Poliţistul-erou din Târgu Neamţ riscă cercetarea disciplinară pentru felul în care i-a calmat pe romii violenţi. Ce „regulă tactică“ ar fi încălcat agentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul Ovidiu Busuioc primeşte titlul de cetăţean de onoare în Târgu Neamţ pentru modul în care a intervenit în răfuiala stradală a romilor. Omul legii riscă însă cercetarea disciplinară după constatările superiorilor din MAI.

Agentul şef principal Ovidiu Busuioc, singurul poliţist care a intervenit între rromii care se răfuiau pe o stradă din Târgu Neamţ în seara zilei de 5 iulie, este privit ca un erou în comunitatea sa. Joi, 9 august, Consiliul Local al oraşului urmează să îi acorde titlului de cetăţean de onoare, la propunerea primarului Daniel Harpa.

„Intervenţia domnului Ovidiu Busuioc se încadrează extraordinar de bine pentru curajul de care a dat dovadă şi pentru profesionalism. Pe 8 septembrie, de Zilele Oraşului, în mod oficial îi vom înmâna diploma şi placheta. Prin regulament va beneficia şi de scutiri de taxe locale“, a declarat primarul Daniel Harpa, şi el fost poliţist de carieră.

Într-un gest similar, şi colegii de sindicat (SNPPC) trimiseră o scrisoare deschisă ministrului Carmen Dan în care propuneau premierea lui Ovidiu Busuioc.

Însă, pentru şefii din MAI, Ovidiu Busuioc este pasibil de o cercetare disciplinară deoarece a ignorat prevederile din „Manualul de bune practici de intervenţie pentru poliţistul de ordine publică“. Ca să aplaneze conflictul dintre rromi, poliţistul s-a avântat singur între beligeranţi şi a tras cinci focuri de avertisment, în plan vertical. Într-un raport întocmit pe acest caz, corpul de control al MAI arată:

„…nu a avut în vedere <justificarea legală a tuturor acţiunilor>, <respectarea în intervenţie a principiilor proporţionalităţii şi al gradualităţii>, <stabilirea sarcinilor atunci când lucrează în echipă>, nu a respectat regula tactică privind luarea <măsurilor pentru dirijarea la eveniment a unui număr suficient de poliţişti>...“

Fără a ţine cont de condiţiile în care a avut loc intervenţia, superiorii susţin că Busuioc ar fi trebuit să ia la bătaie cele 50 de persoane înarmate cu bate, răngi şi topoare:

„<în situaţia în care persoanele angrenate în eveniment nu se supun, se va interveni simultan, din mai multe puncte, folosind bastonul de cauciuc, căutând să se ajungă la elementele cele mai violente pentru a le imobiliza, iar în cazul în care se încearcă atacarea poliţistului se va folosi spray-ul cu substanţe iritant-lacrimogene>“.

Constatările cuprinse în raportul de control i-au uluit pe sindicaliştii din Poliţie:

„Ministerul Afacerilor Interne declară RĂZBOI propriilor angajaţi! Ori sunteţi proşti, ori sunteţi nebuni!“, a reacţionat Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite