Top 10 curiozităţi despre Armenia şi armeni. Cine sunt consideraţi părinţii bancomatului şi ai avioanelor de tip MIG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armenia

Una dintre cele mai vechi civilizaţii din lume, armenii au marcat şi istoria omenirii. Alăturat sunt zece aspecte inedite despre Armenia, unele mai puţin cunoscute.

1. În Armenia, şahul este un sport obligatoriu. Copiii, după ce împlinesc vârstă de 6 ani, încep să urmeze cursuri intensive de şah în şcoli. Pentru armeni, şahul este o materie de studiu foarte serioasă, la care se dau şi examene. 

2. Muzica de la Tom şi Jerry, compusă de un armean celebru. Coloana sonoră pentru scena de fugărit se intitulează „Dansul săbiilor”, şi este compusă de către maestrul Aram Khachaturian, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului al XX-lea. „Dansul săbiilor” face parte din actul final al celebrului balet „Gayane”, în care personajul principal (armean), cu acelaşi nume, se confruntă cu numeroase momente de dragoste, trădare şi prietenie, într-un frumos spaţiu armenesc.

3. Un fotograf armean a realizat cele mai cunoscute portrete ale secolului al XX-lea. Yousuf Karsh, artist armean, supravieţuitor al Genocidului Armean din 1915-1923, este unul dintre cei mai importanţi fotografi din istorie. Este cunoscut pentru faptul că cele mai importante personalităţi ale secolului al XX-lea au pozat pentru el. Printre cele mai sonore personalităţi se numără: Albert Einstein, Salvador Dali, Pablo Picasso, John Kennedy, Winston Churchill, Dwight Eisenhower, Fidel Castro, Martin Luther King, Maica Tereza, Papa Pius XII, Jacques Cousteau, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Humphrey Bogart, Muhammad Ali, Ernest Hemingway, George Bernard Shaw sau Alfred Hitchcock. 

4. MIG-ul are origini armeneşti. Artem Mikoyan, proiectant armean de avioane stabilit în Rusia, a realizat în parteneriat cu Mikhail Gurevich, multe dintre faimoasele avioane militare MIG. Numele avioanelor reprezintă de fapt alăturarea dintre numele celor doi inventatori, Mi venind de la Mikoyan şi G de la Gurevich.

5. Armenia este una dintre cele mai vechi naţii ale omenirii, cu peste 12.000 de ani vechime. Dovada apare pe cea mai veche hartă din lume datată acum 4500 de ani şi singură dintre naţiile lumii străvechi babiloniene care a supravieţuit timpului. Mai veche decât Roma, Grecia sau Egiptul antic, mulţi cercetători susţin că Armenia este unul dintre leagănele civilizaţiei.

6. Cel mai vechi „pantof” din lume are o vechime de 5.500 de ani şi a fost descoperit într-o peşteră din Armenia. Străvechea opincă, datată de către cercetători cu o vechime de circa 5.500 ani, a fost confecţionată din piele de oaie şi se presupune că a fost manufacturată în Epoca de Cupru.

7. Una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice este armenească. Muntele Nemrut (aflat în prezent în Turcia) reprezintă Panteonul Zeilor Armeni, construit de către Regele Antiochus I Theos de Commagene în anul 62 Î.H.

8. Numeroase personalităţi de origine armeană au contribuit la dezvoltarea României în diferite domenii (educaţie, medicină, economie, muzică, literatură, ş.a.): Spiru Haret. Manuc Bei, Virgil Mădgearu, Gheorghe Asachi, Grigore Trancu-Iaşi, Ana Aslan, Theodor Aman, Mihail Jora, Garabet Ibrăileanu, etc.

9. Bancomatele au fost create de un inventator armean. Luther Simjian este un inventator armean ce deţine patentul a peste 200 de invenţii. Multe dintre acestea, precum „ATM-urile”, au revoluţionat lumea modernă. Primul bancomat l-a construit în anul 1969 pentru City Bank of New York, actualmente Citibank.

10. Mişcarea globală a alimentaţiei vegane (Raw food) a fost iniţiată de către un armean. Arshavir Ter-Hovannessian este considerat părintele mişcării alimentaţiei vegane la nivel mondial, şi totodată unul dintre cei mai mari umanitari care au trăit vreodată. Cartea acestuia publicată în 1960, „ Raw Eating”, este considerată biblia alimentaţiei vegane şi totodată una dintre cele mai bune cărţi scrise vreodată în ceea ce priveşte sănătatea.  

sursa: stradaarmeneasca.ro

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite