Regula care trebuie respectată atunci când întâlnim o turmă de zimbri. Cum se încheie o filmare după o astfel de apariţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Parcului Natural Vânători Neamţ i-au avertizat pe turiştii care vizitează zona mănăstirilor că pot avea surpriza unei întâlniri cu exemplarele aflate în libertate.

Parcului Natural Vânători Neamţ, situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, este locul unic din ţară unde, din 2012, trăieşte în libertate zimbrul, specie protejată de lege. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 30.818 hectare, din care cea mai mare parte (26.190 ha) este acoperită cu pădure şi se suprapune peste comunele Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamţ, Rauceşti, Pipirig şi oraşul Târgu Neamţ.

Din martie 2012, atunci când Administraţia Parcului Natural a eliberat primele cinci exemplare în pădurile din zona Chitele, au avut loc în fiecare an astfel de acţiuni, astfel încât, în prezent, turma numără 26 de exemplare.

„Din cele 26 de exemplare, şase sunt viţei fătaţi în libertate. Ultimul a fost fătat în toamna anului 2016. Din monitorizarea pe care o facem cu ajutorul colarelor cu GPS am observat că turma este împărţită în două efective: una, de 12 zimbri, se află în zona Mănăstirii Agapia, iar cealaltă stă mai mult în zona Chitele-Crăcăoani, un areal mai izolat. Masculii circulă solitari şi să alătură turmei doar în perioada împerecherii”, a precizat Răzvan Deju, biolog în cadrul Administraţiei Parcului.

Reîntâlnirea omului cu zimbrul

În circulaţia liberă pe teritoriul Parcului Natural s-a întâmplat, nu de puţine ori, ca oamenii să întâlnească zimbri, iar unii au surprins aceste momente cu aparatele de fotografiat, sau de filmat. 

„Astfel de întâlniri s-au semnalat în zona mănăstirilor Agapia, sau Secu. Şi localnici, dar şi turişti ajunşi în aceste zone au avut astfel de experienţe impresionante”, a mai declarat Răzvan Deju. 

În preajma sărbătorilor, reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ au recomandat persoanelor care vor avea ocazia să se întâlnească turma de zimbri să aibă un comportament prudent pentru a nu speria animalele. Pentru a exemplifica, specialiştii parcului au postat pe contul de Facebook o scurtă filmare a momentului întâlnirii cu zimbri: 

„Pe cei care au ales să-şi petreacă Sărbătorile în zona mănăstirilor din Neamţ, îi rugăm ca în cazul în care au şansa să se întâlnească cu zimbrii în libertate să nu se aproprie prea mult, de preferat să rămână în maşini. Întreruperea filmării se datoreaza unui motiv lesne de închipuit...”

Întâlnire cu zimbri liberi din Neamţ

În toamna anului 2014, zimbrii care hălăduiesc liberi prin codrii Neamţului au fost o apariţie surprinzătoare pentru Iancu Lucian care a relizat o fotografie cu turma de zimbri aflată pe un drum din judeţ, cel mai probabil cel care duce spre Mănăstirea Secu.

Zimbri fotografiaţi pe drumul spre mănăstirea Secu, în Neamţ (noiembrie 2014) FOTO: Iancu Lucian

image

„Ca orice animal sălbatic, zimbri nu sunt agresivi atâta timp cât le laşi o zonă de confidenţă, adică 50-100 de metri de siguranţă. De regulă, uşor agresivi sunt masculii sau femelele gestante. Nu am fost sesizaţi până acum de incidente negative în urma unor astfel de întâlniri ale oamenilor cu exemplarele aflate în libertate, dar e bine să se respecte acea distanţă pentru orice eventualitate”, a mai adăugat Răzvan Deju. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite