Portret / Oliver Batîr escaladează stânci de peste 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat numeroase premii înainte de a deveni antrenorul lotului naţional de escaladă. A amenajat zeci de trasee de căţărare, cele mai multe în Cheile Bicazului.

A descoperit pasiunea pentru escaladă la 12 ani, într-o plimbare cu prietenii, pe muntele Pietricica. „Am văzut stâncile şi am avut un impuls, am început să mă caţăr. Am simţit un fior de plăcere şi am continuat să fac asta fără să ştiu nimic despre acest sport“, povesteşte Oliver.


După un an şi jumătate, făcea primele trasee de alpinism din Bicaz, iar la 16 ani urca cele mai dificile trasee din Cheile Bicazului. Începând din 1991, a participat la concursuri profesioniste de escaladă atât în ţară, cât şi în străinătate. A obţinut zeci de premii I, II sau III.


„Sunt nevoit să mă inventez în fiecare an“


Oliver consideră însă mai important locul IV obţinut în 2004 la Balcaniada din Bulgaria şi locul XII, la o competiţie internaţională care a avut loc  în 2005 în Belgia. 


A practicat de-a lungul timpului toate sporturile: alpinismul, care presupune urcarea munţilor, escalada sportivă, care se realizează prin căţărarea unor pereţi de circa 25-30 de metri, unde punctele de asigurare se pregătesc pentru protecţia căţărătorului, şi boulderingul, adică escaladarea unor bolovani înalţi de 4-5 metri cu accent pe dificultate pură. „Practic sporturile acestea de 26 de ani şi sunt nevoit să mă inventez în fiecare an. Căţărarea necesită mai multe calităţi sportive decât alpinismul“, spune  sportivul.


În ultimii zece ani, Oliver Batîr a fost preocupat să-i înveţe pe alţii. A ţinut cursuri de căţărare la Bucureşti, acolo unde lumea este mai deschisă pentru acest sport şi unde există mai multe panouri de escaladă. De cinci ani, pregăteşte şi lotul naţional de escaladă al României, compus din zece sportivi.


Lucrează cu adulţi, dar şi cu cei mici. Fiica lui, Miruna, s-a căţărat prima dată pe o stâncă la doi ani şi jumătate. „Este un sport extraordinar pentru că dezvoltă atât fizicul, cât şi pshicul. În plus, are avantajul că se desfăşoară în natură“, spune sportivul. 


A amenajat trasee şi a construit panouri


Oliver s-a implicat în promovarea Cheilor Bicazului, pentru a deveni unul dintre cei mai mari poli de escaladă din România. În opt ani, a amenajat peste 90 de trasee de escaladă sportivă în Cheile Bicazului şi a dezvoltat două zone de bouldering, la Sihla şi la Oituz.
Oliver a realizat şi cele mai mari două panouri de escaladă din ţară, la Iaşi şi la Bucureşti. „Căţărarea este un sport extrem prin natura senzaţiei, dar riscurile sunt minime“, adaugă sportivul.

___________

profil
născut. 15 noiembrie 1972, Focşani.
studii. Şcoala de Antrenori în cadrul Agenţiei Naţionale de Sport.
familie. Căsătorit, are o fetiţă.

întrebări şi răspunsuri
Este căţărarea un sport riscant?
Din cauza unei mediatizări greşite, lumea consideră că este un sport riscant. Nu este cu nimic mai riscant decât oricare alt sport. Asta este valabil, dacă se respectă regulile. În Franţa, unde căţărarea este un sport naţional, în fiecare şcoală şi grădiniţă există un panou de căţărare pentru copii. În 26 de ani de când practic sporturile alpine, nu am avut niciun accident major.
Până când o să mai faci acest sport?
Cred că o să mă caţăr până la sfârşitul vieţii, sunt convins că aşa va fi. Căţărarea mă defineşte, îmi place lupta care se dă în mine cu fiecare traseu reuşit. Îmi place la nebunie diversitatea, complexitatea şi latura extremă a acestui sport.

ce-i place
Oliver Batîr este atras de matematică şi de călătoriile în străinătate, care-i oferă lucruri noi. „Cel mai mult îmi place să mă joc alături de fetiţa mea. Apreciez oamenii care au un cuvânt de spus şi încearcă să schimbe lucrurile“, spune sportivul. Îi place să gătească, în mod special fructe de mare.

ce nu-i place
Detestă trişorii şi pe cei care vorbesc foarte mult, dar nu fac nimic. În plus, căţărătorului nu-i plac constrângerile. „Nu-mi place să am un program fix şi să fiu forţat să fac lucruri în care nu cred“, precizează Oliver Batîr. Nu consumă alcool. În rest, iubeşte lumea aşa cum este ea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite