Portret Nemţeanul Mihai Cozma, profesorul-orchestră de pe terenul de sport

Portret Nemţeanul Mihai Cozma, profesorul-orchestră de pe terenul de sport

Mihai Cozma

Pedagogul a fost director de şcoală mai bine de trei decenii, timp în care a bifat mai multe premiere şi şi-a exersat abilităţile de armurier şi astronom amator.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieşean prin naştere, Mihai Cozma a ajuns la Piatra Neamţ în 1955, când tatăl său a fost mutat aici cu serviciul, însă nu regretă viaţa din oraşul de la poalele Pietricicăi.


„Şcoala generală şi, mai apoi liceul, la «Petru Rareş», le-am făcut aici şi au fost ani frumoşi. Mă remarcasem la atletism. Mi s-a spus că dacă voi urma Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, voi avea mai multe avantaje. Şi m-am făcut profesor de sport“
, îşi aminteşte amuzat Mihai Cozma.


A construit un teren de handbal din lut


Când a terminat facultatea, a avut de ales între a preda la Şcolile Sportive din Sibiu sau Bacău sau la Şcoala Generală din Dobreni, judeţul Neamţ. A ales să fie aproape de casă şi în primii doi ani din carieră a fost primul profesor de Educaţie Fizică calificat de la Şcoala din Dobreni. „Atunci am constatat că am şi vocaţie de constructor. Am făcut primul teren de handbal, din lut, nisip şi apă, cu marcaje vegetale. Avea o suprafaţă elastică. Acolo am făcut şi primul teren de baschet“, îşi aminteşte profesorul.


De la Dobreni s-a mutat la Şcoala Generală Nr. 6 din Piatra Neamţ, unde a avut acelaşi privilegiu de a fi primul profesor calificat la materia pe care o preda, iar din 1979 a devenit cel mai tânăr director de şcoală din judeţ şi singurul profesor de sport care ocupa această funcţie.


Din 2001 şi până la pensionarea din 2010 a fost director la Colegiul Tehnic Forestier şi spune că cei peste 30 de ani de directorat au fost o provocare. „Acum mă vizitează şi mă sună foşti elevi, mai ales cei de la Şcoala 6. Toţi sunt acum oameni de carieră“, spune încântat Mihai Cozma.


În anii ’80 a devenit primul armurier din judeţul Neamţ, titlu atras de pasiunea sa pentru şurubărit şi pentru confecţionat diverse obiecte.


Are propriul telescop


„Eram la Şcoala 6 şi am primit arme de tir cu aer comprimat pentru pionieri. Datorită pasiunii mele pentru şurubărit, am fost trimis la un curs la Bucureşti şi astfel am devenit primul armurier pentru arme cu aer comprimat din judeţ“
, povesteşte el. Astronomia, în schimb, a fost o pasiune încă din copilărie, pe care recunoaşte că i-a insuflat-o mama sa. Marea mulţumire a profesorului Cozma este că, acum cinci ani, a reuşit să-şi achiziţioneze şi un telescop.


„Când eram copil, mama, care s-a născut la Dumbrava, Târgu Neamţ, îmi spunea povestea cerului şi-mi arăta în fiecare seară Calea Robilor, Ursa Mare şi Ursa Mică şi mă fascina cât de multe constelaţii ştia, deşi nu făcuse astronomie. Mi-aş fi dorit un telescop performant“, povesteşte încântat Mihai Cozma.
_______________

profil
născut.
24 mai 1948, Iaşi.
studii. Postuniversitara de Managementul Instituţiilor Publice, Academia de Studii Economice.
familie. Este căsătorit, are o fiică şi o nepoţică.

întrebări şi răspunsuri
Regretaţi ceva din tot ceea ce aţi făcut?

Nu este loc de regrete vizavi de ceea ce am făcut, ci numai de ceea ce, din lipsă de timp, nu am apucat să fac. Îmi pare rău că nu mai sunt încă în activitate, că noi, oamenii din învăţământ, nu am ştiut să facem frondă după Revoluţie pentru a menţine şcoala serioasă şi cu principii de la noi. Regret că liceele forestiere nu s-au bucurat de acelaşi interes manifestat pentru defrişarea pădurilor.
Care a fost cea mai frumoasă perioadă la catedră?
Experienţe şi amintiri frumoase sunt din toţi anii, însă cred că cel mai mult farmec l-au avut cei opt ani ca diriginte. Îmi amintesc cum am făcut clătite şi am prăjit chitici pe dealul Cârlomanu cu elevii.

ce-i place
„Sunt un cititor pasionat de science fiction. Nu trece zi fără să mă relaxez câteva ore citind, iar acum sunt la a patra lecturare a Bibliei. Şurubăresc tot timpul. Îmi plac electronica şi mecanica, sunt tâmplar şi sudor şi navighez pe internet, o sursă infinită de informaţii. Sunt pasionat de fotografie şi film şi cred că am zeci de mii de fotografii şi filme de familie“, spune Mihai Cozma.

ce nu-i place
De când şi-a achiziţionat telescopul, profesorul spune că nu-i place când e înnorat şi nu poate admira cerul. „Mă mai supără oamenii care nu-şi ţin cuvântul dat sau cei care, prin lentoarea lor, încurcă totul. Sunt un drumeţ convins şi nu-mi plac şoselele din ţară şi nici atitudinea celor din instituţiile publice faţă de populaţie“, adaugă pietreanul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările