Scrutin în condiţii de Ev Mediu: Prezenţa rozătoarelor, „supliment“ de tratament uman, secţii de votare amenajate în prăznicarul bisericii

Scrutin în condiţii de Ev Mediu: Prezenţa rozătoarelor, „supliment“ de tratament uman, secţii de votare amenajate în prăznicarul bisericii

Problemele din secţii au fost semnalate şi în anii trecuţi  FOTO: Arhivă Adevărul

Un ofiţer de Poliţie din Neamţ susţine că un sfert din numărul total al secţiilor de votare existente în judeţ sunt organizate în condiţii improprii.

Comisarul Vitalie Josanu, liderul Sindicatului Diamantul - filiala Neamţ arată, printr-o adresă trimisă către conducerea IPJ Neamţ, că un număr semnificativ din totalul secţiilor de votare din judeţ sunt organizate în clădiri care nu au aviz de securitate la incendiu şi nici analiză de risc privind paza şi protecţia obiectivului.
 
„Observăm că numărul cazurilor în care autorităţile publice locale responsabilizate au tratat cu superficialitae organizarea alegerilor europarlamentare şi Referendumul este îngrijorător de mare. Până la data informării noastre, respectiv 17.05.2019, aproape un sfert din numărul spaţiilor amenajate pentru Secţii de votare nu au aviz de securitate la incendiu şi nici analiză de risc privind paza şi protecţia obiectivului“, arată comisarul Josanu.    
 
Ofiţerul precizează că multe din aceste spaţii sunt improprii găzduirii alegerilor şi din motive igienico-sanitare sau de altă natură. Aceste probleme, spune comisarul Vitalie Josanu, sunt cunoscute de la precedentele tururi de alegeri şi nu au fost remediate de autorităţile locale: 
 
„Nu înţelegem cum s-a preconizat desfăşurarea alegerilor în căminul cultural de la Bistricioara (în încăperi cu igrasie şi mucegai), la grădiniţa din Bodeştii de Jos (în mizeri şi fără toaletă); la Gârcina, autorităţile <omenesc> personalul care asigură paza secţiei cu câte o saltea pe podea! La Almaş, secţia de votare este amenajată în altă şcoală abandonată, fără minime condiţii de igienă şi fără toaletă, aceeaşi situaţie la Răuceşti. La Pipirig şi Săveşti, comuna Răuceşti, ne sunt semnalate – drept <supliment> de tratament uman, prezenţa rozătoarelor. La Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, secţia este amenajată într-o şcoală dezafectată, cu acoperişul spart, iar apa de ploaie se scurge pe pereţi“, mai precizează liderul de sindicat.
 
„Poliţistul – mobilizat prin forţa legii şi îmbrăcat în ţinută de ceremonie - este aşteptat să asigure paza şi protecţia secţiei de votare din satul Lunca Moldovei, comuna Păstrăveni, fiind adăpostit într-o magazine…. La Pipirig şi Săveşti, comuna Răuceşti, ne sunt semnalate – drept <supliment> de tratament uman, prezenţa rozătoarelor”, precizează liderul SPRD Neamţ. 
 
Cea mai gravă situaţie semnalată de comisarul Vitalie Josanu este cea dintr-un sat al comunei Timişeşti, unde sediul şcolii primare a fost dărâmat, iar dacă anterior secţia de votare era amenajată într-o locuinţă particulară, acum este amenajată în Praznicarul bisericii.
 
„Deşi încă nu avem informaţii clare, ne putem aştepta – probabil – să fie adăpostit şi poliţistul, undeva în pridvorul bisericii sau – de ce nu? – în vreun cavou!”, mai spune ofiţerul care, în finalul adresei solicită conducerii IPJ Neamţ să refuse luarea în pază a secţiilor de votare în care vor fi identificate condiţii impoprii. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: