Sex şi şpagă la Permise Auto. Poliţist condamnat pentru folosirea funcţiei în scop sexual, prins din nou în fapt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul principal Adrian Anton are pe rolul instanţelor două dosare. FOTO: Facebook
Agentul principal Adrian Anton are pe rolul instanţelor două dosare. FOTO: Facebook

Un angajat al Serviciului Permise şi Înmatriculări Covasna a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, după ce fusese deja condamnat, pentru fapte similare, în dosarul  „Sex şi mită la Permise“, în Neamţ.

Adrian Costel Anton, un poliţist din Neamţ, dar care era delegat la Covasna, are din nou probleme de natură penală după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov l-au trimis în judecată, săptămâna trecută, acuzaţia adusă fiind luare de mită. 

Tot în acest an, pe 4 februarie, agentul principal era condamnat de Tribunalul Covasna, în aşa numitul dosar „Sex şi mită la Permise“, alături de un coleg, după ce fuseseră inculpaţi pentru că primeau bani şi alte avantaje de la aspiranţii la şoferie, subofiţerul obţinând chiar favoruri sexuale în schimbul promovării unei candidate. 

Adrian Anton primise o pedeapsă de 2 ani, 9 luni şi 10 zile de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere, pe o perioadă de 4 ani, în urma acuzelor de luare de mită, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual şi abuz în serviciu. 

În noul caz, DNA precizează că, alături de poliţistul de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, a fost trimis în judecată şi cel care a oferit şpaga, acuzaţia fiind dare de mită. 

„La data de 07 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la celălalt inculpat suma de 300 lei pentru a-l declara admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere. Menţionăm că inculpatul Anton Costel Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora (comunicat nr. 1082/VIII/3 din 29 iulie 2016 - https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7618)“, se arată în comunicatul DNA Braşov. Competenţa de soluţionare a acestui dosar revine tot Tribunalului Covasna.

Favoruri sexuale şi răspunsuri şoptite la chestionare

Revenind la speţa în care sentinţa s-a dat pe 4 februarie 2020, judecătorii au decis ca pedeapsă complementară pentru Adrian Anton interzicerea, timp de doi ani, a unor drepturi, între care şi de a nu mai avea atribuţii de examinare a candidaţilor pentru permisul auto sau a unor categorii ale acestuia. 

Poliţistul a mai fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi s-a dispus confiscarea a 4.235 lei şi 1.100 de euro, bani obţinuţi din infracţiuni, plus plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 7.605 lei. 

Cel de-al doilea poliţist din acest caz, comisarul Ilie Filip, şi el detaşat la Covasna, a fost acuzat de luare de mită, sentinţa fiind 2 ani de închisoare, cu suspendare şi prestarea a 60 de zile de muncă în

folosul comunităţii. Decizia instanţei de fond nu era definitivă şi a fost atacată de ambii condamnaţi, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Braşov. 

În cazul poliţistului Adrian Anton, ancheta a scos la iveală că una dintre  candidate a acceptat să întreţină relaţii sexuale, pentru ca acesta să-i completeze chestionarul. DNA nu a precizat câte favoruri

sexuale au fost necesare pentru un chestionar completat corect. 

„În perioada 7 martie 2016 - 20 aprilie 2016, inculpatul C.A.A, în aceeaşi calitate de examinator, a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea“, conform DNA. 

La un prim examen, aspiranta la carnet a picat, dar la următorul poliţistul i-a şoptit răspunsurile corecte, promovând cu 22 de puncte.

Interceptări: „Să vină vreun cuţit în tine sau vreo alică de puşcă“

Din interceptările de la dosar reiese că Adrian Anton era „urechit“ de comisar la telefon, care-l sfătuia să nu se „atingă“ de femeile măritate. 

„Să nu fii sălbatic, cum eşti tu de obicei!... Ai văzut tu ieri, ţi-a plăcut şi nu ştiu ce şi... hai să-i fac un bine. (...) Am întrebat ca să nu dăm... cu alţii probleme şi... să vină vreun cuţit în tine sau vreo alică de puşcă”, spunea ofiţerul. 

DNA a mai prezizat că, pe 7 aprilie 2016, în timp ce completa fişa altui candidat, subofiţerul a găsit un plic cu bani în care erau 400 de lei. I l-a arătat următorului candidat, spunându-i: „Aveţi ceva pentru mine? Băgaţi... Tre' să trăim. Ce să-i faci, asta-i viaţa”, scenă filmată de anchetatori, care au folosit în cauză lucrători sub acoperire. 

Pe un alt candidat, agentul îl admonesta că nu ştie nimic: „remorcă, nu, ai plecat cu spatele, nu, ai întors, nu, cu faţa, nu... aia nu... eşti şoferul lui peste”. Altă dată le-a spus candidaţilor că dacă pică

examenul taxa de reexaminare este de 700 de lei, dar că „Mai bine la băiatu... cu ceva! Na, mă, băieţii ăştia o pus cîte 300... de căciulă... da puneţi... cîte 250“. 

În acest dosar, ambii poliţişti au fost arestaţi preventiv în perioada 8-13 iunie 2016, ulterior fiind în arest la domiciliu şi control judiciar. Judecaţi au fost şi doi instructori auto din Sfântu Gheorghe, sentinţele lor pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă fiind tot cu suspendare. 

La fel s-a decis şi pentru şase inculpaţi, cei care au dat mită oamenilor legii. Instanţa covăsneană a

mai decis anularea a 14 permise de conducere obţinute în mod fraudulos. Procurorii DNA au arătat că faptele au avut loc în perioada 16 ianuarie - 28 aprilie 2016.

Pe aceeaşi temă: 

Ce avere are directorul general din Ministerul Pădurilor şi Mediului care a recunoscut că a luat o mită uriaşă

 

Condamnare ridicolă primită de un interlop care a terorizat un cartier, cerând taxă de protecţie. Ameninţa oamenii că le violează copiii

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite