Oraşul de la poalele Pietricicăi are 14 fraţi din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe contracte de asociere au fost semnate în urmă cu 11 ani, dar pietrenii habar n-au de „neamurile“ lor. Singura susţinere a comunităţilor din afară este pe plan cultural, beneficiile financiare fiind aproape inexistente.

Fie că sunt din Europa, Statele Unite ale Americii sau Asia, „fraţii“ au sigla afişată la intrările în municipiu. „Ultimele două înfrăţiri au avut loc anul trecut. În 2010, municipiul Piatra Neamţ a semnat acordurile de colaborare cu oraşul italian Verbania şi cu Chişinău, din Republica Moldova“, a precizat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.


Anul 1992 a marcat pentru municipiul Piatra Neamţ demararea unor relaţii de colaborare cu oraşe din alte ţări. Atunci au fost semnate înfrăţirile cu municipiul francez Roanne, asociat cu oraşele Riorges, Mably şi Villerest, şi cea cu oraşul Hliboca din Ucraina. Tot în 1992, municipiul de la poalele Pietricicăi s-a înfrăţit şi cu oraşele Orhei, din Republica Moldova, şi Kiryat Malachi, din Israel.


În 1994, s-a semnat parteneriatul cu un alt oraş israelian, Lod, iar în 2001 ne-am înfrăţit cu Alpharetta din SUA şi cu Beinasco din Italia. Un an mai târziu, fostul primar Ion Rotaru a „năşit“ înfrăţirea cu oraşul spaniol Manilva, iar în 2007 s-a făcut şi înfrăţirea cu Bergama din Turcia. Anul trecut, municipiul de la poalele Pietricicăi s-a mai ales cu doi fraţi: oraşul Verbania, din Italia, şi Chişinău, din Republica Moldova. Adrian Chifu, pietreanul care a ajuns consilier local în oraşul italian, a fost cel care a avut ideea înfrăţirii, considerând că parteneriatul dintre cele două oraşe va aduce beneficii atât pietrenilor, cât şi italienilor. „Acestea se vor baza, pe lângă schimbul intercultural dintre cele două oraşe, pe atragerea de fonduri europene pentru integrarea străinilor, turism, educaţie, cultură şi sport. Avem nevoie de experienţa italienilor în atragerea banilor europeni“, spunea Adrian Chifu, în aprilie 2010.


Conform Consiliului European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR), nu există nicio înfrăţire fără participarea activă a locuitorilor. Parteneriatul ar trebui să presupună implicarea şcolilor, a cluburilor sportive şi a altor asociaţii în proiectele comune dintre municipii. Totodată, înfrăţirea trebuie să fie vizibilă pentru ca fiecare cetăţean să se simtă implicat.

„Am văzut panoul de la intrarea în oraş cu înfrăţirea, dar în rest nu prea ştiu ce presupune acest lucru. Măcar de i-ar ajuta pe tinerii de azi să-şi găsească mai uşor locuri de muncă dacă pleacă în oraşele cu care suntem înfrăţiţi“, este de părere pensionarul Ilie Iftimia.Printre cei care au beneficiat de avantajele înfrăţirii se numără cei 30 de sportivi de la şcolile din oraş care au participat la o competiţie sportivă de la Manilva, în iulie 2003, sau centrele socio-comunitare care, în 2005, au primit donaţia de medicamente făcută de asociaţiile de prietenie din Franţa.


 „Înfrăţire pe plan cultural“


Frăţia cu oraşul turcesc Bergama a permis ca 60 de copii, de la Palatul Copiilor, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ şi Colegiul Naţional de Informatică să participe, în perioada 2005–2007, la Festivalul Internaţional al Copiilor. În primăvara acestui an, icoana românească a fost obiectul unei expoziţii deschise în oraşul italian Verbania. „Expoziţia a fost o iniţiativă a consilierului local din Verbania, Adrian Chifu, originar din Piatra Neamţ, care ne-a invitat să continuăm, pe plan cultural, înfrăţirea cu oraşul nostru. Anterior, au avut loc alte două etape de înfrăţire între oraşele Piatra Neamţ şi Verbania, una în plan administrativ, iar alta în plan sportiv“, a spus pictorul Ciprian Istrate.

Cât ne costă vizitele la „rudele“ din afară

În urmă cu patru ani, 15 consilieri locali şi Vasile Oatu, viceprimarul din acea perioadă, şi consilier local în prezent, au vizitat patru dintre localităţile înfrăţite sau pe cale de înfrăţire cu municipiul de la poalele Pietricicăi, costurile deplasărilor ajungând la 177.250 de lei. Susţinut cu 10.000 de lei din bugetul local, Vasile Ouatu a însoţit 30 de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional de Informatică în deplasarea făcută la Festivalul Internaţional al Copiilor-Bergama 2007, din Turcia.


Alţi cinci consilieri locali au ajuns în Lituania, la o conferinţă în cadrul proiectului Eurotowns, găzduită de oraşul Klaipeda. Pentru transport, asigurare medicală, cazare, masă şi diurnă s-au alocat 12.800 de euro de la bugetul local al oraşului. Vizita altor cinci consilieri în Daejeon pentru înfrăţirea urbei de la poalele Pietricicăi cu oraşul din Coreea de Sud a costat 14.630 de dolari americani şi 5.660 de euro din banii publici. La finalul lunii martie 2007, consilierii locali au răspuns şi invitaţiei lansate de primarul Moti Malka din oraşul israelian Kiryat Malachi. Cheltuielile din bani publici pentru acest grup au ajuns la 3.250 de euro şi 6.730 de dolari americani.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite