Surpriza vieţii pentru o tânără la ceremonia de depunere a jurământului militar. Ce a făcut un pompier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sergent şi-a cerut prietena în căsătorie la festivitate FOTO ISU Neamţ
Un sergent şi-a cerut prietena în căsătorie la festivitate FOTO ISU Neamţ

Ceremonia de depunere a jurământului militar de către noile cadre de la ISU Neamţ a constituit un moment aparte în viaţa lor, de o surpriză imensă având parte şi o tânără.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ, ziua de 2 mai 2022 a fost una specială pentru 43 de tineri, care în cadrul unei ceremonii au depus jurământul milital, obligându-se astfel să fie alături de semenii aflaţi în momente grele, când viaţa şi bunurile le sunt în pericol iminent. 

Pentru cei mai noi membri ai structurii, urrmează încă două luni de instrucţie, urmând ca apoi să participe la situaţiile generate de diferite tipuri de risc (furtuni, viscol, inundaţii, alunecări de teren, secetă, temperaturi extreme, incendii, cutremure de pământ, accidente, avarii şi incendii în industrie, epizootii, epidemii, incendii etc).

„După perioada de pregătire de două luni, aceşti tineri îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Detaşamentelor de pompieri din Piatra Neamţ şi Roman. Le urăm bun venit în rândul militarilor şi le dorim succes în activitate!“, este mesajul transmis de comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ. 

În cadrul ceremoniei de ieri, emoţii multe au fost şi pentru o tânără. Venise să asiste la depunerea jurământului de către prietenul său şi a avut parte de surpriza vieţii sale. După festivitate, sergentul Cătălin Mateeş şi-a făcut curaj şi a cerut-o în căsătorie pe Georgiana, curtea inspectoratului răsunând de aplauze când aceasta a acceptat. 

Jurământul, scurt istoric 

„Am fost martor la depunerea jurământului lor şi am trăit emoţia care i-a cuprins pe aceşti tineri, dornici de a pune în faţa vieţii lor, viaţa celor din jur. Menirea lor nu este deloc simplă! Salvarea de vieţi şi bunuri nu se face uşor, dar am încredere în ei, aşa cum şi ei au încredere în forţele proprii! Succes, dragi tineri! Bine aţi venit în familia ISU Neamţ şi fie ca Dumnezeu să vă fie alături la fiecare misiune şi să v-o încununeze cu reuşită!“. 

isujura1

Gestul tânărului a fost aplaudat de toţi cei prezenţi  FOTO ISU Neamţ

Acesta a fost mesajul transmis de prefectul Adrian Niţă, care a luat cuvântul în cadrul ceremoniei. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ au

prezentat un scurt istoric a ceea ce reprezintă depunerea jurământului. Cuvântul provine din latină, juramentum, fiind o promisiune solemnă făcută de cineva, de regulă în public, printr-o formulă fixă, cu invocarea divinităţii sau a unei valori morale recunoscute. 

Prima formă o întâlnim în antichitate, când Jocurile Olimpice începeau cu o procesiune solemnă, jertfe, defilarea concurenţilor şi jurământul olimpic. În Imperiul Roman, soldaţii îşi exprimau credinţa printr-un jurământ denumit sacramentum. În Evul Mediu, ceremonia care cuprindea jurământul de credinţă şi de supunere al unui vasal faţă de suzeranul său purta denumirea de omagiu. 

Ulterior, peste vechiul omagiu s-a suprapus un al doilea ritual, strict religios: cu mâna întinsă pe Evanghelie sau moaşte, noul vasal jura să-i fie credincios stăpânului său. Era ceea ce se numea jurământ de credinţă. Se constată, că din jurământul militar izvorăsc două dimensiuni esenţiale: apărarea ţării până la sacrificiul suprem şi existenţa divinităţii în cadrul acestui legământ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Slatina de pe Culmea Pleşului, cea mai veche exploatare din Europa, victimă a „civilizaţiei“. Are 8.000 de ani

Mănăstirea Reginei Maria, proiectul de suflet a lui Nicolae Iorga. Unde trebuia să fie edificiul şi de ce nu s-a materializat

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite