Ticu Lăcătuşu, în faţa unei noi provocări în Himalaya. Ameninţările pentru ascensiunea vârfurilor din zona chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu Cristian Gruia, Ticu Lăcătuşu se află într-o expediţie în munţii Kun Lun din China. Primele detalii despre aventura celor doi au fost transmise pe reţelele de socializare.

Alpinistul român Constantin Lăcătuşu şi partenerul său de Cristi Gruia au plecat din România pe 9 iunie, şi, după un drum extenuant, au ajuns în tabăra de bază a muntelui Muztagh Ata (în traducere „Părintele Munţilor de Gheaţă“), în Xinjiangul de nord, zonă locuită de kirghizi, tadjici şi uiguri.

Masivul, înalt de 7546 de metri face parte din lanţul montan Kun Lun, şi este una din ţintele celor doi alpinişti români. În decurs de o lună, aceştia vor încerca să escaladeze două sau chiar trei dintre vârfurile: Muztagh Ata,  Kalaxong (7277m), Koskulak (7028m) şi Kuksay (7184m). 

„Muntele arată impresionant, cu o diferenţă de nivel de peste 3 km din tabăra de bază până în vârf. Din punctul în care am început să urcăm spre Base Camp (Subashi, 3600m altitudine) sunt 4 km până în vârf! Astă noapte, la Subashi, a plouat, apoi a nins, a bătut şi puţin vântul de era să ne ia corturile pe sus“, a transmis Ticu Lăcătuşu într-un  mesaj postat pe Facebook în weekend.

Alpinistul a povestit că drumul a însemnat o călătorie de două zile şi două nopţi cu avionul, cu escale la Istanbul, Astana şi sosire la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang. Apoi, românii au mers cu trenul încă 24 de ore, circa 1600 de km, până la Kashgar, un oraş situat în zona graniţei cu Pakistan. 

„După două nopţi aici, cu un bus, încă 230 km pe celebra Karakorum Highway care duce în Pakistan (drum transhimalayan, parte din odată  faimosul Silk Road, ce lega India şi Pakistan de China). Aşa am ajuns în munţii Kun Lun, la poalele lui Muztagh“

Chiar înainte de plecare, alpiniştii români au avut semnale că armata chineză a restricţionat accesul exact în zona lor de interes, dar în cele din urmă au reuşit să obţină permisele de ascensiune. În ceea ce priveşte condiţiile meteo existente, acestea îi vor determina pe cei Lăcătuşu şi Gruia să-şi adapteze ascensiunea la stilul ski-alpinism:   

„Ştim că vom avea zăpadă din abundenţă, foarte adâncă şi temperaturi ceva mai scăzute, lunile cele mai căutate de vizitatori fiind iulie-august. Am preferat însă să avem mai multa zăpadă, sperând că aceasta va acoperi crevasele existente din belşug pe toate cele 4 vârfuri. Vor mai fi totuţi şi alţi alpinişti pe Muztagh Ata, dar pe celelalte vom fi doar noi doi. Vom face ascensiunile pe skiuri de tură, cea mai bună soluţie în condiţii de zăpadă abundentă. Muztagh Ata a fost urcat în premieră pe skiuri de către americani, în 1980. Celelalte au fost neatinse până în anii 2000, primii care au reuşit să-i atingă fiind ruşii şi japonezii (după 2005)“, a mai adăugat Ticu Lăcătuşu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite