Pericol deasupra Cascadei Duruitoarea, pe cel mai greu traseu din Ceahlău. Doi turişti au suferit leziuni grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona cascadei Duruitoarea este exprem de accidentată. FOTO: Salvamont Neamţ
Zona cascadei Duruitoarea este exprem de accidentată. FOTO: Salvamont Neamţ

Coborârea de la cabana Dochia, de pe platoul montan, spre staţiunea Durău a fost cu probleme pentru o turistă din Iaşi şi unul din Bacău.

Vremea deosebit de frumoasă de la finalul săptămânii trecute, după ploile care nu au contenit de la sfârşit de mai, a adus pe Ceahlău câteva sute de turişti, potecile alpine fiind luate cu asalt.

Majoritatea s-au bucurat de frumuseţea Olimpului Moldovei, dar în două situaţii a fost nevoie de intervenţia membrilor Salvamont, pentru a acorda primul ajutor şi  coborârea din masiv a unor persoane care s-au accidentat grav.

Răniţii au suferit leziuni aproximativ în aceeaşi zonă, Poliţa Şcăiuş, undeva deasupra Cascadei Duruitoarea, pe traseul ce pleacă, la coborâre, de la cabana Dochia spre staţiunea Durău, aflată la poalele muntelui. 

Poteca este printre cele mai grele din Ceahlău, poate chiar cea mai dificilă, datorită conformaţiei solului şi înclinaţiei mari, iarna fiind închisă.

Prima dintre misiuni a fost anunţată duminică, 28 iunie, în jurul orei 10.45, un echipaj Salvamont de la baza din staţiune plecând spre locul indicat. 

S-a transmis că o ieşeancă, în vârstă de 25 de ani, a alunecat pe rădăcinile copacilor şi nu mai putea merge din cauza unui traumatism la picior, cel mai probabil fractură. 

„Echipa Salvamont din Baza Durău intervine în zona Poliţa Scăiuş, deasupra Cascadei Duruitoarea, pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane cu traumatism de membru inferior“, a transmis Salvamont Neamţ. 

Acţiunea de salvare s-a terminat după ora 12.00, când tânăra a fost dusă cu targa până într-o zonă unde a ajuns o autospecială a salvatorilor montani, iar de aici în Durău.

Ieşeanca a refuzat transportul cu ambulanţa la un spital din Neamţ, deşi era suspectă de fractură de maleolă. Cel mai probabil, grupul cu care venise dispunea de mijloace de transport şi a preferat să ajungă în oraşul de domiciliu, adresându-se acolo unei clinici pentru investigaţii mai amănunţite. 

„Avem multe accidente în acea zonă, pentru că rădăcinile sunt sub formă de trepte şi te cam îmbie să calci pe ele“, a declarat, pentru mesagerul.ro, Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. Acesta a explicat şi de ce zona cascadei Duruitoarea este periculoasă în această perioadă. După ploi,

rădăcinile şi pietrele de pe traseu sunt acoperite de mâzgă, favorizând alunecarea. 

Altă misiune a salvamontiştilor avusese loc cu o zi înainte, în cauză fiind vorba despre un băcăuan, care-şi rupsese mâna, iar din cauza durerilor mari intrase în şoc traumatic. 

„Salvamont Neamţ intervine în zona de Est a Masivului Ceahlău, pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei victime cu traumatism sever de braţ. Victima, care din cauza durerii foarte mari intra în soc traumatic, a fost imobilizata şi transportată până la Izvorul Muntelui“, au comunicat salvatorii montani. 

Din satul menţionat, băcăuanul a fost preluat de o autosanitară a Ambulanţei Neamţ, îngrijiri primind la Spitalul Bicaz.

Pe aceeaşi temă: 

Turişti români şi unguri, experienţă dramatică pe Ceahlău. De ce au chemat Salvamontul la miezul nopţii 

Invitaţie pe muntele Ceahlău, „stăpânul furtunilor, care de mii de ani vede în toate serile cel din urmă asfinţitul“

 

 

 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite