Pasiunea inedită a unui preot. Ce animale creşte în grădina zoo din curtea casei parohiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preot George Ouatu, parohul de la Văleni, Neamţ FOTO George Ouatu
Preot George Ouatu, parohul de la Văleni, Neamţ FOTO George Ouatu

Preotul George Ouatu a înfiinţat în curtea casei parohiale din localitatea Văleni, judeţul Neamţ, o grădină zoologică în care are nenumărate specii de animale. Deşi privită „cu îngăduinţă”, la început, de către săteni, cu timpul a devenit o atracţie turistică

George Ouatu este un personaj aparte între slujitorii Bisericii din judeţul Neamţ. Preotul din Văleni, o veche aşezare de răzeşi situată pe malul Moldovei, iubeşte animalele, astfel că de câţiva ani în curtea casei parohiale a apărut o grădină zoologică în toată regula. 

Parohul a fost bibliotecarul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, iar în urmă cu 13 ani a fost hirotonit în Văleni, unde, după cum a mărturisit, a descoperit „un colţ de rai, pe un picior de plai“. În ani, a reuşit să se facă ascultat şi respectat, poate şi pentru că a inoculat celor din jur conceptul biblic al iubirii de tot ce ne înconjoară. 

Dincolo de „misiunea“ pe care o are, cea de păstor de suflete, dragostea pentru animale avea să se materializeze

în crearea grădinii zoo. La început, iniţiativa a fost privită cu „îngăduinţă“ de către săteni, însă cu timpul au ajuns să tragă cu ochiul prin curtea casei parohiale ca să vadă ce a mai achiziţionat părintele, putând vedea nenumăraţi fazani, varietăţi de păuni, raţe, lebede, struţi, cerbi carpatini şi căprioare.

„Am găsit la Văleni ceea ce noi, românii, numim un «colţ de rai» aşezat «pe un picior de plai». Un colţ de pământ mustind de istorie, unde mi-a fost hărăzit să slujesc în biserica construită la 1519 de postelnicu Şarpe, ridicat în rang de înşuşi voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt. În acest loc retras mi-a fost dat de Bunul Dumnezeu să materializez şi o pasiune devoratoare a mea, dragostea de animale“, spune preotul George Uoatu. 

„La început, oamenii m-au privit cu uimire şi cu un soi de îngăduinţă“ 

O pereche de fazani au fost primii locatari ai grădinii, au urmat câţiva păuni, acum fiind peste 40 din toate speciile, cerbi carpatini, căprioare, struţi australieni şi africani, raţe carolin şi mandarin, precum şi alte zburătoare. Exemplarele au fost achiziţionate din România, dar şi din străinătate. 

preotouatucerb

Exemplar de cerb carpatin crescut la Zoo Văleni FOTO George Ouatu

Parohul e un autodidact în ceea ce priveşte creşterea animalelor, învăţând noţiunile necesare de pe internet, dar şi de la specialişti. Şi nu a fost deloc simplu, pentru că numărul mare de exemplare din specii diverse, unele exotice, presupune o bună cunoaştere a modului de nutriţie, a medicamentelor ce trebuie administrate, sau a vaccinurilor“. 

„Evident că la început oamenii m-au privit cu uimire şi cu un soi de îngăduinţă, trăgând cu coada ochiului spre grădina mea pentru a vedea ce animăluţe am mai adus. Au înţeles apoi că pasiunea mea, neobişnuită poate pentru un preot, avea să înscrie Văleniul pe harta turistică a judeţului şi că pragul comunei urma să fie trecut de mulţi oameni, care vizitau biserica monument arhitectonic, muzeul amenajat de mine în 2019, parcul dendrologic aparţinînd boierului Stîrcea, siturile arheologice de secol II şi III, cu aşezări din Epoca Bronzului“, povesteşte preotul Ouatu. 

O pasiune destul de costisitoare 

Grădina zoologică a parohului de la Văleni are spaţiul adecvat creşterii exemplarelor deţinute, având şi aprobările necesare de la diverse instituţii. Preotul spune că enoriaşii au ajuns să-i înţeleagă pasiunea, una destul de costisitoare, 1.000 lei fiind suma lunară necesară pentru hrană şi medicamente. 

preotouatucopii

Preotul speră ca vremurile să intre în normalitate, pentru ca să organizeze iar tabere de vară la parohie FOTO George Ouatu

Iar sătenii chiar îl ajută la îngrijirea animalelor sau îi oferă fân şi cereale. Sprijin la îngrijirea animalelor are George Ouatu şi de la soţie, fiică de preot, dar şi de la cele două fiice. Intenţionează să mărească şi să diversifice numărul exemplarelor, dar asta în măsura în care va primi aprobări pentru a extinde grădina şi în parcul dendrologic, care ar putea fi pus în valoare şi prin aceste animale. 

„Am găsit înţelegere la IPS părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care-mi apreciază munca în parohie. S-a înţeles că tot ceea ce fac aici este complementar misiunii mele de preot şi că principalul nostru rol, misiunea de căpătâi e aceea să sădim în oameni credinţa, dragostea de muncă, de semeni, de natură, de animale, de tot ce ne înconjoară. Mi-aş dori ca exemplul meu să fie urmat de cât mai multe comunităţi, unde intelectualii să determine întorcerea la valorile sacre ale satului românesc“, explică parohul menirea sa, dar şi a altora. 

Consideră că este extrem de necesară implicarea în reînvierea comunităţilor îmbătrânite şi că tinerii trebuie îndrumaţi să-şi dorească întoarcerea la sat, acolo unde să înfiinţeze o fermă, o grădină de zarzavat, o livadă din care să trăiască sănătos, ei şi familiile lor. Preotul aşteaptă să se revină la vremuri normale, la cele în care la Parohia Văleni se organizau câte 10-15 ediţii ale şcolilor de vară, unde copiii din sat şi din altele vizitau muzeul, biserica, un sit arheologic, parcul dendrologic şi grădina zoologică.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Medic în bomba Covid: „O paranghelie, ţinută pe şest de crocodili locali, a fost fitilul care a detonat totul în zonă“

Bendeac şi Maticiuc au mers la spitalul din Neamţ. Vor să-l renoveze. „Este un memorial al durerii“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite