O contabilă „descurcăreaţă“. Ce şpăgi lua pentru angajări la spital şi dosare de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contabila trimisă în judecată lucra de 25 de ani la Spitalul Roman FOTO Monitorulnt.ro
Contabila trimisă în judecată lucra de 25 de ani la Spitalul Roman FOTO Monitorulnt.ro

Procurorii au finalizat urmărirea penală a unei contabile, care pretindea şpagă pentru angajări în diverse posturi de la un spital şi acte necesare la pensionare

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală la aproximativ două luni de la declanşarea ei şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unei contabile de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, Mihaela Caraiman, care este acuzată de săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă. 

Ancheta a concluzionat că cerea diverse sume de bani în

schimbul unor promisiuni că poate rezolva angajări la unitatea sanitară menţionată, deoarece avea trecere la persoane din conducere, sau pentru obţinerea de acte medicale necesare pentru deschiderea drepturilor de pensie. 

De acum înainte, dosarul intră în procedură de Cameră preliminară, una care va dura circa 60 de zile, timp în care magistraţii de la Tribunalul Neamţ vor stabili temeinicia probelor din actul de inculpare şi eventuale obiecţii ale acuzatei, după care procesul va fi public, continuând cu administrarea probatoriului, audieri de martori şi stabilirea vreunei vinovăţii, dacă va fi cazul.

„Din probele administrate până la acest moment, s-a reţinut următoarea situaţie de fapt. În perioada anilor 2019 - 2021, inculpata C.M. a pretins şi primit de la suspectele L.M.E., B.C.E. şi de la martorul L.M., sumele de 2.500 de euro şi 11.000 lei, promiţând că îşi va trafica pretinsa influenţă asupra unor cadre medicale de decizie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, fie pentru a obţine

angajarea suspecţilor şi a martorului în posturi de asistenţi medicali, infirmieri sau îngrijitori, fie pentru obţinerea unor acte medicale necesare întocmirii unor dosare de penisie“, se arăta într-un

comunicat al Parchetului Neamţ. 

Percheziţii la birou, acasă şi în maşini 

Mihaela Caraiman lucra la Spitalul de Urgenţă Roman de peste 25 de ani, dar se pare că avea şi preocupări infracţionale. Despre acestea au aflat şi anchetatorii, iar pe data de 16 martie 2021 a fost efectuată o percheziţie în biroul acesteia, care era încadrată la Serviciul financiar-contabil, altă descindere având loc la domiciliu. 

Probe care ar putea stabili comiterea unei fapte penale au fost căutate şi în cele două maşini ale acuzatei. În urma cercetărilor, pe 17 martie procurorii au sesizat instanţa de judecată şi au cerut Tribunalului Neamţ luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatei C. M., cercetată pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal“, conform instanţei de la Tribunalul Neamţ. 

De şpăgi pentru angajări la spitalul din Roman au mai existat zvonuri, însă cazul contabilei este prima dovadă concretă a speculaţiilor. După arestarea Mihaelei Caraiman, Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unităţii, declara că percheziţiile nu au vizat în nici un fel activitatea spitalului: 

„A fost vorba, într-adevăr, de o descindere la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, făcută de organele de anchetă, care vizează o angajată, dar aceasta nu are legătură cu instituţia. Cum salariata lucra în spital, s-a făcut o percheziţie şi în biroul acesteia. Precizăm că nu au fost ridicate din biroul angajatei noastre nici un fel de documente ce ţin de activitatea ei la unitatea sanitară“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

O fostă directoare a Fiscului a executat silit chiar firma soţului. ANI susţine că ar fi un „interes“

Cine este Bulă, interlopul exhibiţionist care terorizează un oraş. A agresat pe stradă o adolescentă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite