Salvat în ultima clipă din catamaranul care s-a răsturnat în Marea Neagră. „Când ai nevoie de scafandri, înseamnă că eşti la ore sau la minute de moarte“

Salvat în ultima clipă din catamaranul care s-a răsturnat în Marea Neagră. „Când ai nevoie de scafandri, înseamnă că eşti la ore sau la minute de moarte“

Scafandrii de la Neamţ şi-au îndeplinit cu succes misiunea de la Constanţa. FOTO ISU Neamţ

O echipă de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a reuşit să ajungă la timp, la o persoană aflată într-o situaţie limită.

 Prin natura meseriei, angajaţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă intervin în situaţii extreme cauzate de incendii, inundaţii, ninsori, accidente grave, cazuri medicale şi la situaţii fortuite provocate de natura dezlănţuită sau de activităţi umane. 
 
În structura instituţiei menţionate, există, de ani de zile, compartimente de scafandri, care execută misiuni nu prea plăcute uneori, cele de căutare şi recuperare a persoanelor decedate prin înec, sau de salvare. Iar când una de acest fel reuşeşte, nu are cum ca satisfacţia să nu fie la cote înalte, dar, de multe ori, cei aflaţi în prim plan rămân anonimi şi cu gândul că au făcut ce trebuia. 
 
Nu aşa stau lucrurile în cazul a trei cadre, scafandri mai exact, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Neamţ, care se aflau în misiune la Constanţa. Au salvat de la moarte o persoană a cărui ambarcaţiune s-a răsturnat în mare, aceasta le-a mulţumit public, aşa aflându-se de reuşita militarilor, care, altfel, ar fi fost doar o „misiune“, la fel ca multe altele neştiute.
 
S-a întâmplat pe data de 11 septembrie 2020, când un apel la numărul unic de urgenţă 112, anunţa ISU Constanţa că un catamaran este în derivă, înclinat pe mare, ia apă, iar o persoană e pe cale să se înece. În cel mai scurt timp, forţele de intervenţie au ajuns la locul indicat şi au salvat respectivul navigator, reuşindu-se şi ca ambarcaţiunea să fie tractată până în port.
 
„Sunt nişte oameni inimoşi, stofă bună“
 
Echipa salvatorilor marini era formată din plutonierul adjutant Filimon Daniel, plutonierul adjutant Cucolaş Gheorghe şi plutonierul adjutant Grecu Mario. 
 
„Această întâmplare ar fi trecut neobservată dacă persoana salvată de colegii noştri nu ne-ar fi mulţumit pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Vă mulţumim pentru cuvintele frumoase adresate echipei Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ“, a comunicat instituţia nemţeană. 
 
Echipa salvatorilor nemţeni a fost detaşată la malul mării FOTO ISU Neamţ
 
Dar iată şi ce a postat pe Facebook Andrei Ovidiu Popescu, cel ce a avut ghinionul să fie la un pas de moarte, dar care a avut noroc de intervenţia promptă a scafandrilor. 
 
„Echipa de scafandri ISU Neamţ m-a ajutat la ananghie. Când ai nevoie de o echipă de scafandri, nu eşti într-o situaţie prea roz: de obicei, înseamnă ca eşti la ore sau minute de moarte. Nu ştiu ce mi-aş fi putut dori mai mult de la acţiunile oamenilor care m-au salvat, Ghiţă şi colegii lui au făcut mai mult decît era nevoie, asta mi-e clar. Când ai nenorocul să te numeşti «victimă», felul în care şi se adresează salvatorul contează mult. 
 
E greu să recuperezi omul, e şi mai greu să oferi suport emoţional atunci când o faci. Câteva vorbe,
un zâmbet, o glumă şi «victima» se simte mai om. Îmi e clar, din discuţiile cu ei, că asta le vine natural. Sunt nişte oameni inimoşi, stofă bună. Eu sper să nu mai am vreodată nevoie de serviciile echipei ISU
Neamţ, dar le sunt profund recunoscător“, a spus „victima“ salvatorilor din celălalt capăt de ţară, tocmai de sub Ceahlău.
 

Vă mai recomandăm să mai citiţi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările