UPDATE Situaţie de criză la Spitalul Neamţ: patru medici arestaţi pentru 30 de zile, unul va fi în control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru medicii de la Secţia Ortopedie a Spitalului Neamţ au fost arestaţi preventiv
Patru medicii de la Secţia Ortopedie a Spitalului Neamţ au fost arestaţi preventiv

După ancheta DGA Neamţ de marţi, 5 martie, au fost făcute cinci reţineri, iar Secţia Ortopedie mai are doar doi medici.

UPDATE ora 20.15 Judecătorii de la Tribunalul Neamţ au fost de acord cu cererile procurorilor de arestare preventivă pentru 4 medici de la Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean Neamţ, reţinuţi marţi, 5 martie, sub acuzaţia de luare de mită. Astfel, medicii Constantin Nanu, Florică Guţu, Grigore Berea şi Gheorghe Borş au fost arestaţi pentru 30 de zile, în timp ce doctorul Ghenadie Bucătaru este în control judiciar pentru 60 de zile, măsură dispusă de procurorul de caz.

Decizia luată la Tribunalul Neamţ poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.   

UPDATE Patru medicii de la Secţia Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţe Piatra Neamţ vor fi prezentaţi judecătorilor de la Tribunalul Neamţ cu propunerea de arestare preventivă, iar un al cincilea este pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Conform unui comunicat emis miercuri, 6 martie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, cei cinci medici sunt inculpaţi pentru luare de mită (72 de acte materiale în total), în perioada 7 noiembrie 2018 şi până în prezent.

„Prin ordonanţa nr.446/P/2018 din data de 06.03.2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor:

– Nanu Constantin, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (27 acte materiale);

– Guţu Florică, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 şi art.41 alin. 1 Cod penal (20 acte materiale);

– Berea Grigore, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (13 acte materiale);

– Bucătaru Ghenadie, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale);

– Borş Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale).

În fapt, s-a reţinut că, la data de 07.11.2018 organele de poliţie s-au sesizat din oficiu despre faptul că numiţii Guţu Florică, Nanu Constantin, Bucătaru Ghenadie, Berea Grigore şi Borş Gheorghe, medici specialişti în cadrul Secţiei Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în mod direct şi pentru sine, pretind şi primesc sume de bani de la rudele pacienţilor internaţi în cadrul acestei secţii, condiţionând îndeplinirea actului medical de primirea acestor foloase materiale.

Inculpaţii au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore începând cu data de 05.03.2019. Prin referatul din data de 06.03.2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a solicitat Tribunalului Neamţ arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 06.03.2019, a inculpaţilor Nanu Constantin, Guţu Florică, Berea Grigore şi Borş Gheorghe. Prin ordonanţa din data de 06.03.2019 s-a dispus luarea controlului judiciar faţă de inculpatul Bucătaru Ghenadie, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 06.03.2019“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ. 

...........

Situaţie limită pentru conducerea Spitalului Judeţean Neamţ după ancheta demarată marţi, 5 martie, la Secţia Ortopedie, de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Neamţ. Comitetul director al unităţii spitaliceşti trebuie să găsească o soluţie pentru ca secţia să funcţioneze după ce patru din cei şase medici au fost reţinuţi în urma cercetărilor.

Marţi, 5 martie, medicii Florică Guţu, Ghenadie Bucătaru, Grigore Berea şi Constantin Nanu de la Secţia Ortopedie a SJU Neamţ şi doctorul Gheorghe Borş (serviciul de Chirurgie din cadrul Ambulatoriului de specialitate –  fosta  Policlinică) au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, urmând ca astăzi, 6 martie, soarta lor să fie decisă de judecători.  

Urmare a acestei situaţii, Secţia Ortopedie a spitalului mai funcţionează  doar cu doi medici, respectiv Romulus Caranfil (şef secţie) şi Robert Gherghel.

Pe parcursul întregii zile de marţi, 5 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Piatra Neamţ, ofiţerii DGA Neamţ însoţiţi de jandarmi au efectuat percheziţii la Secţia Ortopedie, dar şi la domiciliile medicilor. Ancheta a continuat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, iar cei cinci medici duşi la audieri au fost reţinuţi pentru 24 de ore.     

Iată şi comunicatul emis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Generale Anticorupţie cu privire la acest caz:

„Marţi, 5 martie 2019, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, au efectuat 7 percheziţii, dintre care două la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi au pus în executare 5 mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane suspectate de săvârşirea unor fapte de corupţie.

Activităţile au fost derulate într-un dosar penal constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ, ce vizează fapte de corupţie săvârşite de medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ – Secţia Ortopedie şi Traumatologie, în legătură cu îndeplinirea actului medical. În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate înscrisuri relevante pentru cauză, precum şi importante sume de bani. Faţă de 5 medici din cadrul acestei secţii, procurorul de caz a luat măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane. Acţiunea a fost sprijinită de Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Neamţ, Direcţia de Operaţiuni Speciale – Brigada de Operaţiuni Speciale Suceava şi Direcţia Generală Anticorupţie – Direcţia Anchete“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite