Salvamont, sfaturi după patimile unei clujence pe Ceahlău. „Panica te face să iei decizii periculoase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontiştii din Ceahlău au recuperat victima la timp FOTO Salvamont Neamţ
Salvamontiştii din Ceahlău au recuperat victima la timp FOTO Salvamont Neamţ

Salvamontiştii din Ceahlău transmit câteva sfaturi celor care intenţionează să urce pe munte, un recent caz fiind dovada modului total incorect în care au acţionat câţiva turişti

Deoarece în masivul Ceahlău sunt aşteptaţi zeci de mii de turişti şi în acest sezon de vară, salvamontiştii au transmis câteva sfaturi pentru cei ce se aventurează în ascensiuni montane. Demersul lor are la bază un caz petrecut acum două zile, unul în care membrii unui grup din Cluj au acţionat total neindicat. 

O turistă a rămas în urmă pe traseu şi nimeni dintre cei care o însoţeau nu a reacţionat când a sesizat lipsa acesteia,

ei continuându-şi drumul către cabana Dochia, la cota 1.800. Iar neprevăzutul şi-a spus „cuvântul“. Clujeanca a căzut, suferind un grav traumatism la picior, fracturi, aproape de lăsarea întunericului. Incidentul s-a petrecut în seara de 8 iunie 2022.

„Apel 112, în jurul orei 19:30. Accidentul undeva între Şeaua

Muntelui şi Morminte. Persoană de sex feminin din Cluj,

traumatism de membru inferior, atac de panică, etc. Echipa de intervenţie 1 o găseşte în zona La Morminte, singură. De ce singură, când făcea parte dintr-un grup?“, a transmis Salvamont Neamţ. 

Şi tot salvatorii montani au dat răspunsul. Fiindcă înaintea producerii accidentului a rămas în urmă şi nimeni din grup nu s-a gândit s-o aştepte. O greşeală impardonabilă, care precede în multe cazuri un accident deseori cu urmări grave, fiindcă starea fizică, dar şi psihică a victimei, este oricum alterată de primele semne ale epuizării. 

„Până la producerea inevitabilului este doar o chestiune de timp“ 

Aceasta se trezeşte deodată singură în imensitatea indiferentă, iar frumuseţea incomensurabilă a munţilor se transformă, odată cu venirea serii, într-un coşmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienţei, conştientizarea faptului că nu eşti echipat şi pregătit pentru asemenea provocare, lasă loc încet, dar sigur, panicii, duşmanul cel mai de temut în situaţii de criză. 

   

salvamontcluj

Turista din Cluj şi-a fracturat un picior. FOTO Salvamont Neamţ

„Panica îţi anulează instinctul de conservare, îţi întunecă judecata, te face să iei deciziile cele mai periculoase şi să acţionezi fără discernământ. De aici, până la producerea inevitabilului este doar o chestiune de timp. Celebrul concept «No man left behind» (Nici un bărbat lăsat în urmă - traducere aproximativă - n.red.) ar trebui să fie însuşit, bineînteles măcar la nivel de percepţie şi educaţie, de toţi care lucrează în echipă sau fac drumeţii“, explică Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Pentru un sejur fără peripeţii, recomandarea este să se aleagă doar traseele marcate, iar urcuşul să înceapă la primele ore ale dimineţii. Mai trebuie un consum mare de lichide, excepţie făcând băuturile alcoolice, plus o masă copioasă înainte de a purcede la drum, deoarece unele porţiuni ale traseelor sunt foarte grele şi necesită efort susţinut. 

„Important e ca turiştii să fie bine echipaţi, musai bocanci. În rucsac trebuie şi o lanternă. Mai toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale, ci se bazează doar pe cea de la telefon cu care, în cel mai bun caz, poţi să-şi vezi vârful bocancilor. Mai trebuie o pelerină, o haină şi pantaloni mai groşi, pentru că, în caz de precipitaţii, temperatura poate să scadă şi cu 20 de grade“, recomandă Raul Papalicef. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Protestatarul cunoscut drept „Ceauşescu“ l-a făcut de ruşine pe preşedintele CJ Neamţ, la Curtea Supremă

Lumea copilăriei lui Ion Creangă, reconstruită. Cât va costa copia fidelă a satului de altădată

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite