce copiii la groapă. Unul dintre ei s-a băgat primul în apă. Cei de pe mal au văzut că-l trage apa şi se îneacă şi atunci au sărit unul după altul să se salveze. Din păcate un singur băiat, rămas pe mal, a legat nişte prosoape şi a aruncat un băţ, reuşind să salveze doi dintre adolescenţii intraţi în apă. Tot el a dat telefon familliilor pentru a le anunţa tragedia“, a declarat primarul comunei Bahna, Gheorghe Pătraşcu. 

Trei dintre victime sunt din comuna menţionată, iar cei doi fraţi din satul Broşteni. Dimensiunea dramei acestei familiii este sporită de faptul că ei erau crescuţi de tată şi o bunică, mama decedând acum câţiva ani. Două dintre victime tocmai terminaseră clasa a VIII-a şi dăduseră admitere la liceu, iar tânărul de 18 ani trecuse în clasa a XII-a, urmând cursurile unei unităţi de învăţământ economic din Iaşi. 

Sprijin consistent din partea Arhiepiscopiei Romanului 

Primarul de la Bahna a mai menţionat că administraţia va ajuta familiile lovite de tragedie cu câte 500 de lei pentru fiecare victimă, iar utilajele primăriei au fost puse la dispoziţie pentru lucrările din cimitir. Sprijin a promis şi Prefectura Neamţ. S-a mai decis ca pe 5 august, data înmormântării, să se instituie zi de doliu comunitar, toate instituţile din comună arborând drapelul în bernă, ca semn de solidaritate a localnicilor cu cei năpăstuiţi. 

„În urma acestei nenorociri am hotărât să venim în sprijinul famililor, atât cât se poate. Marea dramă este aceea că oricât ai vrea să ajuţi, nimeni şi nimic nu le mai poate aduce copiii înapoi. Ulterior

înmormîntării, după cum am discutat cu domnul prefect, George lazăr, vom face o serie de demersuri pentru a primi şi un ajutor de la această instituţie“, a mai spus edilul. 

Un sprijin consistent a venit din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a oferit suma de 10.000 de lei. Totodată, preoţii şi credincioşii din parohii au fost îndemnaţi să fie alături de cele patru familii îndoliate.  Arhiepiscopia, prin Centrul eparhial, va oferi familiilor consiliere spirituală şi ajutor material, în vederea înhumării celor decedaţi, asigurând servicii religioase gratuite şi produse de panificaţie necesare pentru înmormântare. 

„Acest accident, survenit într-o perioadă în care creştinii se pregătesc să întâmpine prin post şi

rugăciune marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos, ne-a determinat ca, de atunci, în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, să înălţăm rugăciuni

pentru ca Dumnezeu să primească în ceruri sufletele celor cinci adolescenţi - Claudiu Andrei, Alin Luis, Costel Lorenzzo, Răzvan Ionuţ, Gabriel Eduard - şi să dăruiască putere familiilor lor“, a transmis Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. 

 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cruntă răzbunare pe fosta soţie. A aruncat în aer casa în care era şi fiul. Cererea fantezistă a tatălui

EXCLUSIV Răvaşul din sticla găsită lângă mormântul Veronicăi Micle de la Văratec va rămâne un mister

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite