Un poliţist reclamat chiar de pădurarul care-l mituia, trimis în judecată. Ce şpagă ar fi luat omul legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şef de post dintr-o comună din judeţul Neamţ este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Poliţistul este acuzat că a pretins câteva mii de euro pentru a interveni la colegi şi la procurorul de caz într-un caz de accident.

Şeful de post din Neamţ are mari şanse să părăsească sistemul, fiind trimis în judecată pentru corupţie de către procurori. Şpaga pe care ar fi luat-o poliţistul nu este prea mare, însă acestuia i se impută şi alte lucruri.

În rechizitoriul care-l priveşte pe Viorel Valentin Lungu, de la Postul de Poliţie Bodeşti, anchetatorii au reţinut comiterea a şapte infracţiuni, două de trafic de influenţă, trei de luare de mită şi două de abuz în serviciu. Faptele s-ar fi petrecut timp de aproape cinci ani, din 2015 şi până pe 10 septembrie 2019.

Interesant în această speţă este că omul legii a fost reclamat chiar de către cel care-l mituia, respectiv un pădurar. Poliţistul este acuzat că, timp de trei ani, a trecut cu vederea faptul că silvicultorul  circula fără permis, deşi ştia acest lucru. Pentru asta, pădurarul i-a oferit un scaun ergonomic, care costa doar 370 de lei şi, în două rânduri, câte 500 de lei.

„Ruptura“ dintre ei avea să plece tot de la nişte bani. Şeful de post i-ar fi cerut cu împrumut suma de 10.000 de lei, însă pădurarul nu dispunea de lichidităţi şi a luat de la altcineva. Datoria către terţ a fost achitată, însă poliţistul nu a mai restituit împrumutul luat pentru el, aşa că păgubaşul l-a reclamat.

Pădurarul a scăpat de inculpare

Dat fiind denunţul făcut, pădurarul nu a mai fost trimis în judecată, având calitatea de martor. În acest dosar va mai fi judecat un nemţean, Florin Iacoboaia, care a avut tangenţe cu şeful de post. Acuzele de trafic de influenţă pentru agent i se trag de la faptul că ar fi pretins de la Iacoboaia 2.000 de euro, pentru a obţine o soluţie de clasare în cazul unui accident.

Cu aceşti bani ar fi trebuit să „cumpere“ colegi poliţişti şi pe procurorul de caz. Nu a rezolvat problema, dar a mai cerut 2.000 de euro şi a primit 9.000 de lei, pentru a interveni, în acelaşi dosar, la o grefieră. Pentru şeful de post, totul avea să se termine pe 26 septembrie 2019, când ofiţerii anticorupţie au ridicat înscrisuri şi l-au luat la audieri.

„Procurorul a dispus reţinerea acestuia pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (două fapte), luare de mită (trei fapte) şi abuz în serviciu (două fapte), comise în perioada 2015 - 10.09.2019, în legătură cu dosare penale aflate în cercetare“, se arată într-un comunicat al Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ.

Pe 27 septembrie, anchetatorii au luat decizia de a-l duce pe poliţist în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au decis arestul la domiciliu, măsură care este valabilă şi în prezent. 

„Admite propunerea de prelungire a arestului la domiciliu a inculpatului Lungu Valentin Viorel (…) cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi luare de mită, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27 octombrie 2019 şi pînă la data de 25 noiembrie 2019 inclusiv“, se arată în decizia instanţei.

Poliţistul a contestat hotărârea la Curtea de Apel Bacău, cerând o măsură preventivă mai blândă, dar cererea i-a fost respinsă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite