Piromanii şi-au făcut de cap cu pubelele în ziua alegerilor

Piromanii şi-au făcut de cap cu pubelele în ziua alegerilor

O cerşetoare caută printre gunoaiele aruncate pe jos după ce pubelele au fost distruse

Nu mai puţin de 13 containere de colectare selectivă a deşeurilor, amplasate în două cartiere din Piatra Neamţ, au fost topite de flăcări, după ce focul a fost pus intenţionat. Pompierii pietreni îi bănuiesc de incendii fie pe oamenii străzii, fie pe alegătorii nervoşi sau abţiguiţi.

Nu mai puţin de 13 containere de colectare selectivă a deşeurilor au fost incendiate şi distruse pe durata a doar câteva ore. Pubelele au fost aprinse duminică la prânz şi luni dimineaţă, la interval de 12 ore, în două zone diferite din oraş.


În primul caz, incendiul a fost semnalat la cele nouă containere amplasate pe strada Burebista din cartierul Precista, la ora 14.22. Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost alertat şi a intervenit cu trei subofiţeri şi cu o autospecială.


Şefii de la salubritate nu-i caută pe vinovaţi


„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost utilizarea focului deschis în spaţii deschise. Un martor ocular a observat mai multe persoane fără locuinţă în preajma pubelelor“, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
Pompierii cred că incendiul a fost provocat de oameni ai străzii, care au ars cartoanele şi hârtia aruncate în pubele sau în preajmă, ca să se încălzească. Luni dimineaţă, la ora 04.55, pompierii au fost din nou solicitaţi să stingă patru pubele cuprinse de flăcări de la un punct de colectare a deşeurilor situat pe strada Iulian Antonescu. „Este posibil ca aceste incendii să fi fost cauzate şi de o ţigară aprinsă aruncată din neglijenţă în punga de gunoi, sau direct în pubelă“, a mai spus căpitanul Iulian Jugan.


Şefii operatorului de salubritate nu au început o anchetă în acest caz, pentru că pubelele sunt asigurate, iar pagubele se recuperează. „De regulă, astfel de situaţii se petrec noaptea, mai ales la «evenimente», iar duminică au fost alegeri şi or fi fost unii euforici sau nervoşi de rezultate“, spune Ionel Ploaie, directorul societăţii Brantner. „Eu ştiu că şi la turul întîi au ars două pubele pe lângă Piaţa Centrală şi cred că nu e numai o coincidenţă că acum au ars tot de alegeri“, afirmă pietreanul Vasile Irinei.


Nici Poliţia Comunitară nu are informaţii suplimentare. „Duminică noi am fost ocupaţi cu patrularea în zona secţiilor de votare“, a precizat Mihai Agafiţei, şeful Poliţiei Comunitare.

______________________________

Peste 4.000 de pubele, greu de supravegheat
Pe raza oraşului sunt amplasate 950 de platforme cu pubele pentru colectarea selectivă a reziduurilor menajere. Pe fiecare paltformă sunt cel puţin patru pubele pentru categorii diferite de deşeuri. Operatorul de salubritate spune că, în mod practic, nu poate avea un sistem viabil de supraveghere a acestor containere, pentru că investiţia ar fi mult prea mare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: