Sală de clasă construită de elevii unui liceu după ce au câştigat un premiu de 100.000 de dolari. Proiectul este futurist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de elevi de la un liceu de prestigiu din Piatra Neamţ pune în practică un proiect unic conceput în cadrul cercului de inventică.

Lucrările la super-clasa, cum şi-au denumit proiectul elevii de la Colegiul Naţional Petru Rareş au început în luna august, odată cu decorarea pereţilor sălii de curs din laboratorul de tehnologie de la etajul al treilea al liceului.

„Ideea a fost să facem o super-clasă, un prototip, cu echipamente digitale de afişare, mobilier ergonomic eficient, plăcut pentru copii, inclusiv pentru pauză, cu nişte canapele. Cromatica, iluminatul, trebuie să-i atragă şi să fie plăcut şi pentru elevi şi pentru profesorul care predă“, spune Alexandru Iacob, profesorul care i-a stimulat pe elevii de la cercul de inventică să vină cu propuneri pentru noua înfăţişare a clasei. 

Bugetul alocat pentru a transforma sala este de 9.500 de dolari, o ultimă tranşă din premiul de 100.000 de dolari pe care liceul l-a câştigat în ianuarie 2015 la Zayed Energy, un concurs de proiecte cu energie regenerabilă organizat de Emiratele Arabe Unite. 

Doi elevi de clasa a X-a, Pavel Podbereschi şi Matei Radu au creat conceptul de decorare a pereţilor alegând trei nuanţe de verde cu triunghiuri, de forme diferite. Combinaţia desenelor dă senzaţia unor prisme care ies din perete, iar sala este iluminată cu leduri cu intensitate a luminii reglabilă.  

„Cei doi elevi au ales culorile, au făcut schema şi formele care să dea senzaţia de 3D. Tot ei au şi trasat formele cu creionul pe pereţi. Eu doar le-am dat ideea generală: le-am spus să fie ceva nonconformist, ceva abstract, asimetric, culorile să se disperseze în albul tavanului. În plus, le-am propus ideea cu paleţii de pe pereţi care au rol de protecţie a pereţilor. Sunt altceva decât lambriurile clasice, şi pot fi suport la orice înălţime respectiv cuiere de haine, suporturi pentru flori, sunt multifuncţionale“, a mai precizat profesorul Iacob. 

Prototip pentru alte clase moderne 

Clasa este dotată cu multe prize, va avea videoproiector, ecran de proiecţii, o magazie cu imprimantă 3D, kit de robotică, aici urmând a se desfăşura cursuri de creativitate şi inovaţie în cadrul Centrului de Excelenţă înfiinţat la acest liceu.

Pe holul de pe palier va fi organizată o expoziţie tehnologică, o vitrină cu o machetă a liceului care să cuprindă componentele proiectului Zayed (izolaţia clădirii, contectare la apă, panourile fotovoltaice plus bicicletele de produs electricitate care vor fi montate până la sfârşitul acestui an).

La finele lunii octombrie, atunci când va fi gata, clasa va fi testată prin rotaţie de mai multe grupe de elevi pentru a vedea reacţiile şi, eventual, a îmbunătăţi condiţiile. 

„Pot să apară idei noi, să o îmbunătăţim, inclusiv mobilierul, şi apoi să-l propunem să se extindă la nivelul şcolii sau oricine ar dori să-l preia să se inspire. Se pot lua elemente - fie şi numai decorarea pereţilor, dacă produce o stare mai bună psihică elevului cât e la şcoală 6 ore, este un câştig“, a mai adăugat profesorul Alexandru Iacob.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite