Sindicatul Europol: IGPR a dat un ordin intern pentru startul vânătorii de amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordinul prin care se cere raportarea sancţiunilor aplicate FOTO Facebook
Ordinul prin care se cere raportarea sancţiunilor aplicate FOTO Facebook

Sindicatul Europol susţine că, printr-un ordin intern al IGPR, poliţiştilor li se impune să aibă o normă de amenzi ce trebuie aplicate populaţiei.

Sindicatul Europol atrage atenţia asupra faptului că poliţiştilor li s-ar fi impus o normă de amenzi, iar numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate trebuie raportat în fiecare zi, conform unui ordin intern trimis către toate inspectoratele din ţară, documentul cu pricina fiind făcut public pe pagina de Facebook

Sindicaliştii spun că poliţiştilor li se induce în subconştient că numărul de amenzi aplicate este un «indicator» de performanţă şi condamnă astfel de acţiuni considerate ca fiind de intimidare la adresa lor, acţiuni ce ar avea scopul de a-i obliga să aplice amenzi populaţiei. 

Europol speră ca oamenii legii să nu accepte această „normă“. 

Iată şi postarea de pe contul de socializare a lui Ioan Cănărău, agent principal şef în cadrul Inspectoratului Judeţean de Neamţ, la Poliţia Roman, vicepreşedintele Sindicatului Europol: 

„Atenţie! Normă de amenzi impusă poliţiştilor. Am intrat în posesia unui document emis de la nivelul Poliţiei Române care da startul «vânătorii de amenzi». Poliţiştilor li se impune să raporteze zilnic, până la ora 23:00, numărul de contravenţii aplicate, defalcat, amenzi/avertismente. Este pentru prima dată când există un asemenea interes vădit din partea MAI pentru amenzile aplicate de poliţişti. Şi este tot pentru prima dată când se induce în subconştientul poliţiştilor că numărul de amenzi aplicate este un «indicator» de performanţă. Condamnăm ferm aceste acţiuni de intimidare la adresa poliţiştilor, care au scopul de a-i obliga să aplice amenzi populaţiei. Ne punem speranţa că poliţiştii nu vor accepta această «normă» iar în situaţia unor presiuni din partea şefilor, vom interveni prompt!“. 

Pe pagina de Facebook menţionată este prezentat şi respectivul ordin, dar din el nu prea ar reieşi că

poliţiştii au „normă“ de amenzi, ci că diverse structuri trebuie să raporteze, într-adevăr, sancţiunile contravenţionale aplicate. El începe astfel: Ministerul Afacerilor Interne. Inspectoratul General al Poliţiei Române, Centrul Operaţional. Către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, toate Inspectoratele de Poliţie Judeţene, toate Secţiile Regionale de Poliţie Transporturi, toate Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigada Autostrăzi, în atenţia şefilor de unităţi/structuri. 

„Începând cu data de 16.02.2021, zilnic, până la ora 23.00, se vor raporta la Centrul Operaţional al IGPR următoarele date: total poliţişti angrenaţi în acţiuni organizate, număr de amenzi contravenţionale aplicate, număr de avertismente aplicate. Datele vor fi corelate cu cele raportate prin aplicaţia SIR, la indicatorii „Total acţiuni organizate“,  respectiv „Total contravenţii constatate“, se precizează în ordinul IGPR.  

„Doar beţivani şi purtătoare de fustiţe scurte erau răsplătiţi cu bani şi funcţii“ 

Ioan Cănărău, vicepreşedintele Europol, este un lider extrem de vocal, organizând şi participând la numeroase acţiuni de protest, dar are şi comentarii acide pe contul de socializare despre unele aspecte din activitatea Poliţiei Române. Unul dintre ele şi care a stârnit rumoare printre poliţişti a fost cel legat de decorarea Gabrielei Cenuşă, care a primit, în decembrie anul trecut, Ordinul şi Medalia pentru Merit, urmare a rezultatelor în activitatea profesională, deşi era angajatã la cabinetul ministrului Vela de doar 6 luni. 

Aşa că Ioan Cănărău a luat atitudine, comentând pe Facebook despre modul în care sunt trataţi poliţiştii cu merite deosebite: „Justificat vorbesc când spun că oamenii cinstiţi, corecţi, muncitori, profeşionişti sunt marginalizaţi şi ajung bătaia de joc a şefilor „aripioară“ cum le ziceam cândva, adică acei şefi lipsiţi de curaj“. 

El susţinea că managementul de calitate n-a fost niciodată un criteriu de selectare şi numire, „doar unghiul cervical de 90 de grade, nepăsarea, imbecilitatea, sugincurismul politic şi schelălăitul erotic au fost şi sunt singurele calităţi de selecţionare pentru un procent de 80% dintre şefii şi şefuţii din instituţii“. 

„Am citit că o doamnă secretară de maniVelă politică a încercat să clarifice situaţia controversată în care a fost introdusă involuntar de către ministrul de Interne! Penibil, teribil de frustrant pentru restul de 20% care sunt acei poliţişti ce ţin în spate toată Poliţia Română!“, posta vicepreşedintele Cănărău. 

Agentul principal şef suţinea că, în 27 de ani de meserie, rare au fost cazurile în care un poliţist a fost avansat, premiat, răsplătit pentru merite deosebite, iar despre cine sunt cei care le primesci nu avea cuvinte măgulitoare: 

„Vedeam lângă mine tot felul de beţivani, cafengii, lipitori dorsale, purtătoare de fusţiţe scurte şi sfârcuri întărite, care erau răsplătiţi cu bani şi funcţii pentru orice alt serviciu decât cel poliţienesc şi pe bună dreptate mă înfuriam şi-mi clocoteam sângele şi mintea la foc mic!“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Mamă şi fiică, viaţă în teroare în Italia. „A constrâns-o să trăiască în umilinţă şi frică pentru propria viaţă“

O şoferiţă a băut cam mult şi s-a urcat la volan. Ce a trădat-o, deşi nu a fost trasă pe dreapta

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite