Propunere pentru a elimina definitiv toaletele din curtea şcolilor. Cât de uşor s-ar găsi banii pentru a rezolva problema

Propunere pentru a elimina definitiv toaletele din curtea şcolilor. Cât de uşor s-ar găsi banii pentru a rezolva problema

Toaleta şcolii din Tămăşeni sursa FOTO: Facebook/Iulian Bulai

Un parlamentar USR a avansat o propunere prin care comunităţile locale ar putea rezolva într-un termen foarte scurt problema toaletelor care încă mai funcţionează în curtea unităţilor de învăţământ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moartea cumplită a unui copil survenită recent, după ce a căzut în fosa septică a unei toalete din curtea uneri şcoli din mediul rural, a redeschis subiectul neglijenţei autorităţilor (i)responsabile de gestionarea acestor probleme. 
 
Deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai a reacţionat la rândul său, postând pe pagina de Facebook o fotografie cu o astfel de toaletă din curtea unei şcoli din localitatea sa de baştină, Tămăşeni, „o comună chiar bogată“, după cum menţionează parlamentarul.     
 
Iulian Bulai spune că, potrivit datelor oficiale de la Inspectoratul Şcolar, în judeţul Neamţ sunt cel puţin 25 de UAT-uri (comune, dar şi municipiul Roman) ale căror şcoli aveau toaleta în curte în octombrie 2018. 

„În fiecare dintre ele poate oricând cădea un copil. În fiecare dintre ele, copiii îngheaţă în fiecare iarnă“, spune deputatul care precizează ulterior că în cel puţin 20 dintre aceste localităţi se organizează anual bâlciuri şi sărbători ale comunei/oraşului. 
 
„Adică primarii au bani pentru chermeze ÎN FIECARE AN, dar nu găsesc câteva mii de euro O DATĂ pentru copiii satului“, este constatarea făcute de Iulian Bulai care publică lista celor 25 de localităţi unde există toalete în curtea şcolilor, odată cu data la care au loc festivităţile anuale.  
 
„Asta e lista comunelor nemţene cu veceuri în curte, împreună cu data chermezei anuale. Data în care aceşti primari ar trebui să anunţe localnicii că anul acesta vor sărbători nu cu vin şi plăcinte, ci noua toaletă a şcolii. Sau data în care primarilor ar trebui să le fie atât de ruşine, încât să nu mai iasă din casă“, mai spune deputatul de Neamţ. 
 
Iată şi lista publicată de Iulian Bulai cu localităţile care au toalete în curtea şcolilor şi, alăturat cu data în care se organizează sărbătorile populare:
 
BICAZ CHEI - Armindeni - la începutul lunii mai
BORLEŞTI - 17 august
BOZIENI - 23 august
CÂNDEŞTI - în prima duminică după sărbătoarea creştin-ortodoxă Adormirea Maicii Domnului (15 august)
DRAGOMIREŞTI-
HANGU-
ICUŞEŞTI - 20 mai
MĂRGINENI - 18 august
MOLDOVENI - 14,15 august
ONICENI - 1 iulie
BICAZ - 15 august
PETRICANI-
PIPIRIG - ultima duminică din august
PODOLENI - 20 august
RĂUCEŞTI - 2 septembrie
SAGNA-
STĂNIŢA - la sfârşitul lunii iulie
TARCĂU -
TĂMĂŞENI – 21 octombrie
TRIFEŞTI - 17 mai
VALEA URSULUI - 2 iulie
VĂLENI - 24 iunie
VÎNĂTORI-17-20 august
Municipiul Roman – organizeaza mai multe petreceri, în august fiind un bâlci de circa o săptămână.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: