Pinalti, la a doua condamnare într-un dosar de corupţie. Achitat pentru spălare de bani, a fost găsit vinovat pentru alte două infracţiuni

Pinalti, la a doua condamnare într-un dosar de corupţie. Achitat pentru spălare de bani, a fost găsit vinovat pentru alte două infracţiuni

Gheorghe Ştefan a avut ocazia să se apere la procesul de la Tribunalul Neamţ FOTO: Adevărul

Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost condamnat în dosarul Strong Montaj de magistraţii Tribunalului Neamţ.

Gheorghe Ştefan (63 de ani), fostul primar de Piatra Neamţ a primit joi, 9 martie 2017, condamnarea în dosarul Strong Montaj. Pinalti a fost achitat de acuzaţia de spălare de bani, dar a fost găsit vinovat de judecătorii de la Tribunalul Neamţ de alte două infracţiuni. 
 
Astfel, pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, fostul edil a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite a primit o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni.
 
Gheorghe Ştefan este în prezent în executarea unei pedepse de 6 ani de detenţie în dosarul Microsoft, iar pedepsele pronunţate de Tribunalul Neamţ au fost contopite, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani. Magistraţii au mai adăugat un spor de 3 luni, aşa că pedeapsa rezultată este de 6 ani şi 3 luni. 
 
Dacă pedeapsa privativă de libertate nu i-a agravat situaţia, în schimb, judecătorii instanţei judeţene au decis să-i confişte fostului edil suma de 3.031.365 de lei, bani consideraţi a fi obţinuţi din cele două infracţiuni pentru care a fost găsit vinovat.
 
Tot prin sentinţa de astăzi, firmele inculpate în cauză pentru complicitate la spălarea banilor, Best GSG, Giga Star, Euromedia TV şi Sonic Media, au fost achitate şi au fost ridicate măsurile preventive impuse pe parcursul procesului. 
 
Sentinţa pronunţată de Tribunalul Neamţ poate fi atacată la instanţa superioară, Curtea de Apel Bacău. 
 

Primul dosar de la care au început belelele pentru Pinalti  

 
Cazul Strong Montaj a fost primul intrat în atenţia procurorilor DNA în care a fost vizat Gheorghe Ştefan. Procurorii anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău l-au inculpat pe Pinalti în acest dosar la finele anului 2014, arătând că din anul 2009 fostul primar a administrat în fapt firma Strong Montaj, fosta Tehnoutilaj, folosindu-se de interpuşi. 
 
Anchetatorii au arătat că societatea a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări în judeţul Neamţ cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat   bunuri şi servicii, făcînd acte de comerţ ce au implicat circulaţia banilor. 
 
Procurorii au considerat că operaţiunile comerciale în care s-a implicat Pinati erau incompatibile cu funcţia de primar şi au fost menite să-i aducă bani necuveniţi.
 
„Pentru asigurarea alocării de fonduri şi pentru finanţarea cu prioritate a lucrărilor din care obţinea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ştefan s-a folosit de autoritatea şi de influenţa
conferite de funcţia de conducere deţinută într-un partid, intervenind la funcţionari din cadrul Ministerului Dezvoltării şi ai CJ Neamţ“, arătau anchetatorii. 
 
Gheorghe Ştefan a fost inculpat de DNA în şase dosare penale, dar numai în cazul Microsoft are o sentinţă definitivă (6 ani de închisoare şi confiscarea sumei de 3,9 milioane de euro). Celelalte dosare în care este trimis în judecată sunt „Bani pentru partid“, în care este inculpat şi Vasile Blaga, dosarul Giga Tv (pentru obţinerea frauduloasă a licenţei de emisie), şi două dosare pentru prejudicierea CN Poşta Română. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările