O stâncă de sute de tone s-a prăbuşit în Ceahlău, din turnurile Ocolaşului Mic. Ipotezele Salvamont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Ocolaşului Mic, înainte şi după prăbuşirea unei bucăţi din el. FOTO Daniel Ursu Salvamont Neamţ
Turnul Ocolaşului Mic, înainte şi după prăbuşirea unei bucăţi din el. FOTO Daniel Ursu Salvamont Neamţ

După ce o stâncă de câteva sute de tone s-a prăbuşit din unul dintre turnurile Ocolaşului Mic, în Ceahlău, salvamontiştii au avansat două ipoteze în ceea ce priveşte cauza.

Monumentele naturale ar putea avea fişe de risc, demers care a fost anunţat de şeful Gărzii de Mediu şi determinat de două recente incidente petrecute în arii protejate din România, extrem de căutate de turişti. 

Pe 14 iunie, Salvamont Neamţ anunţa că din unul dintre imensele turnuri de piatră ale Ocolaşului Mic, vârf situat în masivul Ceahlău, s-a prăbuşit o stâncă de câteva sute de tone, avansând şi ipoteze ale factorilor ce au determinat acest lucru – eroziune sau o descărcare electrică foarte puternică. 

O situaţie similară, prăbuşirea unei stânci, s-a petrecut la începutul acestei luni şi la cunoscuta cascadă Bigăr. După aceste întâmplări, au apărut opinii mai mult sau mai puţin avizate, susţinându-se că ar trebui intervenit, pentru a se evita riscurile desprinderii altor stânci din Ocolaşul Mic prin prăbuşirea lor intenţionată, dar acest lucru este puţin probabil, deoarece este vorba despre un parc naţional. În cazul cascadei, o ideea era ca bucata desprinsă să fie „lipită“ la loc. 

Dincolo de aceste păreri, Octavian Berceanu, directorul Gărzii Naţionale de Mediu, spune câ ar fi necesare fişe de risc ale monumentelor naturii din ţară, ceva în genul hărţilor de risc seismic sau ca cele ale zonelor inundabile, pentru ca turiştii să nu fie expuşi pericolelor. Iar în caz că acestea există, în funcţie de rezultatele expertizelor, numărul turiştilor să fie limitat. 

„Să anticipăm şi efectul antropic al activităţilor umane, dar şi al schimbărilor climatice asupra acestor monumente. Pe lângă riscurile date de nişte posibile accidente, poate sunt altele pe care le putem evita în acest context. Ce înseamnă schimbări climatice? Înseamnă şi ploi torenţiale şi viituri”, a declarat Octavian Berceanu, directorul Gărzii de Mediu. 

Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, consideră că o „intervenţie“ în arealului Ocolaşului este imposibilă: „Eu nu cred că la ora actuală România are tehnologia necesară pentru a evacua acele blocuri de stâncă, care au, probabil, zeci şi sute de tone, iar o lucrare de amenajare în acea zonă ar fi extrem de  costisitoare şi încalcă legislaţia de mediu, deoarece Ocolaşul Mare este rezervaţie ştiinţifică”. 

Sfaturi pentru turişti

Prăbuşirea stâncii a avut la bază cauze strict naturale au concluzionat specialiştii, datorându-se eroziunii provocate de fenomenele meteo petrecute în decursul timpului: ploi, îngheţ, dezgheţ, etc. Pentru a preveni eventuale pericole, accesul pe poteca Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor- Ocolaşul Mic - Cabana Dochia, care străbate zona afectată de căderea stâncii a fost restricţionat, salvatorii montani montând deja indicatoare de avertizare pe porţiunea considerată periculoasă. 

Iarna traseul ce duce la refugiul montan va fi închis. Turiştii sunt sfătuiţi să îşi ia unele măsuri de siguranţă: să nu poposească în zonă, traversarea să se facă individual, nu în grup, să nu se parcurgă traseul la primele ore ale dimineţii şi dacă plouă. Alt sfat, care nu ar trebui ignorat de cei care vor să ajungă pe crestele muntelui, este să părăsească poteca turistică de pe traseu, fiind interzisă intrarea în Brana Estică a Ocolaşului Mare. 

Administraţia Parcului Naţional Ceahlău a transmis că muntelui nu şi-a pierdut nimic din neasemuita frumuseţe, iar potecile pot fi parcurse în siguranţă, cu condiţia respectării sfaturilor făcute publice de Serviciul Salvamont. Cât despre  eventuale intervenţii, care ar consta în dislocarea unor fragmente de stâncă, nu trebuie uitat faptul că Ceahlăul este este un parc naţional, care e necesar a fi tratat ca un laborator al naturii în care intervenţia umană să fie exclusă. 

Pe 14 iunie, Salvamont Neamţ anunţa: „La sfârşitul săptămânii trecute, unul din turnurile Ocolaşului Mic din masivul Ceahlău s-a prăbuşit din cauze naturale. Stânca uriaşă, cântărind sute de tone, s-a dizlocat în fragmente de diferite dimensiuni, unele dintre acesta ajungând în zona potecii turistice care leagă Ocolaşul Mic de Cabana Dochia. Prăbuşirea se datorează eroziunii, în urma procesului îndelungat de îngheţ/dezgheţ fiind afectat liantul care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de mari proporţii care este posibil să fi creat vibraţiile ce au declanşat dislocarea“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Pericole nebănuite, dar mortale, în Ceahlău. Salvamont: „Atenţie la vipere şi urşi“

Românii votează „Destinaţia turistică 2021“. Ce zone din ţară pot fi propuse

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite