Preşedintele CJ Neamţ, atac dur la ministrul de Finanţe: „Florine, sunt consternat de cât de prost eşti!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Declaraţiile lui Florin Cîţu (dreapta) au generat replica agresivă a lui Ionel Arsene FOTO Adevărul
Declaraţiile lui Florin Cîţu (dreapta) au generat replica agresivă a lui Ionel Arsene FOTO Adevărul

La originea scandalului stă un conflict administrativ. De fapt, salariile restante ale angajaţilor de la Direcţia de Asistenţă Socială au stârnit patimile politice între taberele care se acuză că nu au asigurat banii necesari.

După ce ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a susţinut miercuri, 4 noiembrie, o declaraţie de presă în care a dorit să clarifice situaţia lefurilor restante la câteva Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară, dându-l ca exemplu negativ pe Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ, replica acestuia nu a întârziat. 

Şi a fost la fel de contontentă ca altele, folosind o expresie care „tradusă“ altfel ar suna că reprezentantul Guvernului Orban nu pricepe nimic din ceea ce înseamnă finanţele şi un buget, preşedintele legislativului nemţean, care tocmai a mai câştigat un mandat, arătându-se consternat şi de „capacitatea“ oficialului, care „ameţeşte cifrele“. 

„Sunt consternat de «capacitatea» ministrului Câţu. Nu degeaba îi reproşează toată lumea că ameţeşte cifrele, că vorbeşte gura fără el! Aflu din presă că s-a apucat să analizeze bugetul Consiliului Judeţean Neamţ, susţinând că

nu aş vrea eu să plătesc salariile celor circa o mie de angajaţi din sistemul de protecţie socială. Câţu se uită în buget precum curca-n lemne“, a replicat Ionel Arsene. 

Asta după ce ministrul Finanţelor a susţinut că unii preşedinţi de consilii judeţene mint în privinţa salariilor, declarând: „Avem foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene care şi-au bătut joc de banii pe care i-au primit anul acesta de la Ministerul de Finanţe. Sunt unii dintre ei care au pierdul alegerile din 27 septembrie şi au lăsat vistieria goală. Pe de altă parte, sunt alţii care au câştigat, de la socialişti şi în continuare îi mint pe oameni şi spun că problema este la Ministerul de Finanţe. Sunt astăzi (4 noiembrie - n.r.) aici să vă arăt cu date că aceşti preşedinţi de consiliu judeţean îi mint pe oameni. (...) Nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile“. 

Şi a exemplificat cu Neamţul, „pentru că este concludent şi am văzut că acest preşedinte de consiliu judeţean este printre cei mai vocali“. A susţinut că disponibil în secţiunea de funcţionare la 31 ocrombrie 2020 - 19,7 milioane de lei, excedent din anii anteriori rămas neutilizat la data de 31 octombrie 2020 - 45,1 milioane lei, aşa că banii există. Iar din TVA defalcat, tot la judeţul Neamţ, plan actualizare TVA - 108.429 le, utilizat până la 31.10.2020 - 94. 678 lei, rest de utilizat - 13.751 lei.

„S-a trezit Mâţu vorbind...“

Ionel Arsene nu a negat că există excedent bugetar de 41,5 milioane de lei, bani daţi prin hotărâri de Guvern, dar că ei au destinaţii precise, parte din ei pentru construirea noului spital judeţean, a unui centru pentru bătrâni, plata unor facturi la proiectele pentru modernizarea de drumuri, plata personalului neclerical şi de la şcoli speciale. 

„Banii au destinaţii exacte, nu pot fi folosiţi pentru altceva, pentru că ar fi deturnare de fonduri. Ei vor rămâne în excedentul bugetar, pentru că aşa prevede legislaţia. Consiliul Judeţean nu plăteşte doar salarii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Există justificare pentru fiecare leu care se regăseşte în bugetul judeţului“, susţine şeful CJ. 

Dacă în declaraţiile pentru presă Ionel Arsene a avut un limbaj cât de cât mai potolit, nu acelaşi lucru se poate spune despre cel dintr-o postare de pe pagina de Facebook, care este intitulată „S-a trezit Mâţu vorbind...“. Ministrului îi spune că e prost, că are o atitudine jenantă, iar pe adversarii politici îi numeşte lepre galbene. 

Iată o parte din ceea ce a postat Ionel Arsene. „Prostia liberalului Cîţu a atins azi noi limite, când a început să vorbească despre bugetul judeţului Neamţ, acuzându-mă că aş ţine bani necheltuiţi, în loc să îşi ia salariile angajaţii din sistemul de protecţie socială şi nişte suflete amărâte - copii şi adulţi, care trăiesc în centre, să nu aibă căldură, apă, mâncare! Jenantă atitudine a unui om care în neputinţa lui de a gestiona situaţia financiară a ţării caută vinovaţi! (...) Florine, sunt consternat de cât de prost eşti! (...) Ce-ar fi, leprelor galbene, să vă faceţi voi treaba şi să plătiţi banii cu care trebuie achitate salariile oamenilor de la DGASPC? Cu astfel de explicaţii vă faceţi de ruşine! Şi râde lumea de voi! Ai auzit Mâţule?“.

Angajaţii DGASPC Neamţ au protestat recent pentru că nu şi-au primit salariile pe luna septembrie, după care a început un război al declaraţiilor între reprezentanţii Guvernului şi cei ai CJ. Ambele părţi

susţineau că au dat banii prevăzuţi şi aruncau vina dintr-o parte în alta. Ieri, lefurile au fost achitate şi rămâne de văzut ce va fi până la finalul anului.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Decizie-şoc a noului primar de la Piatra Neamţ: I-a trimis la pensie pe „împăraţii“ Domiţian şi Vespasian

Spargeri în serie la sediul PNL. Suspecţii au fost reţinuţi în urma unor percheziţii. Prejudiciul este de zeci de mii de euro

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite