Planuri pentru un heliport pe Ceahlău. Cât de necesară este investiţia anunţată de Consiliul Judeţean Neamţ

Planuri pentru un heliport pe Ceahlău. Cât de necesară este investiţia anunţată de Consiliul Judeţean Neamţ

Vârful Toaca din masivul Ceahlău FOTO Adevărul

Şefii Consiliului Judeţean Neamţ vor să îmbunătăţească infrastructura de intervenţie în cazurile de urgenţă care au loc în masivul Ceahlău. Planurile prezentate de autorităţi prevăd construirea unei noi baze Salvamont şi a unui heliport pentru accesul elicopeterelor SMURD. Dacă investiţia se va materializa, ar fi prima astfel de amenajare din Carpaţii Orientali.

Vicepreşedintele CJ Neamţ, Dan Manoliu a anunţat recent planurile pentru ridicarea pe masivul Ceahlău, în zona platoului Dochia, la 1800 metri altitudine, a unei baze Salvamont şi amenajarea, în apropiere, a unui heliport pentru elicopterele SMURD. 
 
„Acolo am gândit un complex care să fie punct Salvamont, fiindcă cel în care îşi desfăşoară activitatea acum salvamontiştii nu are condiţiile necesare, dar, în acelaşi timp, să aibă şi spaţii de găzduire pentru unul-doi rangeri, de la Administrarea Parcului Naţional Ceahlău, pentru perioadele în care aceştia sunt pe munte. Heliportul a apărut ca idee după ce am purtat câteva discuţii în acest sens, iar cei de la SMURD şi-au arătat disponibilitatea ca, în cazurile critice, să pună elicopterul lor la dispoziţie, cu condiţia ca acesta să aibă unde ateriza”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean conform mesagerulneamt.ro   
 
Noua construcţie va fi ridicată la circa 50 de metri distanţă de cabana Dochia, spre traseul Jgheabul cu Hotare, pe o suprafaţă de circa 80 metri patraţi.
 
„Va fi o cabană din lemn, fără etaj, pe un pat de piatră, fără să fie nevoie să săpăm în munte pentru fundaţie. În noua bază vor fi dispeceratul, un punct medical, două dormitoare pentru echipele de intervenţie, o magazie şi un grup sanitar. Baza în care funcţionăm acum are probleme mari de structură: plouă prin acoperiş, când bate vântul dinspre sud temperatura interioară nu trece de 8 grade. Asta e...clădirea este veche, construită în regim de voluntariat”, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
 
Heliport la Dochia şi scară nouă spre vârful Toaca
 
Alături de noua Bază Salvamont ar urma să fie amenajat şi un heliport. Salvamontiştii spun că acesta este necesar pentru gestionarea cazurilor de urgenţă de pe vârful masivului, şi nu va fi utilizat decât în acest scop. 
 
„Transportul cu elicopterul va fi necesar pentru o gamă largă de situaţii de urgenţă, nu doar pentru accidentele grave cu fracturi deschise. Am avut cazul unui turist muşcat de viperă pe care l-am coborât de pe munte cu targa şi dacă aveam posibilitatea, chemam elicopterul. A fost un caz când am chemat elicopterul, era vorba de un aparat de zbor al Armatei atunci, pentru un copil cu peritonită. Aceste gen de intervenţie va fi util şi în misiuni de căutări. În plus, persoanele accidentate vor scăpa de trauma unei coborâri cu targa timp de 2-4 ore”, explică  şeful Salvamont.
 
În planurile conducerii CJ Neamţ intră şi realizarea unei scări care să permită accesul turiştilor pe vârful Toaca (1904 m), al doilea al masivului Ceahlău după Ocolaşul Mare (1907 metri). O scară din lemn a funcţionat până în urmă cu câţiva ani, însă treptele s-au deteriorat, iar calea de acces a fost înlăturată de tot, pentru a nu pune în pericol siguranţa turiştilor care ajung acum pe vârf pe cărările croite pe munte. 
 
În total, investiţia care cuprinde cele trei obiective este estimată la circa 500.000 de lei. 
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările