Pasiunile „bărbăteşti” cu care se pot lăuda o învăţătoare şi o doctoriţă. De la cine le-au moştenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În afară de vânătoare, Laura Rotaru mai este pasionată de apicultură FOTO Monitorul Neamţ
În afară de vânătoare, Laura Rotaru mai este pasionată de apicultură FOTO Monitorul Neamţ

Vânătoarea şi pescuitul sunt pasiunile a două femei, o învăţătoare şi o doctoriţă, care au cu ce se lăuda în domenii ce par a fi în principal apanajul bărbaţilor

Vânătoarea şi pescuitul par a fi pasiuni rezervate strict bărbaţilor, dar printre membrii asociaţiilor de profil sunt şi reprezentante ale sexului frumos. Ştiu a lua în cătarea armei vreun exemplar ivit la o partidă sau de a „înţepa“ exact când trebuie şi de a scoate din baltă o ştiucă, un crap, un somn sau un caras. Iar palmaresul este dovada de netăgăduit că-şi fac „treaba“ cum trebuie. 

„Deşi este o pasiune specifică mai mult bărbaţilor, în asociaţie sunt înscrise şi participă la partide de vânătoare

trei doamne. Femeile pasionate de pescuit sunt mai numeroase (zece) şi au meserii diverse. Specific este faptul că acestea îşi însoţesc bărbaţii, şi ei membri ai asociaţiei, la partide şi se lansează adevărate competiţii între doamne şi bărbaţi“, a declarat inginerul Marius Grosu, preşedintele Asociaţiei Pescarilor şi Vînătorilor Sportivi Roman, judeţul Neamţ, una care are câteva sute de membri. 

Învăţătoarea Laura Fofel Rotariu, din Băceşti, judeţul Vaslui, povesteşte că a moştenit pasiunea de la tatăl săi şi că, la rândul său, l-a determinat pe soţ, apicultor de meserie, să cutreiere fondurile unde se organizează partide. 

„În amintirea memoriei tatălui meu, din dragoste pentru natură şi pădure m-am apucat de vânătoare

şi l-am determinat şi pe soţul meu să facă acest lucru. De altfel, eu am moştenit de la tata puşca, iar soţul şi-a cumpărat una. Pentru că vânăm pe fondul de la Valea Ursului, din Neamţ, suntem membri ai AVPS Roman. Vânez din 1990, trăia tata şi de atunci merg, cu regularitate, la vânătoare“, a dezvăluit învăţătoarea din Băceşti. 

Ea spune că mai este pasionată de apicultură, fiind iniţiată de către soţ, deţinând circa 160 de stupi. Zice că cele mai frumoase momente sunt cele de după o partidă, când se adună toţi participanţii la o masă vânătorească: „Se deapănă amintiri, se spun poveşti. E o atmosferă foarte plăcută“. De când a izbucnit pandemia nu a mai participat la partide de vânătoare, dar speră să o facă în viitorul apropiat, atunci când va fi sezonul. 

A mărturisit că nu a împuşcat niciodată un animal de talie mare, în cătarea armei luând doar iepuri, fazani şi prepeliţe. Are şi o reţetă straşnică de vânat, o mâncare rece, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă din câte se pare, pe care o prepară mai ales de Sfântul Vasile, când este şi ziua soţului, dar şi cu alte ocazii.

Un medic, pe la iazuri şi-n Delta Dunării 

Corina Dumitrache, medic de famile la Cordun, lângă Roman, este pasionată de pescuit, ieşirile în natură având loc împreună cu soţul său, inginerul Vasile Dumitrache, fost director la ApaServ, în prezent consultant la propria firmă şi familia cumnatului său, Toader, fost director la combinatul sidelurgic Petrotub. 

ntpescarita

Medicul pasionat de pescuit se laudă cu capturi frumoase de ştiucă FOTO Monitorul Neamţ

„Este vorba de o pasiune de familie. Eu, soţia, fratele şi cumnata, tot medic, cu specializarea neurologie, mergem la câte o partidă. Ca să zic aşa, e o pasiune dusă aproape de hobby. Nu e vorba de pescuit strict sportiv, ci de unul îmbinat cu turismul. Mergem la pensiuni care au iaz şi la amenajări piscicole. De cel puţin două ori pe an ajungem în Delta Dunării“, povesteşte Vasile Dumitrache. 

În ani, cuplurile de pescari au colindat, în căutarea marilor capturi, aproape toată rezervaţia şi cunosc bine paradisul natural, unic în Europa. Prima partidă are loc primăvara, după ce se întorc păsările călătoare, apoi toamna. Preferă să se deplaseze cu ambarcaţiuni în incinte amenajate, locuri unde cresc exemplare uriaşe şi unde se practică pescuitul de tip „catch end release“ (prinde şi eliberează). 

În timpul escapadelor familiilor Dumitrache pe la iazuri sau în Deltă, doamnele sunt cele care îşi provoacă soţii la competiţii de pescuit: „Soţiile noastre, amândouă medici, ne provoacă  la întrecere. Cumnatei îi place să se aşeze pe scăunel şi să pescuiască în liniştea dimineţii pe malul oricărei ape“. 

Corina Dumitrache se laudă cu capturi frumoase, de câteva kilograme, la crap şi ştiucă, dar nu-i sunt străine nici alte specii de peşti. Soţul spune că cel mai mare trofeu al său a fost un crap de 14 kilograme cu o lungime omologată de 92 de centimetri. Ultima partidă în Deltă a avut loc în octombrie anul trecut, dar nu prea a fost reuşită, pentru că apa era tulbure. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Noapte de groază! Trădaţi de GPS şi misiunea Salvamont. „Orice idiot poate insera informaţii false“

Directorul OMS l-a premiat pe medicul Denciu pentru sacrificiu. „Sănătatea este o victorie asupra suferinţei şi bolii“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite