O franţuzoaică, om al străzii în România. Povestea Vanessei, tânăra găsită îngheţată sub un pod din judeţul Neamţ

O franţuzoaică, om al străzii în România. Povestea Vanessei, tânăra găsită îngheţată sub un pod din judeţul Neamţ

Vanessa Auzenou străbate România în căutarea unui loc de muncă FOTO Florin Jbanca

Vanessa Auzenou (30 de ani), o tânără din Rennes, a fost găsită aproape îngheţată de frig sub viaductul de la Poiana Teiului (Neamţ). Femeia a plecat din Franţa în urmă cu aproape un an şi trăieşte doar prin grija celor care vor să o ajute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vanessa Auzenou (30 de ani) susţine că e de loc din Rennes, iar ultimul domiciliu a fost la Nantes. De acolo ar fi plecat cu trenul în aprilie 2013 spre estul Europei. Ea a fost găsită de un localnic, marţi, 11 februarie, aproape îngheţată de frig, sub viaductul de la Poiana Teiului, din judeţul Neamţ.
 
Tânăra nu avea acte de identitate asupra sa şi a fost dusă la Spitalul Judeţean Neamţ, unde medicii au diagnosticat-o cu o uşoară hipotermie, iar din cauza incoerenţei în exprimare, au fost suspiciuni de tulburări de comportament. După o evaluare la Secţia Psihiatrie, femeia a ajuns în grija autorităţilor locale care, prin intermediul unei asociaţii au cazat-o miercuri, într-o cameră din campusul şcolar „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamţ. 
 
Vanessa susţine că se află în România din septembrie anul trecut şi că a plecat din Franţa pentru a-şi găsi un loc de muncă. Ea spune că a urmat cursuri universitare în Montpellier şi chiar a lucrat o perioadă scurtă în administraţie.
 
„Nu cunosc limba română şi orice serviciu ar fi bun, chiar şi menajeră aş lucra. În Franţa am stat prea mult timp fără loc de muncă. Vreau doar să mă stabilesc undeva şi să-mi găsesc un serviciu din care să câştig nişte bani“, a mai spus tânăra. 
 
Femeia a plecat din Franţa în urmă cu aproape un an, mai precis în aprilie 2013, şi de atunci a trăit doar prin grija celor care au vrut să o ajute.
 
„Am plecat fără niciun ban, fără bagaje, doar cu un sac de dormit, o periuţă şi pasta de dinţi“, spune tânăra.
 
Vanessa a traversat Elveţia şi s-a oprit la Praga, unde a stat o perioadă, apoi la Budapesta, iar în septembrie 2013 a intrat în România prin vama de la Arad. „La Arad am fost în grija unei fundaţii, apoi am mai mers la Dej, Cluj, Oradea, Baia Mare şi întâmplarea m-a adus aici, în Neamţ. O doamnă m-a invitat să vizitez mănăstirile din Moldova şi am stat o perioadă la Petru Vodă“, mai povesteşte femeia.
 
În cele câteva zile în care a fost găzduită la chiliile mănăstirii ctitorite de Iustin Pârvu, Vanessa Auzenou susţine că nu a făcut mare lucru, doar că a ajutat la îndepărarea zăpezii din curte.
 
„Românii sunt ospitalieri, am găsit mereu oameni care m-au ajutat cu mâncare sau găzduire. Nu am mers pe jos, nu am folosit autostopul, doar cu autobuzul sau cu trenul am călătorit“, a mai spus Vanessa. 
 
Din verificarea bazei de date făcută de Poliţie, s-a constatat că franţuzoiaca nu este dată dispărută, şi nici în urmărire internaţională pentru comiterea vreunei infracţiuni. Autorităţile din Neamţ au luat legătura cu reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti, aducându-le cazul la cunoştinţă.
 
„În Franţa am stat prea mult timp fără loc de muncă. Vreau doar să mă stabilesc undeva şi să-mi găsesc un serviciu din care să câştig nişte bani”, Vanessa Auzenou, cetăţean francez
 Citiţi şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările