Salvamontiştii, nicio zi fără misiuni. Elicopter chemat pentru un turist din Ceahlău FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientul a fost transportat la un spital din Iaşi FOTO Salvamont Neamţ
Pacientul a fost transportat la un spital din Iaşi FOTO Salvamont Neamţ

Salvatori montani din Ceahlău au intervenţii aproate zi de zi, la una dintre ele apelându-se la un elicopter SMURD, pentru transportarea la spital al unui turist

Luna august este şi în acest an cea mai solicitantă pentru

Salvamontiştii care acţionează în Ceahlău, în această perioadă înregistrându-se un aflux foarte mare de turişti, care urcă potecile alpine spre creste. S-au petrecut şi accidente, unele din cauza inconştienţei de care au dat dovadă cei veniţi pe munte, care s-au aventurat pe trasee nemarcate sau nu erau echipaţi corespunzător, iar altele au fost generate de hazard, în urma unor banale căderi sfârşte cu leziuni mai uşoare ori mai grave. 

În această lună foarte puţine au fost zilele în care salvatorii nu au avut intervenţii, în rest fiind chemaţi să coboare de pe munte persoane rănite. Ultima dintre misiuni a avut loc astăzi, în jurul orei 14.30, în cazul unui copil. „S-a intervenit ca echipă de prim răspuns, acordând primul ajutor unui copil implicat într-un accident rutier. S-a soldat cu un traumatism de membru inferior, a avut loc în Statiunea Durău, victima fiind apoi preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă“, a transmis Salvamont Neamţ. 

Pe data de 19 august, o intervenţie a avut loc pentru acordarea primului ajutor medical şi transportul unei persoane accidentate în zona cabanei Fântânele, victima fracturându-şi un picior. O acţiune grea a avut loc cu două zile în urmă, salvamontişti fiind alertaţi că un bărbat de aproximativ 50 de ani, din oraşul Miercurea Ciuc, a căzut şi nu mai putea merge. Turistul cobora de la cabana Dochia, iar pe traseu a suferit un traumatism de picior. Pentru recuperarea lui s-a pornit în jurul orei 19.00, acţiunea terminându-se la miezul nopţii. 

salvmont neamt1

Nu este prima dată când elicopterele aterizează pe Ceahlău, pentru a prelua pacienţi FOTO Salvamont Neamţ

    

În cea mai gravă stare de sănătate s-a aflat, pe data de 15 august, un turist de 44 de ani, din Bucureşti. Despre acesta s-a transmis pe la orele prânzului că era la cota 1.000 de metri, cu febră mare şi saturaţie de oxigen 90. Salvamontiştii l-au preluat, solicitând în acelaşi timp un elicopter SMURD, pentru a transporta pacientul la un spital din Iaşi. Norocul bucureşteanului a fost că în acea zi vremea era frumoasă pe Ceahlău, aparatul de zbor putând ateriza şi decola în siguranţă. 

Pentru cei care urcă pe Ceahlău, Raul Papalicef are câteva sfaturi: „Este important ca ascensiunea să înceapă la primele ore ale dimineţii. Sunt încurajate consumul mare de lichide, excepţie făcând băuturile alcoolice, o masă consistentă înainte de urcare, pentru că unele porţiuni ale traseelor sunt foarte grele şi necesită efort susţinut. N-ar trebui să lipsească din rucsac o trusă de prim-ajutor, alimente, o lanternă, o pelerină impermeabilă iar încălţămintea trebuie să fie adecvată, musai bocanci“.

salvmont neamt2

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Poliţistul erou care a salvat oameni din flăcări chiar în faţa fiicelor sale. „Tati, eşti eroul nostru!“

Doi poliţişti au fost răniţi în timp ce erau în misiune. Cine pare că este vinovatul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite