Pescarii din Neamţ, supăraţi straşnic pe vânt, pe jandarmi şi pe lebede. Care sunt motivele amărăciunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un focar de gripă aviară a fost identificat la lebede FOTO Dan Sofronia
Un focar de gripă aviară a fost identificat la lebede FOTO Dan Sofronia

Pescarii din Piatra Neamţ sunt nemulţumiţi de faptul că nu li se mai permite accesul în zona unui baraj, măsură luată după apariţia gripei aviare la lebede.

Apariţia unui focar de gripă aviară într-o colonie de lebede, care iernează de vreo 20 de ani pe lacul de acumulare Bâtca Doamnei din Piatra Neamţ, a dat peste cap planurile „mincinoşilor“. Aşa li se mai spune împătimiţilor de pescuit, datorită poveştilor pe care le relatează despre mari capturi, dar despre care n-au „probe“ certe că au fost realizate. 

Pe data de 3 februarie 2022, Direcţia Sanitar Veterinară şi Primăria Piatra Neamţ au anunţat confirmarea virusului influenţei aviare la două cadavre de lebădă prelevate din lacul menţionat, astfel că au fost luate măsuri pentru ca boala să nu se răspândească şi la păsările ce sălăşluiesc

pe alte două acumulări din apropiere, Vaduri şi Pângaraţi. 

Una dintre decizii a fost interzicerea pescuitului în zona barajului de la Bâtca Doamnei, lucru deloc pe placul sutelor de „mincinoşi“ care-şi dădeau întâlnire aici zilnic, pentru că în această perioadă roşioara este lesne de prins cu ceva noroc, dar mai ales dacă se nădeşte temeinic. Iar pentru un loc bun, pasionaţii vin dis-de-dimineaţă, pe întuneric. 

„Acum a venit şi gripa aviară, de parcă nu era de ajuns că jandarmii nu ne lasă să pescuim câteva sute de metri în aval de baraje, pentru ca s-a decis că sunt locuri de protecţie a amenajărilor hidro. Mai trebuie permis de pescuit, care-i 160 de lei, sau 260 pentru cei care nu l-au vizat anul trecut, plus că trebuie ceva «udătură» în traistă să te încălzeşti. Iar acum, de când a început să tragă roşioara şi şuii, ne-a zăpăcit vântul. De cum se face ziuă, bate continuu. Ameţeşti rău tot urmărind pluta cum saltă pe valuri“, detaliază Mihai Luncă despre necazurile pescarilor. 

Pentru a preveni răspândirea bolii în gospodăriile populaţiei, Direcţia Sanitar Veterinară şi Primăria Piatra Neamţ a recomandat prevenirea contactului păsărilor de curte cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare sau animale de companie şi contactului direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice, în special raţe şi gâşte. 

lebede batcadoamnei

Sursa ziarpiatraneamt.ro 

„Este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. Se recomandă separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de restul păsărilor domestice. Hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice“, se arată într-un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ. 

Pe lacurile Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângaraţi, de ani de zile, iernează colonii de lebede, care nu mai migrează în zonele„tradiţionale“ de pe glob. Un recent recensământ, realizat în ianuarie 2022 de mai multe asociaţii din România, subcoordonarea Wet-lands Internaţional, al zburătoarelor de pe acumulările menţionate a atestat că aici sălăşluiesc circa 1.800 de lebede.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şpaga primită de un medic, scoasă la vânzare prin Fisc. Sunt sute de pachete de cafea, ţigări şi băuturi fine

Ce le este dat să pătimească românilor expediţionari în Australia. „Inevitabilul s-a produs. Ne-am pricopsit şi noi“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite