Prefectul de Neamţ: Secţia ATI pentru COVID-19 a fost mutată sâmbătă de la etajul trei la etajul doi, fără informarea DSP. Câteva ore mai târziu a ars

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imagini incendiu neamt interior 1

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a declarat duminică, la Digi 24, că Secţia ATI pentru pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Neamţ a fost mutată de la etajul trei la etajul al doilea al clădirii în cursul zilei de sâmbătă. La câteva ore după mutare, 10 pacienţi au murit în incendiu.

George Lazăr a declarat că mutarea secţiei de la un etaj la altul s-a făcut fără a avize şi fără informarea autorităţilor, lucru ce era obligatoriu, pentru că implica modificara structurii organizatorice a spitalului. Mai mult, potrivit prefectului, în saloanele unde a fost mutată secţia ATI COVID fuseseră făcute o serie de lucrări de către spital, în regie proprie, pentru a mări capacitatea de funcţionare.

„Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru. [...] La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secţiei de ATI, care până acum funcţiona la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziţie, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal şi nu au fost verificări din partea celor care aveau competenţă şi răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiştii de la ISU, parchetul, poliţiştii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt nişte date care se desprind din discuţiile avute cu cadrele medicale şi cei de la ISU. A fost un fel de «hei-rup» de a muta secţia de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greşit că a făcut lucrările fără aprobare", a conchis prefectul, la Digi 24.

Prefectul judeţului Neamţ a mai declarat că se ia în calcul ipoteza ca incediul să fi izbucnit de la un injectomat, aparat folosit pentru injectarea automată de medicamente pacienţilor de la ATI. 

De altfel, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

 

Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, respectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.

”Am dispus înfiinţarea a două comisii: una care va stabili cauza incendiului imediat ce se va putea, ce procurorul ne va permite accesul în interior;  a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Să verifice dacă cumva în aceaa secţie s-au făcut modificări în ultima perioadă care impuneau solicitarea de autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU Neamţ”, a afirmat Iamandi, citat de news.ro.

La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că dacă spitalul a făcut orice modificare care necesita autorizaţii şi nu a cerut, atunci este alt aspect

”Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la et 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”, a subliniat prim-ministrul.

„Spitalul fiind vechi, el a avut doar două autorizaţii pe două secţii care au avut modificări în ultimii ani”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat. „Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară, conform legii. Dar dacă s-au produs modificări şi n-a cerut, atunci aici este alt aspect şi echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru”, a mai spus şeful DSU. 

La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a precizat că ancheta în cazul incendiului a fost preluată de Parchetul General, fiind desemnaţi doi procurori care se deplasează la faţa locului. Ei sunt sprijiniţi de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică.

Lichidarea incendiului izbucnit la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a durat aproximativ 20 de minute şi au acţionat peste 150 de persoane cu 35 de mijloace de intervenţie, a precizat generalul Paul Iamandi. Intervenţia a fost îngreunată de degajarea mare de fum, un fum negru.

Zece pacienţi cu COVID-19 au murit sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ după ceun incediu a izbucnit intr-unul din cele două saloane ale secţiei ATI de la etajul doi al clădirii. Opt dintre pacienţii morţi se aflau în salonul unde au izbucnit flăcările. Alţi doi pacienţi, din salonul alăturat, au murit la Secţia Urgenţe, după mutarea de la ATI.

Alţi şapte pacienţi cu COVID, în stare gravă, au fost transferaţi la Iaşi. Medicul de gardă Ion Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave pe 40% din corp în timp ce a încercat să salveze pacienţii din flăcări, a fost transferat duminicpă dimineaţă, cu aun avion militar, la un spital din Belgia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite