Solicitarea stranie a unui prefect către ministrul de Interne după întâlnirea cu stareţul unei mănăstiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a transmis la Ministerul Afacerilor Interne o solicitare în care roagă să i se comunice dacă pot fi redeschise bisericile, cimitirele şi târgurile.

Restricţiile impuse prin starea de urgenţă instituită în ţară au modificat substanţial şi ceea ce ţinea de viaţa religioasă, slujbele fiind interzise în biserici, iar înmormântările şi alte ritualuri fiind săvârşite cu un număr limitat de persoane. 

Noile prevederi au stârnit polemici în spaţiul public, unii considerându-le oportune, iar alţii nu, ba chiar ministrul Administraţiei şi Internelor, Marcel Vela, a fost dat în judecată la Curtea de Apel Bacău de către un preot din judeţul Neamţ, pe motiv că prevederile ordonanţelor militare conţin articole care intră în contradicţie cu drepturi fundamenale ale omului, garantate prin Constituţie. 

Au fost voci care au cerut insistent redeschiderea bisericilor şi a cimitirelor, cel mai recent demers în acest sens fiind făcut de Ieronim Andrescu, stareţul Mănăstirii Sfântul Vasile cel Mare, din Bodeşti, care marţi, 5 mai, s-a întâlnit cu George Lazăr, prefectul judeţul Neamţ. 

Preotul a precizat că după audienţa în care s-a „stabilit oportunitatea redeschiderii bisericilor şi cimitirelor ortodoxe din Neamţ“ a fost trimis un document ministrului Vela, pentru precizări oficiale legate de subiectul discuţiei. 

„Astăzi, 5 mai 2020, am avut o întâlnire oficială cu domnul Prefect, George Lazăr, la sediul Instituţiei Prefectului Neamţ, unde de comun acord am stabilit oportunitatea imediată privind redeschiderea lăcaşurile de cult ortodoxe din judeţul Neamţ. Excepţională calitate de bun creştin, de român şi nemţean autentic s-a materializat printr-o cerere oficială adresată domnului ministrului de Interne. Sunt absolut sigur că, în aceste momente grele, de asemenea oameni au nevoie judeţul şi administraţia nemţeană. Vă felicit cu smerenie, Domnule Prefect George Lazăr“, este mesajul stareţului Andrescu. 

Acesta a ataşat pe Facebook şi actul trimis de la Prefectura Neamţ către Ministerului Administraţiei şi Internelor, unul în care se precizează că cetăţeni, inclusiv preoţi protopopi şi stareţi cer redeschiderea biserilor.

Preoţi afectaţi de restrângerea de activitate

„Stimate domnule ministru Ion Marcel Vela. Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă faptul că un număr impresionant de cetăţeni (inclusiv preoţi parohi, protopopi şi stareţi ai mănăstirilor) din judeţul Neamţ, s-

au adresat instituţiei noastre, atât telefonic cât şi prin e-mail, cu solicitarea redeschiderii lăcaşurilor de cult ortodoxe pentru organizarea slujbelor religioase în curtea acestora, a cimitirelor, precum şi a târgurilor şi oboarelor, cu respectarea măsurilor de distanţare socială şi protecţie, absolut necesare pe parcursul stării de urgenţă determinată de noul coronavirus“, se arată în document.

El se termină cu solicitarea adresată ministrului Vela de a comunica dacă acest lucru este posibil în contextul actual: „Având în vedere prevederile ordonanţelor militare în vigoare la data prezentei, dar şi prevederile constituţionale referitoare la garantarea dreptului la religie indiferent de confesiune, vă adresăm rugămintea de a ne comunica dacă există posibilitatea deschiderii lăcaşurilor de cult, a cimitirelor, târgurilor şi oboarelor“.

De altfel, restrângerea de activitate determinată de restricţiile impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus pare că se răsfrânge şi asupra preoţilor din judeţele Moldovei, care nu mai au resurse materiale.

„În Eparhie, în general, în toate judeţele - Iaşi, Botoşani şi Neamţ - este o situaţie delicată fiindcă bisericile nu mai au niciun fel de venit, iar donaţiile care veneau înainte s-au rărit foarte mult şi ele, astfel că avem preoţi în situaţii complicate“, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru ziaruldeiasi.ro.

Altfel spus, multe feţe bisericeşti, mai ales cele din parohii mici, cu puţini enoriaşi, nu îşi mai pot asigura banii de salariu, iar cum preotesele sunt în şomaj sau nu muncesc, nu au cu ce să îşi hrănească familiile, apelând la ajutorul mitropoliei.

În această situaţie ar fi circa 3-400 de preoţi, din cei aproximativ 1.200 din Eparhia Iaşi şi urma să se facă o evidenţă a persoanelor care au nevoie de ajutor dintr-un fond special creat de Mitropolia Moldovei.

Preoţii primesc doar o parte din banii de salariu de la stat, restul fiind asigurat din alte surse, cum ar fi contribuţiile din parohie şi vânzările făcute în biserici.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite