România, luată de ape. Bilanţul sumbru al unor zile de coşmar

România, luată de ape. Bilanţul sumbru al unor zile de coşmar

FOTO ISU Neamţ

Oameni morţi, sute de evacuaţi, drumuri blocate, case inundate şi chiar poduri prăbuşite, acesta este doar un scurt bilanţ al inundaţiilor grave care au lovit ţara în weekendul trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ploile torenţiale şi inundaţiile au făcut ravagii în întreaga ţară, deşi cele mai mari probleme s-au înregistrat în judeţele Covasna şi Braşov. Duminică dimineaţa bilanţul inundaţiilor era sumbru: patru persoane şi-au pierdut viaţa. De asemenea, inundaţiile au afectat 99 de localităţi din 19 judeţe, iar peste 760 de oameni au fost evacuaţi, conform unui bilanţ transmis sâmbătă seara de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne. Tot duminică cel puţin o persoană era dată dispărută şi căutată după trecerea unei viituri puternice: este vorba despre un bărbat de 68 de ani din comuna Sihlea, judeţul Vrancea.

Una dintre cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa weekendul trecut este o bătrână de 81 de ani din comuna Lunca, judeţul Botoşani. Femeia a murit sâmbătă, după ce tavanul locuinţei s-a prăbuşit peste ea. Conform autorităţilor, tavanul a cedat din cauza ploilor puternice şi a apei care s-a infiltrat. O altă femeie care şi-a pierdut viaţa din cauza inundaţiilor avea 70 de ani şi era din comuna Poiana Cristei, judeţul Vrancea. Femeia a fost găsită sâmbătă, fără suflare, în zona pârâului Brezoi şi din primele informaţii rezultă că a plecat de acasă în pădure, la cules de ciuperci, şi ar fi fost luată de viituri.

Călare prin râul învolburat

Alte două victime sunt bărbaţi. Unul dintre ei, în vârstă de 40 de ani, a murit sâmbătă seară, după ce a fost luat de ape în localitatea Corbi, în timp ce încerca traverseze călare râul Doamnei. „Deşi populaţia a fost avertizată asupra acestui aspect, un bărbat din localitatea Corbi, ignorând atât recomandările autorităţilor, cât şi insistenţele localnicilor de a nu se aventura să treacă prin apa învolburată, a încercat să traverseze, călare, râul Doamnei. Din păcate, nu a reuşit si a fost doborât de curenţii puternici. Un echipaj de pompieri cu barcă pneumatica si un echipaj SMURD s-au deplasat la faţa locului. După cercetarea zonei, au găsit trupul bărbatului, l-au scos la mal si au efectuat manevre de resuscitare. Cu tot efortul paramedicilor, nu s-a mai putut face nimic pentru acesta, fiind declarat decedat“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure.

A patra victimă a viiturilor este un bărbat de 48 de ani din judeţul Neamţ, care a ieşit sâmbătă cu soţia să strângă lemn în albia pârâului Cuejdi, în timpul inundaţiilor, acolo unde ar fi fost şi surprins de viitură. Trupul bărbatului a fost găsit duminică dimineaţa.

Pod de cale ferată prăbuşit

Podul de cale ferată de la Budila, din judeţul Braşov, a fost afectat de ploile abundente din ultimele zile, iar în după-amiaza zilei de sâmbătă s-a rupt şi s-a prăbuşit în râul Tărlung. Din fericire, în momentul prăbuşirii, pe pod nu e afla nicio garnitură de tren. Circulaţia feroviară a fost oprită.

Potrivit reprezentanţilor CFR, podul de piatră se află pe secţia de cale ferată Hărman-Întorsura Buzăului, o secţiune care nu mai este operată de ani buni de compania naţională de cale ferată. Linia era folosită de operatorul privat Regiotrans. Toate trenurile care ar fi trebuit să traverseze zona au fost anuate. Călătorii, marea majoritate navetişti, vor putea ajunge în zonă cu autocare şi microbuze care pleacă din Gara Braşov.

Un alt pod a avut de suferit din cauza apelor în weekend. Conform Centrului Infotrafic, circulaţia rutieră a fost oprită duminică pe ambele sensuri de mers pe DN 2H, în localitatea Milişăuţi, judeţul Suceava, pe podul de pe râul Suceava, din cauza fisurilor apărute pe acesta ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă. Traficul a fost deviat momentan pe rutele ocolitoare de pe DN 2 şi DN 17A.

Localnicii stau, pompierii muncesc

O imagine de la inundaţiile din Teleorman a devenit virală pe Facebook, după ce a fost postată de poliţistul Marian Godină. E vorba despre doi bărbaţi din localitatea Ţigăneşti care stau pe o bancă în timp ce pompierii lucrează.

„Poza asta a fost postată ieri pe pagina ISU - Teleorman. Am postat-o şi eu acum o oră, fără să le dau share, doar am indicat sursa. De ce? Pentru că eram sigur că, după ce va fi virală, o vor şterge. Ceea ce, desigur, s-a întâmplat“, a comentat Godină în legătură cu fotografia.

citeste totul despre: