Românul Alex Ghilea, campionul tenisului universitar în America. Drumul spre Cupa Davis, de la Piatra Neamţ via Oklahoma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Ghilea FOTO soonersports.com
Alex Ghilea FOTO soonersports.com

Tânărul Alexandru Ghilea, originar din Piatra Neamţ, poreclit „Nasty“, după celebrul tenismen român Ilie Năstase, a cucerit recent titlul de campion universitar cu echipa Oklahoma University Sooners din SUA, unde studiază finanţe şi contabilitate

Alexandru Ghilea (21 de ani) este un tânăr sportiv cunoscut în lumea tenisului pentru juniori din România. Până acum doi ani, Alex domina competiţiile interne şi se remarca în turneele ITF (International Tennis

Federation) de juniori, fiind o prezenţă constantă pe podiumuri.

În 2013, după ce a terminat liceul, tânărul a ales să studieze în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a-şi putea continua drumul început promiţător în sportul alb. Alexandru a aplicat pentru Universitatea din Oklahoma City (SUA), unde se pregăteşte în domeniul finanţe-contabilitate (anul II). În acelaşi timp, are ocazia să-şi cultive talentul de tenismen sub coordonarea antrenorului John Roddick, fratele mai mare al lui Andy Roddick, celebrul jucător american, fost ocupant al locului 1 în clasamentul ATP în 2003 şi câştigător al US Open.

„John Roddick este, probabil, unul dintre cei mai buni antrenori pe care am avut ocazia să-i întâlnesc. Faptul că a fost căpitan al echipei de Cupa Davis a Americii şi antrenorul fratelui său Andy pentru o perioadă de timp atestă capacităţile sale de antrenor“, spune Alex. 

A adus titlul de campion universitar la Oklahoma

De când joacă pentru Oklahoma, echipa universităţii a evoluat tot mai mult. Dacă în 2014, cu tânărul român în echipă, Oklahoma a pierdut finala turneului în aer liber, anul acesta, în februarie, Alexandru a contribuit decisiv la câştigarea titlului Campionatului Universitar în sală al SUA, meciurile decisive disputându-se la Chicago. Performanţa este cu atât mai mare, cu cât acesta este primul titlu din istoria universităţii. Modest, Alex consideră că rezultatul este în cea mai mare măsură rodul muncii antrenorului său. 

„Când a preluat slujba de antrenor principal la Oklahoma, echipa era situată pe locul 43, iar acum suntem clasaţi pe locul 1. Asta spune multe. A schimbat multe la jocul meu şi nu am decât cuvinte de laudă pentru el“, spune Alex Ghilea.

Alex Ghilea (al doilea, dreapta jos) în echipa câştigătoare a OU Sooners (FOTO soonersports.com)

ghilea

Pe 17 februarie, Oklahoma University Sooners a trecut, în ultimul act, de favorita competiţiei, echipa Universităţii Carolina de Sud (USC), scorul general al finalei fiind 4-2. Alex a adus punctul decisiv. O altă menţiune care sporeşte valoarea titlului cucerit este aceea că la startul competiţiei s-au aliniat 300 de echipe, pe trei divizii, ale universităţilor din America.

„Anul trecut, am reuşit să ajungem în premieră în finala campionatului universitar, unde am pierdut contra USC. Acum, am reuşit să ne luăm revanşa în sală şi am adăugat primul titlu din istoria universităţii. Momentan, suntem clasaţi pe locul 1, cu un record de 10 meciuri câştigate şi o înfrângere. Ambele finale reprezintă pentru mine două dintre cele mai frumoase momente din carieră“, spune Alex.

În finala pentru titlu, Ghilea a jucat mai întâi în meciul de dublu, alături de Jose Salazar, cei doi obţinând o victorie împotriva perechii Nick Crystal – Connor Farren. În jocurile de simplu, românul l-a înfruntat pe Max De Vroome, de care a trecut cu scorul de 6-3, 4-6, 6-3, acesta fiind meciul decisiv al finalei, cel în urma căruia Oklahoma University a devenit campioana Americii.

„M-am concentrat pe ce mi-au spus antrenorii să fac. Câştigarea acestui turneu este un mare lucru pentru noi. În setul al treilea am obosit, dar am simţit că trebuie şi pot să câştig. Sunt foarte mulţumit să fiu aici şi că fac parte din această echipă extraordinară“, a declarat Alexandru pentru site-ul oficial al universităţii. 

Alex Ghilea sursa FOTO: soonersports.com

ghilea

Şcoala e baza

Alex Ghilea a ajuns să studieze la universitatea din SUA, aceasta fiind singura lui soluţie pentru a accede la circuitul profesionist de tenis, în condiţiile în care familia nu dispunea de resurse financiare suficiente pentru a-l susţine în turneele costisitoare.

„Iniţial, planul meu era ca, după terminarea liceului, să mă axez pe circuitul profesionist, dar nu am avut un sponsor. Familiei mele i-ar fi fost imposibil să mă susţină pe acel drum. Astfel, a trebuit să acord atenţie acestor oportunităţi pe care le aveam din străinătate. Cea mai bună ofertă a fost făcută de Universitatea Oklahoma, unde John Roddick este antrenor principal. Faptul că au mai fost în trecut români care au jucat pentru el (n.r. – Andrei Dăescu şi Costin Pavel) m-a ajutat foarte mult în luarea unei decizii şi am semnat contractul cu această universitate“, spune Alex, care beneficiază de o bursă de studii la Universitatea Oklahoma.

„Practic, ei îţi oferă oportunitatea să studiezi la facultate, iar tu trebuie să joci pentru echipa lor“, explică Ghilea.

Dincolo de tenis, Alex este concentrat şi pe studiu.

„Tot timpul m-am gândit să am un plan de rezervă. Tenisul este un sport care presupune o activitate fizică susţinută şi puţini jucători rezistă peste vârsta de 35 de ani, iar şi mai puţini fac bani cât să poată trăi toată viaţa fără griji. Părinţii m-au învăţat de ce nu este bine să neglijez şcoala. Cu puţină ordine şi disciplină, poţi face bine şi carte, şi tenis“, spune Alexandru. 

Alex Ghilea sursa FOTO: soonersports.com

ghilea

Un altfel de „Nasty“

Alexandru Ghilea a început anul 2015 cum nu se putea mai bine, depăşindu-şi recordul personal, cu 17 victorii şi 4 înfrângeri. El este acum pe locul 50 în clasamentul universitar, fiind conştient că a ajuns până aici în urma performanţelor făcute în ţară, unde nu avea rival în turnee, şi ajunsese să se remarce şi în circuitul ITF. 

Ascensiunea tânărului tenismen din Piatra Neamţ a început în 2007, când a intrat în turneele din cadrul competiţiilor „Tenis Europe“. Când nu împlinise încă 14 ani, Alex a ajuns pe locul I în clasamentul naţional, de unde nimeni nu a reuşit să-l detroneze timp de trei ani. În 2010, la vârsta de 16 ani, Ghilea se situa pe locul 86 în clasamentul ITF, fiind cel mai bine poziţionat junior român în topul internaţional, iar un an mai târziu, a ajuns pe locul 41, cea mai bună clasare a sa în anticamera circuitului profesionist ATP (Association of Tennis Professionals). Alex a reuşit să cucerească primul său punct în ATP, trecând de un adversar din Rusia, la un turneu de la Piteşti. 

Alex Ghilea în 2010, la Piatra Neamţ FOTO Adevărul

ghilea1

„Faptul că am fost clasat în primii 50 de juniori ai lumii mi-a oferit multe oportunităţi pentru a-mi continua cariera în America în circuitul universitar“, spune Alex. Părinţii îl îndrumaseră spre tenis când nici nu împlinise 6 ani, iar antrenorul Petru Iftimie, de la Clubul Tenis Star Piatra Neamţ, i-a pus racheta în mână şi i-a arătat calea spre performanţă.

„Nu aş fi ajuns niciodată aşa de departe fără ajutorul primului meu antrenor. E important să nu uiţi de unde ai plecat şi aş vrea să îi mulţumesc, pentru că sunt conştient că, fără ajutorul lui, multe dintre realizările mele nu ar fi fost posibile“, spune acum Alexandru. De altfel, de la primul său antrenor, Alex s-a ales şi cu porecla „Nasty“, celebră în lumea tenisului, cu care era alintat Ilie Năstase.

„Alex e foarte talentat şi are un joc ce atrage imediat atenţia publicului. Pur şi simplu, ştie să facă punct, aşa cum făcea Ilie Năstase pe vremuri. De aceea, l-am poreclit aşa, pentru că reuşeşte lovituri greu accesibile“, spune antrenorul Petru Iftimie. Ghilea a avut ocazia să-l întâlnească pe adevăratul „Nasty“ în 2007, la o acţiune a lotului de juniori şi, cam jumătate de oră, au jucat împreună, după care au stat de vorbă. 

Alex Ghilea în timpul junioratului FOTO: arhiva personală 

ghilea

Cupa Davis, visul lui Alex

Tânărul tenismen este convins că întrecerile universitare îl vor ajuta să revină cu şi mai multă forţă în competiţiile profesioniştilor.

„Ne pregătim în oraşul Norman, unde avem o sală cu şase terenuri şi alte 12 terenuri în aer liber. Condiţiile de antrenament sunt net superioare şi asta mă ajută mult. Turneele profesioniste sunt doar o amânare, pentru că aş vrea ca după ce termin facultatea să încerc să joc doi-trei ani în circuitul ATP. Am progresat mult de când am venit aici şi sper ca până să revin în turneele ATP să fiu la un potenţial cât mai înalt“, spune Alex. 

Întrecerile din campionatul universitar din SUA, unde românul face parte din echipa de zece jucători ai Oklahoma University Sooners, i-au schimbat şi modul de gândire. „Atmosfera de echipă este foarte preţuită aici. Faptul că joc pentru echipă îmi aminteşte mereu de Cupa Davis. Visul meu ar fi să pot să joc măcar o dată pentru România într-un meci de Cupa Davis“, mai spune Alex Ghilea, care a avut ocazia să cunoască şi atmosfera meciurilor pe care jucătorii români le-au disputat în cea mai galonată competiţie de tenis. 

Astfel, în luna mai 2010, căpitanul echipei României de Cupa Davis, Andrei Pavel, l-a convocat pe Alexandru în lotul lărgit al naţionalei pentru meciul cu Ucraina. Ulterior, Alex a mai avut de două ori ocazia să se antreneze în lotul României pentru confruntările cu Finlanda (septembrie 2012) şi cu Olanda (aprilie 2013). 

Pe aceeaşi temă:

Alexandru Ghilea îşi croieşte drumul spre Cupa Davis

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite