Suspectul de crimă nedovedit care a ucis cu bestialitate zece ani mai târziu. Detaliile unuia dintre cele mai frustrante dosare cu AN din analele Poliţiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai frustrante cazuri cu autor necunoscut din analele Poliţiei Române vizează o crimă produsă în zonă rurală a judeţului Neamţ în anul 2003. În ciuda mai multor probe, principalul suspect n-a putut fi condamnat şi a ucis în 2013, singura crimă pentru care a ajuns la puşcărie

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ a cotidianului „Adevărul”, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut aflate în lucru la Poliţie şi Parchete, continuă astăzi cu un caz atipic înregistrat în judeţul Neamţ. 

Spiru Românaşu, un bărbat de 62 de ani din comuna Valea Ursului, a pus pe jar poliţia din Neamţ vreme de 10 ani. Săteanul a fost principalul suspect în cazul unei crime comise în august 2003, dosar înregistrat şi în prezent cu autor necunoscut în evidenţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, dar îşi ispăşeşte în prezent o condamnare pentru o crimă pe care a comis-o în septembrie 2013. 

În primul caz, Spiru Românaşu a fost acuzat că în noaptea de 22/23 august 2003 (dată apreciată după examenul medico-legal al cadavrului) l-a ucis pe un consătean şi că a aruncat apoi cadavrul într-o mlaştină aproape secată de la marginea satului Bucium. Trupul lui Spiru Campău, zis „Tirică“ (50 de ani), a fost descoperit abia după câteva zile, într-o avansată stare de putrefactie şi parţial devorat de animale, cel mai probabil de o haită de câini vagabonzi.

„Necropsia a stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic consecutive unui politraumatism suferit în condiţiile unei agresiuni“, arată procurorii Parchetului judeţean. Comisarul şef Benoni Beşu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Neamţ, la acea vreme lucrător la „Omoruri“, a făcut parte din echipa chemată să elucideze acest caz.

„Îmi aduc aminte că între victimă şi agresor era o situaţie conflictuală mai veche. Românaşu era cercetat în acea perioadă pentru o tâlhărie – tăiase un porc al unui vecin pentru că turma lui intrase în lanul de porumb al lui Românaşu. Se pare că suspectul îl ameninţase chiar pe Campău că îl va omorî dacă va da o declaraţie împotriva lui la Poliţie pe acest caz“, a precizat ofiţerul nemţean.

Pe 22 august 2003, Campău a fost audiat la Postul de Poliţie din Valea Ursului în ancheta în care Românaşu era cercetat pentru tâlhărie, iar acest lucru l-a înfuriat la culme. În acea zi, l-a înjurat şi l-a ameninţat pe Campău că <îi va face capătul>, lucru confirmat de mai mulţi săteni. Românaşu avea şi alte motive să fie pornit pe victimă, deoarece „Tirică“ obişnuia să intre prin grădinile vecinilor. Chiar lui îi furase o dată o raţă, altă dată o găleată cu lapte şi un ceaun cu mâncare. 

Românaşu a fost principalul suspect în acest caz, dar nu a recunoscut niciodată că l-ar fi omorât pe Campău. „Probele nu au putut fi exploatate aşa cum trebuie pentru că trecuseră câteva zile de la data faptei. Nici testul cu poligraful nu a fost relevant, şi nici analiza ADN a probei de sânge prelevată din căruţa lui nu a fost concludentă pentru stabilirea profilului genetic“, a declarat comisarul şef. În aceste condiţii, în iulie 2014, Spiru Românaşu a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Neamţ la trei ani şi şase luni de închisoare, pedeapsă aplicată doar pentru tâlhâria pe care o recunoscuse, şi a fost achitat pentru acuzaţia de omor. 

Crimă cu acelaşi mod de operare

La zece ani distanţă, în septembrie 2013, Spiru Românaşu a fost din nou reţinut şi anchetat pentru un nou caz de crimă în care a fost suspectul numărul 1. Poliţiştii au fost anunţaţi că pe o tarla de la marginea satului a fost descoperit cadavrul unui bătrân de 71 de ani, Mihai Codreanu.

„În cercul de suspecţi l-am inclus şi pe Spiru Românaşu. Am făcut cercetări inclusiv cu câinele de urmă, iar la o distanţă apreciabilă, pe un teren care îi aparţinea lui Românaşu, am descoperit pe nişte glugi de bostani pete de sânge. În apropiere, unde era un pârâu, am găsit pălăria şi pantofii victimei precum şi un băţ. La necropsie a rezultat că victima prezenta lovituri care i-au produs decesul“, îşi aminteşte comisarul şef Benoni Beşu.

Cum distanţa între locul în care a fost găsit cadavrul şi lotul de teren ce-i aparţinea suspectului unde s-au descoperit indiciile crimei era destul de mare (circa 4-5 kilometri), poliţiştii s-au gândit că victima a fost transportată.

„La expertiza căruţei lui Spiru Românaşu am descoperit nişte pete de sânge. În acel moment, a început să recunoască şi a spus că fost provocat de victimă şi că a ripostat lovindu-l cu băţul o singură dată în cap. Era vorba de băţul pe care-l găsisem noi în timpul cercetărilor. De fapt, bătrânul intrase să-i scuture un nuc ce-i aparţinea lui Românaşu, iar acesta l-a surprins şi l-a bătut chiar cu băţul cu care victima voia să bată nucul. Apoi l-a urcat pe bătrân în căruţă şi a vrut să-l ducă aproape de casa fiului său, dar l-a abandonat pe traseu“, a mai spus ofiţerul nemţean.

În timpul procesului, criminalul a declarat că bătrânul a început să sângereze şi a stat cu el aproape o oră. Victima l-ar fi rugat să-l urce în căruţă şi să-l ducă acasă la fiul lui, dar Spiru Românaşu l-a lăsat pe un teren viran, fără vizibilitate, la 50 de metri de destinaţie.  

Nu a recunoscut decât o crimă 

După un an de la această faptă, în octombrie 2014, magistraţii Tribunalului Neamţ l-au condamnat pe Spiru Românaşu la 10 ani de închisoare, acesta  fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor.

„Este extrem de greu să faci anchete cu astfel de persoane cum era Spiru Românaşu. Era necomunicativ, şi chiar dacă l-am luat din aproape în aproape, nu recunoştea nimic“, mai spune comisarul şef Beşu. Ofiţerul spune că Spiru Românaşu revenise în localitatea natală de vreo şase ani, de prin 1997, după ce lucrase ca miner la Moldova Nouă.

„Avea o pensie bunicică şi locuia cu soţia. Avea patru copii, toţi plecaţi pe la casele lor. Nu consuma alcool, şi chiar îşi vedea de treaba lui, avea căruţă cu cai, avea teren pe care îşi cultiva produse, dar era recunoscut pentru reacţiile sale violente atunci când cineva atenta la bunurile lui, avea un simţ al proprietăţii exagerat“, mai spune şeful Serviciului de Investigaţii Criminale.

Ofiţerul spune că a mai încercat să scoată de la Românaşu o declaraţie prin care să-şi  recunoască fapta din urmă cu zece ani.

„Pe perioada arestului l-am întrebat din nou despre crima din 2003, dar nu a recunoscut niciodată că el ar fi fost autorul“, spune comisarul şef Benoni Beşu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Neamţ.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite