Spitalul din Bicaz, trei ani cu uşile închise. Clădirea e în conservare, fostul director găsit incompatibil de ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea spitalicească a oraşului de sub baraj a împlinit pe 1 aprilie 2014 trei ani de când nu mai are activitate, urmare a măsurilor luate de ministrul Attila Cseke.

Spitalul Bicaz a împlinit marţi, 1 aprilie 2014, trei ani de când nu mai deserveşte pacienţii din oraş şi din comunele arondate. În acest interval, autorităţile locale nu au găsit niciun mijoc de a-l reactiva aşa cum s-a petrecut cu alte spitale închise în 2011 urmare a măsurilor de austeritate dispuse în sistem de fostul ministru al sănătăţii, Attila Cseke. Atunci, au fost închise în ţară 67 de spitale, cel din Bicaz nemaiprimind finanţare de la casa de asigurări de sănătate pentru că nu îndeplinea condiţiile impuse privind organizarea gărzilor.

De atunci, clădirea a intrat în conservare, la fel au rămas fără utilitate şi echipamentele medicale achiziţionate tot de Ministerul Sănătăţii, printr-un program de finanţare de la Banca Mondială.

„Valoarea de inventar pentru aparatura medicală şi elementele de birotică este de 867.000 de lei. O parte din aceste dotări a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii, prin programul Băncii Mondiale, şi se plătesc credite până în anul 2024“, declara doctorul Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ. 

Pentru a rezolva cumva problema serviciilor medicale ale locuitorilor din oraş şi din comunele învecinate, primăria a deschis în toamna anului trecut un centru de permanenţă care are program după amiaza şi este deschis non-stop în week-end.

Primarul Nicolae Sălăgean mai trage nădejde că va reuşi să-l înduplece pe ministrul PSD al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu să găsească o formulă de reluare a activităţii la spitalul Bicaz. 

Tot de la 1 aprilie 2011 a încetat activitatea şi la spitalul din oraşul Roznov. În acest caz, autorităţile locale au găsit mai repede o soluţie deshizând câteva luni mai târziu un centru de permanenţă şi un cămin de bătrâni.

În ziua în care spitalul Bicaz împlinea trei ani de inactivitate, ANI a comunicat că doctorul Ioan Uleia, fostul manager al unităţii este incompatibil. Inspectorii de integritate au stabilit că au fost încălcate prevederile Legii 95/2006, deoarece în perioada deţinerii funcţiei de manager al Spitalului (22 decembrie 2010 - 20 decembrie 2013), doctorul Uleia a deţinut, simultan, şi funcţia de consilier local al oraşului Bicaz. În acest caz e vorba de două mandate de consilier local (perioada 2008-2012 şi 2012-2016). Chiar şi după sistarea activităţii medicale, spitalul a fost condus de Ioan Uleia până spre finele anului 2013 când s-a retras de la conducerea unităţii. 

Pe aceeaşi temă:

Efectul Cseke Attila în Neamţ: spitalul din Bicaz e depozit de aparatură medicală, cel de la Roznov a ajuns cămin de bătrâni

Bolnavii de la Bicaz au ieşit să-şi apere spitalul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite