Povestea olimpicului care învaţă în tren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Apreutesei foloseşte orele de navetă ca să se pregătească pentru şcoală FOTO facebook
Andrei Apreutesei foloseşte orele de navetă ca să se pregătească pentru şcoală FOTO facebook

Andrei Apreutesei (17 ani), dintr-o comună din judeţul Neamţ, face zilnic două ore, dus şi întors, pentru a ajunge la liceu în Roman, pe jos şi cu trenul. Pentru că timpul său se împarte între navetă şi treburile gospodăreşti, băiatul învaţă în tren, în drum spre şcoală. Aşa a reuşit, în luna aprilie, să obţină o menţiune specială la olimpiada naţională de pregătire sportivă teoretică

Andrei Apreutesei, în vârstă de 17 ani, locuieşte în satul Chicerea, din judeţul Neamţ, o localitate situată la 25 de kilometri de Roman, oraşul unde învaţă la Liceul cu Program Sportiv (LPS). Zi de zi, adolescentul, elev în clasa a XI-a la o clasă de Fotbal, se trezeşte dis-de-dimineaţă ca să ajungă la cursurile care încep la ora 8.00 şi revine acasă, unde-l aşteaptă părinţii şi doi fraţi mai mici, abia după ora 6.00 seara. 

3,5 kilometri prin pădure şi prin câmp

Spre deosebire de alţi elevi navetişti de la liceele din Roman, Andrei Apreutesei trebuie să depună un efort în plus pentru a fi sigur că ajunge la timp la ore. Programul zilnic al lui Andrei, atunci când nu este vacanţă, începe cu trezirea la 5.30 şi cu pregătirea pentru şcoală, care nu trebuie să depăşească 40 de minute. Tânărul iese pe poarta casei cel târziu la ora 6.10. Indiferent că afară plouă sau ninge, Andrei îşi calculează drumul de circa 3,5 kilometri în aşa fel încât să ajungă la ora 7.00 în halta Piscu Rusului, unde soseşte „personalul“ ce vine dinspre Buhăeşti (judeţul Vaslui) şi merge spre Roman.

Andrei îşi aminteşte că, pe vreme de iarnă, a avut ocazia să vadă porci mistreţi şi iepuri de câmp, dar întâlnirea cu sălbăticiunile nu l-a speriat în vreun fel. 

„Până la haltă, drumul e jumătate prin pădure, jumătate prin câmp. De fapt, nu e chiar drum, e mai mult o cărare. E mai greu iarna, într-adevăr, că se depune multă zăpadă în partea deschisă, la câmp“, spune Andrei.

O oră la dus, o oră la întors cu trenul

În condiţiile în care cel puţin două ore pe zi şi le petrece în garnitura de tren, elevul foloseşte acest interval ca să înveţe pentru şcoală. „Am permanent cărţile la mine, iar trenul nu este foarte aglomerat şi pot învăţa“, spune Andrei. Are abonament pentru navetă, care îl costă 100 de lei lunar. Din această sumă, şcoala îi decontează aproximativ 30 de lei. 

După încheierea cursurilor, la ora 13.00, liceanul urmează antrenamentul în grupa de fotbal unde joacă la LPS, sub coordonarea profesoarei Eugenia Tăbuci. „Andrei joacă pe postul de fundaş stânga. Nu pot să spun că e un talent înnăscut, dar se străduieşte mult să se ţină de pregătirea fizică. N-a lipsit de la niciun antrenanent“, spune profesoara. 

Abia după cele două ore de antrenament, Andrei porneşte spre casă, refăcând drumul de dimineaţă, dar în sens invers. Aşa se face că, abia după ora 18.00, tânărul ajunge acasă, unde îl aşteaptă munca în gospodărie.

„Are o memorie extraordinară“

Elevul din Chicerea s-a transferat la LPS Roman în vara anului trecut, după ce clasele a IX-a şi a X-a le-a absolvit la un alt liceu din oraş, Colegiul Tehnic „Miron Costin“, la profilul Mecanică. Profesorii spun că şi la fostul liceu era un elev bun, fiind al doilea din clasă. 

„Andrei este un elev deosebit, nu are o absenţă până acum de la ore, chiar dacă face naveta în condiţii foarte grele. Învaţă bine la toate materiile, are o memorie extraordinară. În plus, şi-a însuşit foarte bine manualul de Pregătire Sportivă Teoretică, în condiţiile în care nu avea cunoştinţele şi terminologia pe care colegii lui le ştiau din primii doi ani de liceu“, spune Eugenia Tăbuci, profesoară de educaţie fizică la LPS Roman. 

Prima olimpiadă

Andrei s-a arătat pasionat de materia predată la această disciplină unde se învaţă noţiuni teoretice despre antrenamente, stagii de pregătire fizică, consumul energetic şi măsuri de prim ajutor în caz de accidente pe terenul de joc. 

„E un manual de bază pentru cei care se pregătesc să studieze Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Am discutat cu Andrei şi el a fost de acord să participe la olimpiada şcolară a acestei discipline“, afirmă preofesoara. 

La faza judeţeană, Andrei Apreutesei a obţinut nota 9,60, ceea ce i-a asigurat calificarea în etapa naţională a competiţiei, desfăşurată în luna aprilie, la Arad, unde a obţinut o menţiune specială.

„E un băiat foarte emotiv şi poate de asta nici nu a reuşit mai mult. Vreau să spun însă că a fost o premieră pentru el participarea la olimpiadă, iar în faza naţională a fost o concurenţă de 40 de elevi. Punctajul a fost foarte aproape de un loc pe podium, dar participarea la o astfel de olimpiadă, unde vine elita liceelor sportive, a avut un impact deosebit asupra lui“, completează Eugenia Tăbuci, cea care a condus delegaţia olimpicilor din Neamţ la faza naţională a concursului şcolar de la Arad. 

Speră la o medialie anul viitor

Pentru Andrei Apreutesei, experienţa din etapa finală a olimpiadei a fost nu doar o premieră, ci şi motivantă. „Am vorbit cu doamna profesoară şi am hotărât ca anul viitor să particip din nou şi să obţin un rezultat şi mai bun, adică unul dintre primele trei locuri. Eu cred că nu a fost foarte greu să rezolv cele trei subiecte în timpul alocat, dar, recunosc, au fost şi emoţii pentru că eram la prima participare la un asemenea nivel“, spune elevul. 

Andrei este conştient că anul viitor nu-i va fi uşor, în condiţiile în care va mai avea şi presiunea examenului de Bacalaureat, iar programul zilnic nu-i va lăsa prea mult timp să se pregătească.

„Seara, nu prea am timp să învăţ, pentru că trebuie să-i ajut şi pe părinţi în gospodărie. Avem animale, porumb, vie şi trebuie îngrijite zi de zi. Am un frate mai mare care învaţă la Seminarul Teologic Ortodox din Roman, iar acasă sunt şi frăţiorii mai mici, unul în clasa a III-a, celălalt într-a VIII-a“, spune băiatul. 

Sprijin pentru Andrei

La rândul lor, părinţii adolescentului îl susţin cât pot pe fiul lor să răzbească, deşi situaţia materială nu este una de invidiat. 

„M-am întâlnit cu părinţii lui Andrei după ce ne-am întors de la Arad şi mi-am dat seama că sunt nişte oameni deosebiţi. Nici mama şi nici tatăl său nu au un serviciu care să le aducă un venit sigur în fiecare lună, iar familia trăieşte doar din ceea ce se produce în gospodărie. Sunt oameni de un bun-simţ cum rar întâlneşti. Când vorbeam cu părinţii lui Andrei şi trecea vreun coleg profesor pe lângă noi, ei se ridicau de fiecare dată în picioare şi salutau“, a precizat profesoara Eugenia Tăbuci. 

Impresionată de situaţia elevului său, Eugenia Tăbuci a decis să se implice pentru viitorul tânărului.

„Am discutat şi cu părinţii şi, având în vedere profilul umanist al liceului nostru, ne-am gândit să-l orientăm spre Şcoala de Subofiţeri de Poliţie. Rămâne să decidă el. Până atunci, am apelat la nişte prieteni de la o farmacie din Roman să-l sponsorizeze cu vitamine şi suplimente nutritive care să-l revigoreze în programul său zilnic. La finalul anului şcolar, va primi un set de manuale de la administratorul unei librării din Roman“, a mai spus profesoara. 

Visele lui Andrei Apreutesei se îndreaptă însă către o carieră în avocatură, dar ştie că până acolo e distanţă mare, mult mai grea decât cei 50 de kilometri pe care-i parcurge zilnic cu trenul şi la pas, pe drumul dintre satul Chicerea şi oraşul Roman. 

Citeşte şi: 

Valoarea nu cunoaşte graniţe. Olimpicii din Neamţ fac performanţă la Bucureşti şi San Francisco

Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite