Slujbe şi rugăciuni în satul natal din Neamţ pentru românul răpit de jihadişti. Iulian Gherguţ trecuse pe la Săbăoani cu o lună înainte de a fi răpit de terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românul a fost răpit în urmă cu o lună
Românul a fost răpit în urmă cu o lună

Deşi nu mai are membri apropiaţi ai familiei în satul Traian, comunitatea locală din Săbăoani a primit cu îngrijorare ultimele veşti despre Iulian Gherguţ. Oamenii se roagă pentru ca autorităţile române să reuşească să-l scape pe consăteanul lor din mâinile teroriştilor.

La mai bine de o lună de la răpirea românului Iulian Gherguţ (4 aprilie), gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune a afirmat într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi „îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului“, relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică. 

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”, a adăugat teroristul.

Imediat, Ministerul Afacerilor Externe a precizat printr-un comunicat oficial că autorităţile române verifică „în regim de urgenţă” veridicitatea informaţiilor.

A fost la Săbăoani înainte de a fi răpit

După o lungă perioadă în care nu au mai aflat nicio veste despre Iulian, de loc din satul Traian, comuna Săbăoani, comunitatea locală aşteaptă acum cu îngrijorare, dar şi cu speranţă rezultatul demersurilor făcute de autorităţi pentru recuperarea sa din mâinile teroriştilor.

„Lumea a fost surprinsă de ultimele ştiri după ce atâta timp nu s-a mai auzit nimic de Iulian. În toată această perioadă scursă de la răpire, oamenii din comună s-au rugat la biserică pentru viaţa lui, toţi sunt îngrijoraţi, dar sperăm să se termine cu bine această poveste“, spune Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

Cu circa o lună şi jumătate înainte de a avea loc răpirea din Burkina Faso, Iulian făcuse o vizită în satul Traian împreună cu soţia sa. 

„Băiatul nu mai are aici părinţii, ei sunt în Italia. La fel şi ceilalţi fraţi ai săi sunt plecaţi prin diverse ţări să muncească. Iulian venise prin februarie-martie ca să-şi caute loc pentru a-şi ridica o casă. Aşa mi-au spus oamenii din sat. Eu cu el m-am văzut însă anul trecut, când ajunsese în comună pentru a-şi actualiza actele de identitate“, mai spune primăriţa de la Săbăoani, cea mai mare comună din judeţul Neamţ, cu o populaţie de peste 11.000 de locuitori, majoritar romano-catolică.

Procedurile de verificare pot să dureze

MAE precizează într-un comunicat emis marţi, 19 mai, că reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic, în urma consultării datelor existente, solicitând şi sprijinul partenerilor internaţionali.

„Celula de criză interinstituţională continuă demersurile de verificare a veridicităţii informaţiilor şi a materialului audio apărute în presă în cursul zilei de astăzi. În acest scop, a fost solicitat şi sprijinul partenerilor internaţionali ai României. Celula de criză interinstituţională reiterează faptul că, având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat.   

În cadrul reuniunilor de astăzi, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic”, arată comunicatul MAE. 

Ministerul precizează că liderii Executivului sunt la curent cu toate evoluţiile acestui caz, iar celor din spaţiul public li s-a cerut tratarea cu precauţie „a subiectului” dată fiind situaţia de fapt.

„Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Cele mai recente evoluţii înregistrate în acest caz, precum şi concluziile de etapă ale reuniunilor de astăzi ale Celulei de criză interinstituţionale au fost transmise spre informarea operativă a Preşedintelui României şi Prim-ministrului României.

De asemenea, Celula de criză interinstituţională este în legătură permanentă cu familia cetăţeanului răpit.

Celula de criză interinstituţională reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, se mai arată în comunicatul MAE.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite