Tot mai mulţi români pleacă din Italia din cauza coronavirusului. Majoritatea celor monitorizaţi s-au întors din Peninsulă

Tot mai mulţi români pleacă din Italia din cauza coronavirusului. Majoritatea celor monitorizaţi s-au întors din Peninsulă

Din 36 de persoane monitorizate în Neamî, 31 s-au ăntors acasă din Italia.FOTO:adevarul.ro

Un număr de 36 de persoane care s-au întors, în ultima perioadă, din Italia şi China în judeţul Neamţ sunt supravegheate de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una din măsurile luate pentru a preîntâmpina infectările cu coronavirus a presupus monitorizarea a 36 de persoane, care s-au întors în această lună în Neamţ, venind din China şi Italia. 
 
După cum a comunicat Direcţia de Sănătate Publică, astăzi erau în carantină patru nemţeni, iar 32 în izolare la domiciliu pe o perioadă de două săptămâni. De menţionat că ieri, 25 februarie, numărul lor era de 19, el crescând în scurt timp. Din datele comunicate rezultă că majoritatea celor care se află în situaţiile menţionate sunt cetăţeni sosiţi din Italia, 31 la număr, iar în cinci cazuri este vorba despre chinezi, care s-au reîntors în România din ţara natală.
 
Autorităţile se aşteaptă ca în aceste zile să sosească în judeţ şi mai mulţi „stranieri“, aşa cum li se
spune celor care au plecat la muncă peste hotare, una dintre cauze fiind şi panica ce a cuprins Italia după apariţia coronavirusului în Peninsulă. 
 
De altfel, cele patru persoane care se află acum în carantină au venit acasă din regiunea Lombardia, cea mai afectată de îmbolnăvirile cu coronavirus.
 
„Au fost preluate patru persoane şi conduse în vederea carantinării pentru o perioadă de 14 zile. Conform informaţiilor, aceste persoane au plecat spre România din localitatea Maleo, provincia Lodi, regiunea Lombardia cu un autoturism personal, în data de 22 februarie, ajungând la destinaţie în ziua de 23 februarie. Aceste persoane sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, inclusiv persoanele cu care au intrat în contact, respectiv membri ai familiilor, care se vor afla în izolare voluntară la domiciliu. Există din informaţiile Direcţiei de Sănătate un număr de aproximativ 10 persoane care au sosit în România în ultima perioadă din zone de proximitate a celor 12 localităţi din Italia, aflate în carantină“, se precizează într-un comunicat al Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.
 

Ce „efecte“ a avut supravegherea a trei cetăţeni chinezi

 
În ceea ce îi priveşte pe cetăţenii chinezi monitorizaţi, ei sunt mici afacerişti care desfăşoară activităţi de comerţ în două din oraşele judeţului Neamţ.
 
„Sunt identificate pe raza judeţului Neamţ cinci persoane venite din China Continentală, aflate în izolare voluntară, din care două în municipiul Roman, respectiv trei în oraşul Roznov“, mai transmite Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. 
 
În cazul a patru nemţeni, întorşi şi ei din străinătate, măsura supravegherii de către Direcţia de Sănătate a încetat, în cele două săptămâni de monitorizare starea lor de sănătate fiind normală.
 
„Izolarea“ la domiciliu a trei dintre cetăţenii chinezi a fost una care s-a soldat cu trei dosare penale şi o cerere de demitere a directorului DSP Neamţ. 
 
Străinii s-au întors în România pe 12 februarie 2020, când au aterizat pe Aeroportul Henry Coandă, venind de la Shanghai, iar odată ajunşi în Neamţ autorităţile au decis izolarea la domiciliu. Cei în cauză nu au respectat condiţiile, iar pe 24 februarie au fost văzuţi la magazinul pe care-l au în Roznov. 
 
Acest lucru a fost sesizat la Prefectură de alte persoane, nu de Direcţia de Sănătate. De altfel, situaţia chinezilor „supravegheaţi“ a fost ţinută sub tăcere de instituţia menţionată, nicio autoritate nefiind anunţată. 
 
Acest fapt l-a determinat pe prefectul Lazăr să ceară demisia Brânduţei Movilă, directorul Direcţiei de Sănătate. 
 
De menţionat că şi poliţia s-a sesizat în cazul celor trei cetăţeni chinezi, întocmindu-se dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. 
 
În Neamţ, dacă situaţia o va impune, au fost stabilite câteva spaţii care pot întruni condiţii pentru punerea în carantină a persoanelor cu suspiciune de a fi infectate, fiind asigurate 66 de locuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: