Pe ce consumă banii un consiliu judeţean în plină pandemie de COVID-19: jante, covoraşe de cauciuc şi tăviţă de portbagaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cererea CJ Neamţ a fost publicată pe SEAP. FOTO: Facebook
cererea CJ Neamţ a fost publicată pe SEAP. FOTO: Facebook

Consiliul judeţean Neamţ a achiziţionat o serie de accesorii auto şi memorii pentru calculatoare, care nu-şi prea aveau rostul în plină criză a pandemiei de COVID-19 când oamenii mor pe capete în toată lumea.

În plină pandemie, când priorităţile tuturor instituţiilor ar trebui să se îndrepte spre luarea măsurilor pentru combaterea bolii, Consiliul Judeţean Neamţ face o achiziţie ciudată şi discutabilă.

Instituţia condusă de Ionel Arsene cumpără nişte obiecte care par să nu aibă vreo legătură cu priorităţile stării de fapt din România. 

Aşadar, Consiliul Judeţean Neamţ, al cărui preşedinte este Ionel Arsene, a achiziţionat patru jante de aluminiu în valoare de de 902 de lei bucata, un kit senzor de presiune roţi, covoraşe de cauciuc, o tăviţă pentru portbagaj şi patru anvelope de iarnă. Valoarea acestora este de 5.987,87 lei. 

Suma poate să pară mică, însă în condiţiile date de efectele epidemiei de Covid 19, banii puteau fi folosiţi în cu totul alte scopuri. Bunurile enumerate mai sus nu sunt singurele de care ar „avea“ nevoie legislativul judeţului Neamţ, pentru că pe SEAP mai apar şi alte oferte de achiziţii publice. 

Astfel, Consiliul Judeţean cumpără memorii pentru desktop şi SDD (Solid State Drive, un dispozitiv de stocare a datelor pentru calculator), în valoare de 65.000 de lei, plus sisteme desktop de vreo 58.000 de lei. 

Toate accesoriile luate de Consiliul Judeţean Neamţ cu bani din bugetul propriu, adică publici, se ridică la suma totală de 128.987 de lei.

Achiziţia stârneşte nedumeriri, cel puţin în privinţa accesoriilor auto, deoarece nu credem că maşina cărora le este destinată nu mai putea circula fără ele şi ne întrebăm la ce-or folosi tăviţa pentru portbagaj sau kit-ul senzor de presiune roţi şi covoraşele de cauciuc.

„Ţara arde şi baba se piaptănă“

Atitudine împotriva „cumpărăturilor“ făcute de instituţia menţionată a luat consilierul judeţean Florin Hopşa, într-o postare pe contul său de Facebook. 

„În plină pandemie de Coronavirus, consilierul judeţean PSD Ionel Arsene cumpără jante de aliaj la 900 lei/buc, anvelope de iarnă, covoraşe de cauciuc, tăviţă portbagaj, Memorie desktop şi SDD de 65.000 lei, sisteme desktop de peste 58.000 lei, etc. Consideraţi că acestea sunt «Pregătiri intense pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus la Spitalul de Urgenţă Judeţean subordonat ConsiliuluiJudeţean Neamţ?», întreabă în postare consilierul Hopşa. 

Şi tot el răspunde, criticând legislativul judeţului Neamţ: „Vă spun eu ce este în limbaj popular «Ţara arde şi baba se piaptănă» şi mai direct LIPSĂ TOTALĂ DE RESPECT şi DISPREŢ faţă de cetăţenii judeţului. În spital toate cadrele medicale se plâng de lipsa echipamentelor de protecţie, de dezinfectanţi, etc şi cei de la CJ Neamţ fac ce au făcut în ultimi 4 ani POZE, Proiecte pe Hârtie şi achiziţii total nepotrivite cu nevoile cetăţenilor!“. 

În încheierea postării, acesta menţionează: „În acest timp oameni de afaceri, întreprinzători, voluntari, elevi, ONG-uri, etc fac donaţii şi îşi unesc forţele pentru a trece cu bine peste acest moment dificil“. 

Dacă bunurile enumerate nu erau de strictă necesitate, trebuie spus că, pe 28 martie, preşedintele Arsene a susţinut o conferinţă de presă, anunţând convocarea consilierilor pentru aprobarea unor noi achiziţii de aparatură şi echipamente pentru Spitalul Judeţean, în valoare de 7,5 milioane de lei. 

Cu aceste fonduri se vor lua 20 de ventilatoare mecanice, 20 de paturi ATI, 20 de monitoare pentru funcţii vitale, patru tuneluri pentru decontaminarea angajaţilor spitalului şi a pacienţilor, 5.000 de teste PCR, suplimentar celor 3.000 comandate deja, peste 10.000 de teste rapide, etc.

„Adevărul“ a încercat să îl contacteze pe Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, dar telefonul mobil al acestuia era închis duminică, la ora14.40.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite