Opt motive pentru care urâm şi ne blamăm ţara, în viziunea unui globe trotter român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Marinescu, în timpul călătoriei în jurul lumii FOTO calatorcutricolor.ro
Ştefan Marinescu, în timpul călătoriei în jurul lumii FOTO calatorcutricolor.ro

Ştefan Marinescu, un tânăr originar din Piatra Neamţ, plecat într-o călătorie în jurul lumii în urmă cu 10 luni, a găsit răspunsuri la atitudinea unor conaţionali care fac o dramă din faptul că sunt români.

Ştefan Marinescu (32 de ani) şi soţia sa Mihaela Noroc (29 de ani), au pornit în august 2013 într-un periplu mondial în proiectul intitulat "Călător cu tricolor". Cei doi români şi-au propus ca, în decurs de un an, să parcurgă 25 de ţări, utilizând în principal mijloace de transport în comun. Un obiectiv al lor este de a promova imaginea României şi de a face cunoscut străinilor cine sunt românii. 

După experienţa a 10 luni de călătorie pline de peripeţii, în jurnalul de călătorie online, Ştefan Marinescu a notat opt motive pentru care România este urâtă şi blamată de proprii cetăţeni. 

“- Duci în spate un sac de eşecuri şi vrei să-l arunci pe tot, în spinarea României. E mai comod să găseşti un ţap ispăşitor pentru toate rateurile tale, decât să te uiţi în oglindă.

- Eşti needucat, chiar dacă ai teancuri de diplome. N-ai învăţat însă că o minimă igienă interioară te obligă să-ţi respecţi locul natal, cu bune şi cu rele, aşa cum îţi respecţi părinţii.

- Ura ţi-a afectat până şi inteligenţa. De asta nu-ţi dai seama că, aruncând cu rahat în casa în care locuieşti, o să ajungi să-l miroşi chiar tu, în fiecare zi.

- Sau eşti masochist şi-ţi place asta”, spune globe trotter-ul român.

“E la modă să-ţi bagi picioarele în ea de ţară”

Tânărul mai constată că lipsa de viziune şi lehamitea sunt “păcate” ale multor români care se leapădă mult prea uşor de ţara lor, şi nu au curajul să-şi asume originile. 

“- Eşti neumblat. Dacă ai fi călătorit puţin, prin lume, ai fi înţeles că România nu e cel mai rău loc de pe pământ. Da, ştiu, ai fost şi la Paris şi în Antalya, dar planeta e puţin mai mare.

 - Eşti influenţabil. Vezi că e la modă să-ţi bagi picioarele în ea de ţară, aşa că-ţi foloseşti bocancii, în loc să-ţi foloseşti capul. 

 - În limbaj de stradă, n-ai sânge în instalaţie. Dac-ai avea, ai şti că-i sânge românesc şi ţi-ai asuma demn originea, oricât de cenuşie ţi-ar părea.

 - Eşti sărac, chiar dacă ai bani. Dacă erai bogat, ai fi înţeles că toate lucrurile tale de preţ sunt <Made in Romania>: primele cuvinte, copilăria, amintirile, părinţii, familia, iubirile, prieteniile sau visele. Tu poţi să îţi blamezi în continuare ţara cu nesaţ, dar mă întreb ce vei câştiga? Eu unul cred că doar o viaţă am, şi-n aia sunt român. Şi nu e rău deloc”, mai adaugă Ştefan Marinescu.

Tânărul explică faptul că articolul se referă tocmai la acei români care fac o dramă din condiţia de român, la cei care îşi blamează ţara, “se ruşinează şi dau vina pe ea pentru toate relele universului, fiind convinşi că trăiesc în cel mai negru loc de pe pământ”. 

“Cât despre românii care fac un titlu de glorie din naţionalitatea lor, nu mă număr printre ei şi, de cele mai multe ori, sunt printre cei care îi ironizează”, mai spune Ştefan Marinescu.

Pe aceeaşi temă:

Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Lumea prin ochii românilor plecaţi în aventura mondială „Călător cu tricolor”

Frumuseţile din lumea întreagă surprinse de o româncă în imagini. Fotografii inedite în Europa şi în Orient

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite