O primărie investeşte milioane de euro în biciclete. Detaliile unui proiect de mobilitate urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vor fi disponibile 220 de biciclete clasice şi electrice FOTO Adevărul.ro
Vor fi disponibile 220 de biciclete clasice şi electrice FOTO Adevărul.ro

Un proiect din domeniul mobilităţii urbane, în valoare de peste 2,4 milioane de euro, a început să fie implementat, urmând să se închirieze biciclete în mod neasistat.

Primăria Piatra Neamţ a anunţat că un proiect cu finanţare

europeană în valoare de peste 12 milioane de lei, din care

contribuţia municipalităţii este de doar 2%, a intrat în linie dreaptă, fiind stabilit câştigătorul licitaţiei. El vizează un sistem Bike sharing, prin care se vor putea închiria biciclete în mod neasistat. 

Proiectul face parte din Planul de Mobilitate Urbană a oraşului Piatra Neamţ, unul care mai cuprinde achiziţionarea  a 41 de autobuze electrice (o parte vor fi contribuţia Consiliului Judeţean), modernizarea staţiilor de aşteptare precum şi înfiinţarea altora noi, sistem de mangement inteligent al traficului şi realizarea altor piste de biciclete. 

Sistemul Bike sharing va presupune construirea a 22 de staţii publice de biciclete în diverse puncte ale oraşului, prin intermediul cărora se vor  putea închiria 160 de biciclete clasice şi 60 propulsate electric. Staţiile vor avea automate pentru eliberarea şi încărcarea cardurilor şi un dispecerat pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute, respectiv pentru localizarea bicicletelor. 

„Sistemul de Bike Sharing va fi implementat în cele mai bune condiţii, în paralel cu cel de realizare a pistelor pentru biciclişti pe arterele principale de circulaţie din oraş. Nu putem încuraja folosirea mijloacelor de transport alternative decât oferind condiţii de siguranţă şi confort pentru utilizarea lor. Sunt proiecte de care vor beneficia şi generaţiile viitoare, prin faptul că vor avea la dispoziţie o 

infrastructură modernă, dar şi pentru că  Piatra Neamţ va deveni unul dintre oraşele verzi emblematice ale Românieii“, a declarat primarul Andrei Carabelea. 

Licitaţie contestată, primăria câştigă în instanţă 

Din valoarea proiectului, contractul de execuţie are o valoare totală de 9.252.921 lei inclusiv TVA, iar firma care a fost declarată câştigătoare în urma licitaţiei publice este Wind technologies din Braşov. Lucrările de execuţie la terminale şi dispecerat, inclusiv furnizarea bicicletelor, trebuie funalizate până pe data de 31 iulie, anul viitor. 

Cele 22 de amplasamente sunt dispuse în puncte cheie ale oraşului, în zonele cele mai tranzitate, dar şi în zone de interes turistic precum Aleea Tineretului, spre ştrand şi lacul de acumulare Bâtca Doamnei sau parcarea de la restaurantul Colibele Haiducilor, de unde se pot face drumeţii pe Cozla, cealaltă culme împădurită, care alături de Pietricica, străjuie oraşul Piatra Neamţ.

Bicicletele clasice sunt dotate cu sistem antifurt, far şi stop pentru utilizarea în condiţii de noapte, iar cele electrice vor avea o baterie capsulată în cadru, iar cele electrice vor avea şi un senzor de

măsurare a vitezei de deplasare şi sistem de afişaj al gradului de încărcare a bateriei, sistem angrenaj cu şapte viteze şi alarmă acustică. Modulul de monitorizare GPS va transmite în timp real poziţia fiecărei biciclete la serverul central. 

Implementarea proiectului a fost îngreunată din cauza unor contestaţii formulate pe parcursul derulării acestuia, o firmă considerând că a fost nedreptăţiţă la licitaţie. În primă fază a câştigat la CNSC, dar a

pierdut la Curtea de Apel Bacău. „Este o victorie importantă decisă în instanţă, după contestaţii succesive în toate etapele derulării achiziţiei“, a arătat primarul Carabelea.  

Vă mai recomandăm să citiţi:

Critici surprinzătoare pentru centrul de vaccinare de la Târgul de Crăciun din Piatra Neamţ. Ce i se reproşează

Rug de flăcări pe Pietricica, deasupra oraşului Piatra Neamţ. Poliţia a deschis un dosar penal

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite