România, la o televiziune franceză. „O călătorie între tradiţie şi modernitate: ameţitor, delicios, delirant şi rafinat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sport de agrement pe lacul de la Bicaz FOTO Dan Sofronia
Sport de agrement pe lacul de la Bicaz FOTO Dan Sofronia

Printre zonele turistice de un pitoresc aparte din ţară, într-un documentar difuzat de postul francez se află şi două obiective din ţinutul străjuit de muntele Ceahlău.

Cunoscutul canal TV francez TF1 a prezentat recent un scurt documentar despre România, prilej cu care câteva dintre frumuseţile ţării au ajuns sub ochii celor din Hexagon.

„O nouă etapă în această sâmbătă seara în România, o ţară a cărei natură luxuriantă ascunde multe surprize. Poate v-aţi imaginat că este auster sau industrial, este mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant, rafinat şi răcoritor. Ia-ţi timp, ţara asta îţi va sufla mintea“. Aşa începea Audrey Crespo-Mara, crainica postului francez de la TF1, prezentarea documentarului dedicat ţării noastre şi intitulat „Europa noastră: descoperirea României sălbatice“. 

Măgulitor am putea zice, după ce ani în şir, diverse publicaţii şi televiziuni din Hexagon îşi făcuseră un obicei din a prezenta impostaze deloc încântătoare de la noi, sau catalogându-ne în fel şi chip. 

Şocantă şi jignitoare a fost situaţia din 2002, înaintea unui meci amical al naţionalei la Paris, când francezii au tipărit un afiş al partidei în care apăreau câţiva jucători de-ai lor, dar şi un violonist ambulant, care cânta în faţa unei biserici. „Diferenţă între culturi“, au scris pe afiş, iar jucătorii români au cerut anularea partidei, lucru care nu s-a mai petrecut. 

Şi a mai fost episodul din 1994, când presa franceză a elogiat evoluţia României la CM din SUA, apreciind că „Hagi şi şatra lui din Carpaţi scriu istorie la Mondiale“. Lăsând la o parte toate acestea, documentarul menţionat chiar este unul profesionist, explicând de ce o vizită în România ar trebui să figureze pe un itinerariu de vacanţă.

Filmul prezentat pe TF1 poate fi vizionat AICI
 

Materialul filmat, care are 5 minute, a fost difuzat în cadrul ştirilor TF1 de la ora 20:00, deci una de maximă audienţă, sâmbătă,  22 august 2020, crainica rezumând în câteva fraze conţinutul.

„În această seară, te ducem în România“

„În această seară, te ducem în România pentru a descoperi natura brută şi autentică. Această ţară nu te poate fermeca decât într-o călătorie între tradiţie şi modernitate. De-a lungul verii, v-am dus într-o

călătorie în ţările europene cu bogăţie nebănuită. O nouă etapă în această sâmbătă seara în România, o ţară a cărei natură luxuriantă ascunde multe surprize. Poate v-aţi imaginat că este auster sau industrial, este mai presus de toate verde şi ameţitor, delicios şi delirant, rafinat şi răcoritor. Ia-ţi timp, ţara asta îţi va sufla mintea“. Acesta este „intro-ul“ integral al crainicei din Hexagon.

Documentarul începe cu imagini extrem de pitoreşti din diverse locuri din ţară, din judeţul Neamţ, Harghita, Braşov şi Sibiu, apoi pelicula rulează cu prezentarea Lacului de acumulare de la Bicaz. 

Imagine indisponibilă

Intrarea în spectaculosul canion Cheile  Bicazului FOTO Dan Sofronia

„Acesta este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa de Est“, spun francezii, dar caracterizarea este oarecum relativă - e cel mai mare de pe râurile interioare ale Românie, însă sunt altele imense în S-E Europei. 

Reporterul i-a şi câteva interviuri celor care se relaxau pe luciul de apă, în caiace, spunând că zona seamănă cu altele din Canada, un turist afirmând: „Vin de câte ori pot să mă plimb cu caiacul, este superb“, completat de o adolescentă, din altă barcă: „Este pentru prima dată când vin aici, totul este superb“. 

Jurnaliştii francezi continuă periplul pe luciul lacului, dintr-o ambarcaţiune filmând căsuţele plutitoare de pe un mal, fiind salutaţi şi intrând în dialog cu cei aflaţi pe locuinţele ridicate pe tuburi plutitoare. 

Următoarea ţintă a echipei de filmare este canionul creat în urmă cu zeci de mii de ani de apele pârâului Bicaz - Cheile Bicazului.

Lacul Roşu, Şinca Nouă, Valea Zânelor, Sibiu...

Alte dialoguri cu cei întâlniţi, un vizitator afirmând că este de neînchipuit ce a creat Mama Natură aici, semn că, probabil, era pentru prima în zonă, iar o fetiţă de vreo 5-6 ani le-a spus că i-au plăcut

cascadele formate de strâncile din albie. 

Cei de la TF1 au lăsat în urmă Neamţul, trecând în Harghita, prima oprire făcând-o la Lacul Roşu, atracţie turistică de necontestat din România, un lac de baraj natural, format în urma prăbuşirii unui versant din Cheile Bicazului din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838. 

Imagine indisponibilă

Castelul Zânelor, o minunăţie constrită din lut FOTO Facebook

Cadre expresive surprind francezii cu împrejurimile şi cu cei care vâsleau alene printre trunchiurile de copaci, care încă se mai iţesc din apă. Francezii ne poartă apoi în staţiunea Sovata, insistând pe Lacul Ursu, unul sărat şi pe proprietăţile curative ale apei. 

Filmările continuă la Şinca Nouă, la o pensiune, unde un maestru bucătar le prezintă cum se prepară o

ciorbă transilvăneană, cu cartofi, ciuperci, legume şi carne. Şi sigur le- a „plouat în gură“, de-o să pomenescă România. 

De la pensiune, drumul îi duce spre Sibiu, unde filmează Castelul de lut din Valea Zânelor, altă destinaţie turistică de neevitat pentru cei care se îndreaptă, sau nu, spre Transfăgărăşan. Aici, ghid le este Răzvan Vasile, cel care a creat mininăţia din „argile“, după cum o prezintă francezii. 

Ultimul popas e la Sibiu, fostă Capitală  Culturală Europeană. „Suntem din Bucureşti, dar venim des la Sibiu. Este altceva, ne simţim bine“, le destăuine un cuplu realizatorilor documentarului, care mai intervievează un ghid şi încheie filmul cu vederi de ansamblu a fostului burg feudal. 

Şi tot francezii concluzionează: „România nu poate decât să vă încânte, de-a lungul unei călătorii între tradiţional şi modern“. Asta ca să mai uităm şi noi, dar mai alesei, că România înseamnă şi altceva.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 Poteci de lumină în toiul nopţii, pe muntele Ceahlău. Fotografie uluitoare făcută înainte de apariţia piramidei

   

Expediţia Drumul Plutaşilor, jefuită pe Siret. Din grup fac parte poliţişti, procurori, medici, oameni de afaceri

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite