Pinalti, prima lună de arest la domiciliu: o dublă aniversare şi două drumuri la DNA şi la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan este în arest la domiiliul din strada Uranus din Piatra Neamţ FOTO Adevărul
Gheorghe Ştefan este în arest la domiiliul din strada Uranus din Piatra Neamţ FOTO Adevărul

De mai bine de jumătate de an, Gheorghe Ştefan este ţinut în arest de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft. Fostul primar de Piatra Neamţ a petrecut aproape şase luni după gratii, iar din 15 aprilie este în arest la domiciliu.

Gheorghe Ştefan a fost ţinut după gratii aproape şase luni, fiind cel mai longeviv inculpat în arest preventiv din dosarul Microsoft. Dacă ex-ministrul Gabriel Sandu, omul de afaceri Dumitru Nicolae „Niro” şi Dorin Cocoş au obţinut mai devreme acordul instanţei pentru arestul la domiciliu, Pinalti a reuşit să-i înduplece pe judecători să-i accepte ieşirea din detenţie abia pe 15 aprilie. 

La momentul părăsirii arestului, Gheorghe Ştefan nu mai avea nici funcţia de primar, la care renunţase pe 26 martie. Decizia a devenit oficială cinci zile mai târziu, pe 31 martie, atunci când consilierii locali au luat act de demisia sa. 

„Vor plăti toţi după fapte şi inima lor“

Eliberat de regimul de detenţie şi de responsabilitatea funcţiei pe care a deţinut-o timp de aproape 11 ani, Pinalti trebuie să se supună însă unor restricţii impuse pe perioada arestului la domiciliu.

„Justiţia faţă de persoana mea a fost corectă. Procurorii şi judecătorii m-au judecat pe mine personal corect. Nu am ce să le reproşez. Mă gândesc că există o justiţie divină şi vor plăti toţi după fapte şi inima lor. Nu am duşmănie pe nimeni şi cred că toţi oamenii din România au realizat un lucru: toţi care greşim trebuie să plătim. Eu am greşit, voi plăti şi sper să nu se mai întîmple, să nu mai fac alte erori. Am greşit foarte mult că am avut încredere în unii oameni şi încrederea mea a fost valorificată sau fructificată de unii“, declara Pinalti înainte de a reveni la Piatra Neamţ.  

image

Atunci a dat detalii despre o afecţiune care recidivase (leucemia limfatică), a confirmat că se retrage total din politică şi din viaţa publică.

„Eu vreau să vă spun o chestiune care o să vă şocheze: cred că toţi politicienii sau majoritatea într-un fel au făcut sau vor face greşelile pe care le-am făcut eu, probabil la un anumit nivel. Unii mai au şi şansă. Eu nu am avut. În politică e foarte greu să rezişti, să fii alb imaculat“, a mai spus Ştefan la ieşirea din penitenciar.  

Şi-a aniversat cei 62 de ani acasă

Pe 20 martie, la doar cinci zile de la instituirea arestului la domiciliu, Gheorghe Ştefan a revenit la Bucureşti, fiind citat la instanţa supremă, unde dosarul Microsoft se află în procedură de Cameră preliminară.

Fostul primar părea mult mai relaxat şi vorbea despre pregătirile pentru aniversarea zilei sale de naştere şi a onomasticii de pe 23 aprilie.

„De ziua mea stau acasă, nu plec nicăieri. Aştept invitaţi. Eu nu mai am telefon mobil, telefon fix şi soţia mea îi programează pe ore, pentru că sunt foarte mulţi doritori. Îmi doresc să-mi lungesc viaţa, pentru că până la urmă fiecare doreşte probabil să-şi vadă nepoţii mari. Eu am trei nepoţi”, se destăinuia Pinalti ziariştilor din Capitală.

  

13 mai, o zi cu ghinon

A doua ieşire a lui Gheorghe Ştefan de la reşedinţa de domiciliul a avut loc pe 13 mai, când ex-primarul de Piatra Neamţ a fost chemat la DNA pentru a fi înştiinţat  că este urmărit penal în alte două dosare de corupţie. 

În unul din acestea, Gheorghe Ştefan este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, plus instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Odată cu fostul primar s-a pus în mişcare acţiunea penală şi împotriva lui Florin Aurelian Ciobotaru, fost director adjunct a Companiei Naţionale Poşta Română. 

Procurorii DNA au stabilit că în anul 2009,  Ştefan l-a impus pe Ciobotaru  în funcţia de adjunct la Poşta Română, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, iar în urma unor astfel de afaceri Compania Naţională a fost păgubită cu suma de 224.979 de euro plus TVA. 

„Valoarea totală a sumelor care au ajuns la Gheorghe Ştefan sau altora, la cererea lui este de 422.138 lei (circa 100.000 de euro) şi 35.306 euro“, conform DNA.

În aceeaşi zi, Pinalti a aflat că o altă cauză penală în lucru la DNA este dosarul referitor la recuperarea licenţei pierdute pentru postul Giga TV, unde fostul edil a beneficiat de sprijinul unor membri ai CNA dar şi de cel al lui Victor Hrebenciuc.

Primele 14 ore de semi-libertate

După o cerere neacceptată de judecători de a merge două zile la o clinică medicală provată din Bucureşti pentru a-şi îngriji sănătatea, Gheorghe Ştefan a obţinut în cele din urmă acordul magistraţilor pentru ca miercuri, 27 mai, să poată părăsi domiciliul în acest scop. Părăsirea temporară a domiciliului este permisă însă doar între orele 9.00-23.00. 

„La mine pot să vă spun concret pe analize. Am contractat o ciupercă candida la gât, helicobacter la stomac, au reapărut leucemia cronică limfatică incipientă şi bronşită cronică, deci patru boli pe care nu le aveam, în afară de prostată, tensiune arterială, deci boli cardiovasculare. Astea au venit suplimentar în condiţiile de acolo”, îşi prezenta Pinalti afecţiunile la ieşirea din penitenciar.  

Pe aceeaşi temă:

Pinalti, final de carieră la primărie. Zece ani şi zece păcate ale edilului de Piatra Neamţ

Viaţa şi „opera” lui Pinalti, cel mai notoriu baron portocaliu al României. De la catedra de „Rezistenţă electrică”, la serverele abundenţei de la Microsoft

Cum a ajuns Gheorghe Ştefan în vizorul procurorilor anticorupţie

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite