Pietonii traversează pe zebre invizibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietonii traversează strada ajutaţi de intuiţie, nu de marcaje
Pietonii traversează strada ajutaţi de intuiţie, nu de marcaje

Ca să nu mai aibă o grijă în plus în următorii trei ani, edilii vor să marcheze zebrele cu benzi adezive care vor fi mai rezistente.

La ieşirea din iarnă, traversarea străzii tinde să devină o adevărată aventură pentru pietonii care aleg zebrele din centrul oraşului. Schimbarea marcajelor după înfiinţarea de noi sensuri giratorii în oraş i-a derutat deopotrivă pe şoferi şi pe pietoni în ultimele luni.

„Şi acum mai am tendinţa să trec strada prin locurile care erau folosite pentru aşa ceva, până să se monteze giratoriile. Mai ales că zebrele astea sunt vizibile şi acum, în timp ce marcajele noi sunt deja şterse“, spune pietreanul Tiberiu Stănescu.

Şoferi dezorientaţi

În zona Muzeului de Istorie, a intersecţiei de la Spital sau la Orion, nici şoferii nu se simt mai confortabil în trafic pentru că trecerile de pietoni sunt semnalate doar de indicatoarele de pe trotuare.

„Suntem zăpăciţi şi noi şoferii şi pietonii de marcajele care nu se mai văd . Pe bulevardul Decebal, lângă muzeu, te trezeşti cu pietoni care-ţi sar direct în faţa maşinii. Abia ieşi din giratoriu şi trebuie să fii atent să nu accelerezi“, spune şoferul Vasile Preotu. Conform reglementărilor în vigoare, refacerea marcajelor rutiere, inclusiv cele de la trecererile de pietoni, trebuie executată de două ori pe an.

Edilii locali spun că vor începe să revopsească dungile de pe străzi după ce temperaturile de afară vor depăşi 10 grade, pentru ca vopseaua să se prindă de asfalt. „Va fi o acţiune de amploare în care vom avea lucrări de asfaltare şi vom reface şi marcajele şterse din cauza zăpezii şi a materialului antiderapant folosit pe străzi. Vrem ca toate aceste lucrări să se încheie în tot oraşul până la începutul lunii mai“, a declarat viceprimarul Dragoş Chitic, preşedintele comisiei rutiere din cadrul primăriei.

Zebre cu benzi

Pentru ca istoria să nu se repete şi la ieşirea din iernile viitoare, autorităţile se gândesc să înlocuiască clasicele zebre cu benzi adezive lipite direct pe carosabil. În condiţii de costuri similare cu operaţiunile de vopsire, aceste materiale par să fie avantajoase pentru că vor fi vizibile indiferent de vreme.
„Vrem să introducem măcar experimental acest sistem în câteva zone, să vedem cum se comportă materialul. Aceste benzi ar trebui să ţină minimum trei ani, iar costurile sunt cam aceleaşi pe care le facem cu marcarea de şase ori a zebrelor în acelaşi interval de timp“, mai spune viceprimarul Chitic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite