Trădare la mănăstirea Petru Vodă din Neamţ. Acuzaţiile postate pe site-ul lăcaşului la adresa SRI sunt respinse de stareţul Hariton Negrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stareţul mănăstirii ctitorite de părintele Iustin vrea să afle cine a postat, în numele purtătorului de cuvânt al lăcaşului, un comunicat acuzator la adresa SRI. Hariton Negrea a dispus ştergerea articolului de pe site, şi a aflat că faptele s-ar fi petrecut în timp ce întreaga obşte era la masa de prânz.

Stareţul de la Petru Vodă a început să-i cerceteze pe fraţii de obşte pentru a descoperi pe cel care a postat duminică, 12 ianuarie a.c., pe site-ul oficial al mănăstirii (manastirea.petru-voda.ro), un comunicat ce nu avea binecuvântarea sa. 

„Nimeni nu recunoaşte nimic, toţi au alibi-ul că erau la masă la ora la care s-a umblat în calculator. De asta e mănăstire de obşte, totul e la comun, şi mâncarea, şi banii, pe site poate posta oricine, dar cu binecuvântarea mea. În acel comunicat erau acuzaţii grave, iresponsabile, învinuiri, şi cred că e vorba de un conflict din interior“, spune stareţul Hariton Negrea.

Acesta a dispus ştergerea imediată a postării care apărea sub semnătura monahului Filotheu Bălan, purtătorul de cuvânt al mănăstirii. Comunicatul apărea sub forma unei scrisori deschise şi se intitula „Mănăstirea Petru Vodă către serviciile secrete: «Luaţi-vă slugile şi lăsaţi-ne în pace»“.

Acolo se aduceau acuzaţii grave serviciilor de informaţii, în special SRI, cum că ar superviza şi ar controla activitatea monahilor prin intermediul unor persoane infiltrate, cu scopul de a deteriora imaginea mănăstirii. Ca exemplu era dat ultimul scandal produs la Petru Vodă la finele anului trecut, prin deshumarea „tâlhărească” a osemintelor părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.

Vezi aici comunicatul postat pe 12 ianuarie, în versiunea cache

Postarea a fost vizibilă pentru scurt timp pe site-ul mănăstirii, suficient pentru a naşte în mediul online tot felul de scenarii şi speculaţii.

„Acel articol a stat pe site mai puţin de 24 de ore, şi eu am dispus să fie scos, pentru că ceea ce se scria acolo este lipsit de adevăr, nu era scris de Filotheu Bălan, şi nici nu avea binecuvântarea mea. Cineva s-a ţinut de glume rele, necuviincioase, iar pentru cei din mănăstire, afirmaţiile sunt josnice. În timp ce eram la masa de prânz, cineva a intrat şi a pus acel comunicat. “, a declarat stareţul Hariton Negrea.

Pentru a lămuri lucrurile, stareţul a postat miercuri, 15 ianuarie, un alt comunicat, de această dată, însoţit de o o fotocopie, pentru autenticitate, cu semnătura sa şi ştampila, respectiv antetul lăcaşului. 

Vezi aici comunicatul postat de stareţul Hariton Negrea

În paralel, stareţul a început să investigheze cine ar fi putut să fie autorul comunicatului din 12 ianuarie, şi a aflat că postarea s-ar fi făcut duminică, la prânz, în timp ce călugării erau la masă alături de credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie. 

„Toţi au alibiul că erau la masă”

„Deocamdată nimeni nu spune nimic. Toţi au alibiul acesta, că erau la masă în momentul când s-a intrat pe site şi s-a postat articolul. Eu cred că cine a vrut să facă rău a pândit momentul“, mai spune Hariton Negrea. Din cercul suspecţilor este eliminate din start Filotheu Bălan, cel care semnează comunicatul, deoarece stareţul susţine că l-a văzut cu ochii lui la masă.

„Acolo erau făcute nişte acuzaţii nereale şi iresponsabile la adresa serviciilor secrete. Dacă l-aş găsi pe autor, l-aş pune să-mi prezinte argumentele pentru care a lansat acele acuzaţii, l-aş întreba de ce a

făcut acest gest fără binecuvântarea mea. Apoi l-aş pune în discuţia obştii şi l-aş trimite în faţa consistoriului de la Mitropolie. În funcţie de gravitatea faptelor, se poate aplica cea mai grea sancţiune, anume ca pe o perioadă de trei ani să nu mai aibă posibilitatea să fie ridicat în grad“.

Stareţul a ţinut să mai sublinieze că nu a fost vorba de nici o presiune din partea SRI sau a Mitropoliei Moldovei după apariţia comunicatului din 12 ianuarie. 

„Cei de la SRI nici nu ne-au luat în seamă. Au fost tot felul de scenarii, dar nu e nimic adevărat“, susţine protosinghel Hariton Negrea.

Citiţi şi:

Scrisorile-testament ale părintelui Calciu Dumitreasa. Ultimele cuvinte lăsate posterităţii de pe patul de spital

Osemintele părintelui Calciu Dumitreasa au fost reînhumate de călugării de la Mănăstirea Petru Vodă la ameninţările fiului său din Statele Unite

Călugării au sechestrat corpul părintelui Calciu Dumitreasa

  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite