Traficanţii de diamantele pământului au încasat o dură lovitură. Un italian a pierdut o avere în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape două tone de trufe negre au fost găsite în maşina unui italian. FOTO Poliţia Neamţ
Aproape două tone de trufe negre au fost găsite în maşina unui italian. FOTO Poliţia Neamţ

Traficanţii de diamantele pământului au primit o lovitură dură, un cetăţean de origine italiană pierzând o avere, după ce a fost prins de poliţiştii din Neamţ.

Un italian, venit cu „afaceri“ prin România, a suferit o grea

pierdere financiară, după ce a fost prins cu marfă în neregulă. Poliţiştii din Neamţ au dispus confiscarea a aproape 1.200 de kilograme de trufe negre, cărora li se mai spune „diamantele pământului“ datorită preţurilor exorbitante cu care se vând diverse preparate prin restaurantele de lux. 

Ciupercile nobile au fost evaluate la aproximativ 600.000 de lei şi au fost confiscate, pentru că nu existau documente legale, ele fiind descoperite pe 18 iulie 2021, în maşina unui cetăţean străin, de 40 de ani, în localitatea Alexandru cel Bun, pe Drumul Naţional 15, Piatra Neamţ - Bicaz.

„În urma inventarierii, au rezultat 1.170 de kilograme, iar

verificările efectuate de poliţişti au relevat că transportul trufelor s-ar fi efectuat fără deţinerea documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare. Trufele au fost ridicate de poliţişti şi predate Direcţiei Silvice Neamţ“, se precizează într-un comunicat emis astăzi, 19 iulie 2021, de către Poliţia Neamţ. 

Dacă italianul în culpă reuşea să tranzacţioneze trufele doar la „prima mână“, acestea i-ar fi adus un profit imens, unul care ar fi fost de cel puţin zece ori mai mare decât valoarea stabilită de poliţişti. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de furtul oricăror produse specifice ale fondului forestier naţional, faptă prevăzută de Legea 46 din 2008. 

Trufele se formează pe rădăcina sau în apropiere rădăcinilor  unor arbori precum stejar, alun, pin sau fag, la o adâncime de aproximativ 10 - 15 centimetri. Datorită acestui lucru, ciuperca se află in simbioză cu copacul, luând de la el gustul, mirosul şi culoarea specifică. Pentru găsirea lor se folosesc în general câini special antrenaţi, din rasa Lagotto Romangnolo. Culegerea trufelor se face în condiţii speciale, doar în urma unor licitaţii organizate de Romsilva, care administrează majoritatea pădurilor unde cresc „diamantele pământului“. 

În România sunt mai puţin consumate prin restaurante, doarece preparatele costă enorm, exportându-se în Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Malta sau Statele Unite. Nicolae Racolţa, autorul cărţii „Ghidul culegătorului de trufe“, spune că preparatele din această ciupercă sunt nelipsite din meniurile celor mai luxoase restaurante ale lumii, dar preţurile îţi taie răsuflarea. Pizzeria Margo din Malta serveşte 100 de grame de trufe în foiţă de aur la preţul de 2.400 de dolari, în timp Pizza lui Domenico

Corolla, preparată cu homar marinat în coniac, caviar înmuiat în şampanie, somon scoţian afumat, medalioane de vânat, prosciutto, trufe albe şi oţet balsamic învechit, costă 4.200 de dolari.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Pacient arestat chiar la poarta spitalului, după externare. Un bătrân a murit din cauza lui

 

Misterul morţii unui român într-o mlaştină din Spania. „De ce, Doamne? O fetiţă avea nevoie de tine“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite